fbpx
Начало » България » Борислав Антов грабна световното злато по математика в Румъния

Борислав Антов грабна световното злато по математика в Румъния

  • bobi
  • 22 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Борислав Антов грабна световното злато по математика в Румъния

В колекцията си има злато и сребро от Балканската олимпиада, но не брои отличията си/

Златото от международната математическа олимпиада вече блести в колекцията на 18-годишния Борислав Антов от Софийската математическа гимназия. Той успява да грабне медала в конкуренцията на 615 ученици от 109 страни.

Тази година състезанието се проведе от 3 до 14 юли в румънското градче Клуж-Напока.

 Учениците трябва да решат 6 задачи за два дни. Борислав успява да изкара 31 от 42 възможни точки. И така става един от 48-те златни медалисти. През втория ден обаче му се налага да се откаже от една от задачите – спира го малка грешка в началото, която не може да открие. “Впоследствие, като се върнах с бистър ум, успях да я реша”, разказва за успеха си Борислав. Той е много доволен от представянето си. “Честно казано, не очаквах да имам златен медал, защото това е много трудно постижение”, казва скромно момчето. Медалът му е дълго чакан, защото последното злато за България от тази олимпиада носи през 2012 г. Богдан Станков.

За състезанието момчето се готви през цялата година, като по-интензивно решава задачи месец преди надпреварата. Имахме три седмичен лагер в Пампорово, а след това за една седмица и тренировка с румънския и американския отбор”, разказва Борислав как се стига до златото.

Освен него Кирил Бангачев, Иван-Александър Мавров и Константин Гаров печелят сребърни медали, а Атанас Динев взима бронз. Борислав се пали сам по математиката във 2-и клас, когато отива на първото си състезание. От 5-и клас пък вече е в СМГ. Само две години са му нужни да се класира за малката балканиада. “Тогава вече ми беше напълно ясно, че ще продължа да се състезавам до 12-и клас”, разказа за страстта си към математиката момчето.

И успехите не закъсняват. “Не броя медалите си”, казва момчето. Но все пак отличава още 3 свои постижения. През тази година Борислав успява за завоюва златото от Балканиадата по математика в Белград. Българският тим оглави и отборното класиране с общ резултат 230 от възможни 240 точки. В предишни години е успял да спечели и сребро от балканиадата. Има и бронз от международно състезание в Румъния.

Предизвикателство за него е да реши задачата. Зад успехите му стоят учителите от СМГ .

“Има невероятни преподаватели, които се справят много добре с това да стимулират учениците си и да ги насочват да продължат да се трудят и да следват мечтите си”, категорично е момчето. Според него, за да успееш в математиката, най-важно е да си спокоен и концентриран. С много от съучениците си той ходи на едни и същи състезания. “Когато някой в твоя клас в някакъв момент е по-добър от теб, се стремиш да го надминеш и така двамата се надграждате и си помагате. В този смисъл конкуренцията е полезна”, разказва Борислав.

Сред хобитата на момчето е спортът. Обича футбола, но не симпатизира на конкретен отбор. Свободното си време прекарва с приятели и разходки. Едно от любимите му занимания е да гледа научнофантастични филми.

Лятото Борислав си почива, а следващото му състезание ще е в Созопол през септември. “То не изисква много тежка подготовка и по-скоро е за забавление и отборен дух”, казва медалистът.

През тази година Борислав ще е 12-и клас и е категоричен, че ще продължи да се занимава с математика. Бъдещето си вижда като студент във Великобритания, но още не се е спрял на конкретна специалност.

Представянето на България на Международната олимпиада по математика в румънския град Клуж-Напока. Момчетата се класираха на 21-о място и успяха да завоюват 5 медала – един златен, три сребърни и един бронзов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top