fbpx
Начало » България » Без торти, вафли и пържено в детските градини

Без торти, вафли и пържено в детските градини

  • bobi
  • 13 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Без торти, вафли и пържено в детските градини

Забраняват пържените храни, торти, вафли и бонбони в детските градини. Забраната обхваща и домовете за деца и детските лагери. Промяната е вписана в Наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години. Документът може да се намери на сайта на здравното министерство.

Според новите текстове децата трябва да хапват поне три вида пресни плодове и пресни зеленчуци седмично, айран без добавена сол и на конфитюри с екстра качество.

В детските градини няма да бъдат сервирани и морски дарове, като миди, раци и калмари. Ще се допуска единствено консумацията на риба.

Досега правилата за здравословно хранене в детските заведения позволяваха прием на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично.

Според проекта на наредбата се ограничава предлагането на сладкиши, а консумацията на пържено се забранява. Децата трябва да могат да хапват поне по 3 вида пресни плодове и още толкова вида пресни зеленчуци седмично. Закуската преди обяд вече ще може да бъде и от зеленчуци, но без добавена сол или захар.

Според наредбата се отваря нова група храни – „добавени мазнини“. Тя включва растителни и млечни масла. Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне пет пъти в седмицата.

Според рецептурника децата са разделени на две групи – от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top