fbpx
Начало » Без категория » Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

  • bobi
  • 02 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика силни обществени реакция. Причината са използвани цитати от Корана, сред тях и такъв, че жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

„Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника.

Според историка проф. Христо Матанов обаче текстът за джихада и настъпването на исляма е неясен за децата.

И двамата експерти са на мнение, че все пак учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а текстовете би трябвало да се обясняват от учителите.

Урокът за джихада и Корана обаче предизвика гнева на мюфтийството.

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, коментира зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

„Ние сме алармирали министерството (на образованието – б.ред.), тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста. Не са реални тези неща по този начин”, смята той.

Според Мюмюн, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

„Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията, например”, добави проф. Матанов.

„Целта ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е подобен по съдържание и текстовете в Корана. Да се види, че според тях жената е стояла по-ниско от мъжа, иначе как ще си обясним движението на феминистките”, оправда съдържанието на учебника доц. Николов.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top