fbpx
Начало » Бакалавър » Архитектура – по средата между инженерство и изкуство

Архитектура – по средата между инженерство и изкуство

  • bobi
  • 31 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Архитектура – по средата между инженерство и изкуство

Архитектурата е една от онези специалности, които можем да определим като по-специфична, също както Медицината и Правото. За да изберете да я следвате, не е достатъчно да имате общ интерес към сферата, както е възможно с редица от нашумелите модерни специалности. Нужна е освен отдаденост (тъй като програмите обикновено са една идея по-дълги), и конкретни умения и знания – по точните науки като математиката, а едновременно с това и в рисуването. Това прави специалността предизвикателна, а бъдещите професионалисти – високо уважавани, търсени и добре платени.

Архитектура в България   

Архитектурата е една от най-престижните специалности, които може да изберете да следвате в родната ни страна. Най-популярното място за това е УАСГ в София – Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Програмата там се нарича „Архитектура“ и след успешното й преминаване се присъжда образователно квалификационна степен „магистър”, с професионална квалификация „архитект”. Обучението се провежда в редовна форма с продължителност 11 семестъра. Архитектурният факултет предлага и обучение на английски език с продължителност 3 семестъра за завършили архитекти в две направления: съвременна архитектурна технология и архитектурна теория и критика (редовно и задочно).

Приемът в специалност Архитектура е трудоемък и изисква специална подготовка. Студентите по специалността „Архитектура“ се приемат след състезателни конкурсни изпити по:

  • Рисуване на сложни геометрични тела – перспективна задача по зададена тема;
  • Рисуване на капител;
  • Рисуване на цветна абстрактна композиция по зададено условие;
  • Математика.

Други български вузове, в които можете да изучавате специалност Архитектура, са:

  • Висше строително училище „Любен Каравелов”

Специалност „Архитектура“ – образователно квалификационна степен „магистър“ с професионална квалификация „архитект“; редовна форма на обучение – 5 години и 6 месеца,

Специалност “Строителство и архитектура на сгради и съоръжения” – образователно квалификационна степен “бакалавър”, с професионална квалификация “инженер-архитект”; редовна форма на обучение – 4 години

Прием: конкурсни изпити по математика и два изпита по рисуване;

  • Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”

Специалност „Архитектура” в редовна форма на обучение и получаване на степен „магистър”.

Прием: изпит по математика и три изпита по рисуване – перспектива на обеми и плоскости; цветна композиция; перспектива на сграда.

  • Нов български университет

Специалността „Архитектура“ на образователно-квалификационна степен „магистър“ с професионална квалификация „архитект“ в редовна форма на обучение и продължителност 6 години.

Прием: писмен конкурсен изпит – тест по общообразователна подготовка с балообразуващ раздел по математика и специализиран изпит по рисуване.

Архитектура в чужбина

Възможностите за обучение по Архитектура в чужбина са необятни. Ако трябва да посочим едно най-добро място за изучаване на специалността, това би било невъзможно, но със сигурност обаче можем да ви насочим към редицата технически университети в Германия, Австрия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, както и водещите университети във Великобритания и САЩ. Важно е да отбележим, че в повечето места в чужбина  архитектурата е от специалностите с най-конкуретнен прием, а много държави, също като нашата, имат своите специфики в изискванията.

  • Германия и Австрия

Архитектурата в Германия се предлагат в университети (по-теоретично насочени) и т.нар. Hochschulen, в които се набляга повече на практическата част. В този смисъл и изискванията за прием могат да варират според вида учебно заведение.

Дипломата за средно образование е необходима при всички случаи, както и удостоверението за владеенето на немски език. Повечето водещи академии изискват и доказателство за определени умения – портфолио, по  понякога се поставят задачи, които да бъдат изпълнени в рамките на няколко седмици и изпратени обратно по пощата (като например в университета във Ваймар или академиите във Виена).

Бакалавърът в Германия и Австрия обикновено е три години. Някои университети като Техническия университет и Щутгардския университет  предлагат четири години бакалавър, като третата година е интернационална, тоест практиката или смяната на университета за един семестър е задължителна. Тези, които следват четири години бакалавър, след завършването имат право да се запишат в немската камара на архитектите, за което не се изисква магистърска степен. Най-престижните университети за архитектура в района са техническите в Мюнхен и Берлин, както и Виенският технологичен университет.

  • Дания

Дания (и като цяло скандинавските страни) са известни с иновативните си подходи към строителството и дизайна. Там ще намерите редица програми по архитектура, като имената, които изпъкват и които най-често попадат в международните класации, са:

  • The Copenhagen School of Design and Technology
  • The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture
  • Aarhus School of Architecture
  • Aalborg University
  • Италия

Италианските технически институции също предлагат качество в образованието по архитектура. Politecnico di Milano например е разпознат от световните класации като най-добрият в Италия в редица инженерни науки, сред които и архитектура. Университетът предлага специално разработена за международните студенти програма по архитектура на английски език. Кандидатстването за специалността в Италия обаче далеч не е толкова лесно и наподобява това у нас и кандидатите трябва да положат изпит с техническа насоченост.

  • Великобритания

Англия е сред предпочитаните дестинации от българите за  професионално образование. Програмите на острова са стандартно тригодишни бакалавърски и двегодишни магистърски. Там специфични изисквания за прием в специалности по Архитектура няма, но добрата подготовка по математика и изобразително изкуство е необходима навсякъде. Според последната класация на QS най-добрите университети за архитектура във Великобритания са следните:

  • University College London (1-во място в света)
  • University of Cambridge (7-мо място в света)
  • Manchester School of Architecture (9-то място в света)
  • The University of Sheffield (21-во място в света)
  • Cardiff University (37-мо място в света)
  • САЩ

В САЩ са едни от най-добрите институти за получаване на висше образование по Архитектура. Според последното издание на класацията QS 3 от 10-те най-добри университети в областта се намират там: Massachusetts Institute of Technology, Harvard University и Univeersity of California, Berkeley. В САЩ се предлагат както бакалавърски, така и магистърски програми по Архитектура, като основното им предимство е глобалният престиж и високото качество на образованието. Това обаче идва и с високата цена на големите такси за обучение, както и силно селективния прием на международни студенти във водещите вузове. И все пак, американските университети са известни със стипендиите, които отпускат, така че добра идея е да проверите възможностите в избраната програма.

Кариерна реализация 

Завършилите архитектура се реализират професионално в строителни компании и проектантски фирми в сферите на:

  • Урбанизма;
  • Ландшафтно планиране;
  • Градско планиране,;
  • Проектиране;
  • Научна и преподавателска дейност;
  • Най-общо казано – във всеки държавен и частен сектор, обвързан със строителството и поддържането на съоръжения.

Професия архитект ще продължава да бъде престижна и високо ценена както у нас, така и в чужбина. Макар архитектурата да е тясно специализирана професия, всъщност тя развива много качества и способности, които могат да бъдат приложени в хиляди други сфери. Архитектурата разкрива много врати – тя развива креативността, организационните умения, способността за извършване на много по-голямо количество работа от нормалното за много по-малко време от общоприетото, добри графични и софтуерни умения, логична мисъл, способност за бързо самообучение. Най-често срещаните професии извън сферата на архитектурата могат да включват софтуерно инженерство, графичен дизайн, изработка на визуализации, продуктов дизайн.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top