fbpx
Начало » България » Ваксинирането на децата – деликатната тема, която всява раздор между разделените родители

Ваксинирането на децата – деликатната тема, която всява раздор между разделените родители

  • bobi
  • 08 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Ваксинирането на децата – деликатната тема, която всява раздор между разделените родители

47-годишният Майкъл Томпсън очаква бившата му съпруга да предприеме съдебни действия по въпроса с ваксинирането срещу COVID на децата им, които са съответно на осем и десет години.

Томпсън, който живее в щата Илинойс и работи в сферата на човешките ресурси, се отнася скептично към ваксинирането на деца, а бившата му съпруга иска да следва предписанията на американските здравни власти и децата от брака им да бъдат ваксинирани.

Подобни разногласия се наблюдават при още много разделени семейства в Съединените щати, където, въпреки че ваксините са безплатни и лесно достъпни, има сериозно недоверие към тях, което пречи на усилията за овладяването на пандемията.

„Аз съм ваксиниран, но не мисля, че е необходимо да ваксинирам децата си преди да има повече информация за ваксините. Не знаем какви са дългосрочните ефекти върху децата“, казва Майкъл Томпсън пред Франс прес.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията във вторник официално препоръчаха децата на възраст от 5 до 11 години да бъдат ваксинирани с препарата на „Пфайзер“.
Според Томпсън, който се готви да влезе в скъпа съдебна битка с бившата си съпруга, решението е много прибързано, пише БТА.

„Тя настоява и най-вероятно ще стигнем до съда, което ще ми струва между 5000 и 10 хиляди долара. Според мен обаче си заслужава“, казва той.

Съдебни спорове

Сара Старк, 52-годишна разведена терапевтка, която живее в Сейнт Чарлз, недалеч от Чикаго, усетила голямо облекчение от решението на Центровете.

Дъщеря ѝ Шайна, която е на десет, се обучава у дома от две години заради повтарящи се мозъчни удари и заради тромби, което я поставя в рисковата група. Макар бившият й съпруг да е против ваксинирането на дъщеря им, Сара Старк може да ваксинира детето, защото само тя упражнява родителските права над него и може да взима решения по здравните въпроси, които го касаят.

„Той не мисли, че ваксината е добра идея, но, за щастие, не решава той“, казва Старк.

За много разведени родители нещата не са толкова прости и началото на ваксинационната кампания за малките деца създава предпоставки за голям брой съдебни спорове, казват адвокати, специализирани в материята.

Семейното право във всеки американски щат е различно и много родители заедно упражняват права върху детето и носят отговорност по здравните въпроси, което често прави необходима намесата на съдия, който да реши спора.

„Станахме свидетели на спорове за ваксинирането на 12-годишни деца, но мисля, че трябва да очакваме и много съдебни битки за малки деца, тъй като споровете за упражняване на родителските права често се водят за малки деца“, казва адвокатката Холи Дейвис, която е базирана в Тексас.

Към настоящия момент около 20 процента от делата, по които Дейвис е адвокат, са за ваксиниране, но тя очаква процентът да се увеличава, става ясно от собствените ѝ думи.

Причина за разводи

До съдията често се стига само в краен случай, ако медиацията се е провалила.

„Двамата родители имат легитимни притеснения за сигурността и благосъстоянието на децата си“, казва Шантел Портър, адвокатка от Чикаго, специалзирала семейно право, като отбелязва, че този въпрос се повдига все по-често.

„Всеки случай е индивидуален и уникален, но мисля, че съдът ще се съобрази с медицинските препоръки на здравните институции“, прогнозира тя.

Дори при двойки, които са все още заедно, този сложен въпрос може да доведе до покачване на напрежението.

„Доста хора се разведоха заради разногласията си по този въпрос“, разказва Брент Каспар от кантората „Каспар и Лъги“ в Калифорния.

„Очевидно са си имали и други проблеми, но с това чашата е преляла“, казва още адвокатът, който прогнозира и увеличаване на броя на делата, които ще отиват в съда, но за които може да се предвиди как ще приключат.

„Тук, в Калифорния, бе постановено, че децата трябва да бъдат ваксинирани до следващата година, за да може да ходят на училище. Съдът ще вземе това предвид и ще каже, че това е най-доброто за интересите на детето“, казва Каспар.

Болката в рамките на семейноправните спорове във връзка с ваксинирането е още едно трагично измерение на пандемията.

„Толкова хора се разболяха, толкова хора умряха. Надявах се, че това ще изкара най-доброто у хората, но всъщност изкара най-лошото“, казва базираната в Ню Йорк адвокатка Валентина Шакнис, която също констатира увеличаване на броя на разводите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top