fbpx
Начало » Бакалавър » ВТУ пред избор за ректор. Какво обещават кандидатите?

ВТУ пред избор за ректор. Какво обещават кандидатите?

  • bobi
  • 15 май 2023
  •  Коментарите са изключени за ВТУ пред избор за ректор. Какво обещават кандидатите?

Тази година Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ навършва 60-години, а годишнината преминава в контекста на предстоящите избори за ректор и университетско ръководство на 29 май. Сегашният ректор професор Христо Бонджолов е с два последователни мандата и няма право на трети.

Четирима са кандидатите за нов ректор на Великотърновския университет. Издигнати са номинациите на досегашните трима заместник-ректори и на преподавател по психология. Управленските им програми и концепции за развитие на висшето училище и за решаване на неговите проблеми не са публични, защото не са публикувани в сайта на университета. Всеки от кандидатите ги представя в личния си профил в социалните мрежи. Престоят срещите на кандидатите с академичната общност.

Новият ректор на Великотърновския университет ще трябва да проведе дългата процедура по новата акредитация на различните факултети на висшето училище и да реши проблема с намирането на преподаватели, защото в идните две години се пенсионира всеки четвърти от хабилитираните учени, работещи в университета. Проблем има и с текучеството на студенти.

В изборите за ректор на ВТУ ще участват сегашният заместник по учебната дейност проф. Димитър Симеонов, по международната дейност проф. Димитър Димитров, доскорошният заместник-ректор но научната дейност проф. Милко Палангурски и преподавателят по психология доц. Марияна Няголова. 

Какво искат от новия ректор преподавателите във Великотърновския университет: 

„В центъра е вниманието към нашите студенти, грижата към хората, които преподават в този университет“. 

„Да модернизира университета и новите факултети да намерят своето място в управлението на ВТУ“. 

„По-голяма автономност на факултетите и свобода по отношение на някои финансови политики, които биха могли да са в полза на целия университет“. 

„Да се опре на досегашните традиции, които да развива в съответствие с новите изисквания на времето, да надгражда, да усъвършенства и да има стабилност на институцията“. 

„Да се обърнем към студентите с повече средства и възможности за развитие и по-добра база, най-вече“, заявиха водещи преподаватели.

Студентите поискаха: 

„Прозрачност и да има контакт със студентите“. 

„Да поддържа добрия имидж, много харесвам работата на сегашния ректор, така че ако може да я продължи“. 

„Комуникация със студентите, повече време да се отделя онлайн на лекции, някои от изпитите да станат онлайн“. 

„Сега е добре, но, ако може да се надгради, ще е добре“. 

ВТУ вече е финансово стабилен, но последните два мандата на ректора проф. Христо Бонджолов бяха съпроводен с шумни скандали за неправомерно изразходване на средства в големи размери, за нереализирани инфраструктурни проекти, за неистински дипломи на италиански учители, уволнени и възстановени чрез съда на работа знакови преподаватели, но университетът стана първият в България, който разкри свой филиал в Република Северна Македония. Проф. Бонджолов не е правил публичен отчет на мандата, а университетът е в активна предизборна кампания, която протича единствено в социалните мрежи.

Първи кандидатурата си представи и единствен даде пресконференция историкът проф. Милко Палангурски. За БНР той посочи, че основната му задача е запазване на мястото на ВТУ като един от основните образователни центрове в страната чрез привличане на допълнително европейско финансиране за развитие на материалната база и повишаване качеството на обучение, както и да се промени начинът на подбор на кандидат-студентите и обърна сериозно внимание на предстоящата кадрова криза с пенсионирането на 25% от професорите и доцентите, което поставя под риск много от катедрите и факултетите:

„Превръщането на университета в изследователски, което не успяхме да извършим в първата вълна, което създава опасност от отваряне на ножица между нас и другите университети, които успяха при първоначалната процедура. Тук става въпрос за европейски средства. Кадровият проблем – необходимо е катедрена стратегия на всяко звено, за да може в следващите 4 години да се подкрепи кадровият състав с подмяна, с подмладяване. Предстоящата акредитация, която по новия закон ще отнеме, предполагам, не по-малко от 36 месеца. При студентите – засега задържаме онова, което наричаме държавна поръчка. Вече трябва да преминем към обратната посока – постепенно да въвеждаме отново някакви критерии за подбор, за да не се стига до парадоксални ситуации, при които някои от направленията и специалности губят половината, че и повече от студентите си още първите два семестъра“. 

Още един историк и два мандата заместник-ректор се кандидатира да управлява ВТУ. Проф. Димитър Димитров се обяви за съхранение на постигнатото и експанзия за развитие напред. В академичните среди го определят за най-близък до сегашния ректор: 

„Разбира се, продължаването ще бъде в нови условия, защото те се променят в страната, в чужбина, във висшето образование. Във всички случаи трябва да мислим за иновации, аз съм ги заложил в програмата. Във всички случаи трябва да мислим за модернизация, разбира се, за подмладяване на кадровия състав – това е абсолютно задължително и наложително. Аз съм умерен консерватор по отношение на някакви радикални политики. Мисля, че университетът има нужда не от оптимизиране в смисъл рязане, закриване, прекратяване на съществуването на звена, а по-скоро обратното. Смятам, че многопрофилността на нашия университет, която понякога създава и проблеми, е всъщност неговото богатство и защо не да придобием и нови профили и по този начин да се да се развиваме екстензивно, експанзия“. 

В ректорските избори се включва и географът и заместник-ректор на ВТУ проф. Димитър Симеонов, който е озаглавил концепцията си „Университет на бъдещето“ и предвижда университетът да отиде при самите кандидат-студенти не само в Северна България, а кадровият проблем ще решава с повишаване на заплатите и предлага част от пенсионираните професори, които участват в обучителния процес, да бъдат поканени като гост преподаватели:

„Основните цели или основните точки, по които ние смятам, че трябва да се развиваме, на първо място е законовата основа, академичната автономия, разширяване възможността на повече брой хора от различни факултети в управлението на университета. Задължително трябва да бъдат сменени ресорите на заместник-ректорите, заради новите предизвикателства, които стоят пред университета. Задължително е привличането на студенти от нашите общности и чуждестранни студенти, това е проблем в университета. Превръщането му в научно-изследователски, което няма да бъде лесна задача. Задължително е в нашия университет да се наложи практиката на повече дигитални умения, които с нашите преподаватели и студентите да придвижим университета към такъв, какъвто го наричам – „Университет на бъдещето“.  

Неочаквано кандидатурата си издигна и преподавателят по психология доц. Марияна Няголова, която в последните дни е в чуждестранна командировка и заяви за БНР, че промяна е водещата дума в управленската ѝ концепция: 

„Моята работа, ако бъде избрана за ректор, ще бъде насочена към това, че университетът трябва да го има, да се утвърждава и да продължи да съществува и от тази гледна точка ще продължи да се работи и в научната работа, в учебната работа, и по линия на библиографията, осигуряване на учебна и научна литература. Моите приоритети естествено ще бъдат науката и обучението на студентите. Трябва да има промяна към по-добро и към по-ефективна работа“.  

Издигнати са и две колективни кандидатури за председател и заместник-председател на Общото събрание на университета. Изборите за ръководство на ВТУ са насрочени за 29 май. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top