fbpx
Начало » Без категория » Сиера Леоне: страната на диамантите и „Лъвските планини“

Сиера Леоне: страната на диамантите и „Лъвските планини“

  • bobi
  • 24 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Сиера Леоне: страната на диамантите и „Лъвските планини“

Има страни по света, които са си спечелили печалната слава на опасни и неуредени, привличащи единствено безразсъдни авантюристи, и Сиера Леоне безспорно е една от тях. Тя е може би последното място, към което бихте се насочили с цел университетско образование или семейна почивка. Обстоятелствата обаче се променят и доскоро считаните за аутсайдери може да изненадат с неподозирани предимства. Дали е така и с тази държава, да разберем от безопасно разстояние.

История и география

Пълното й име е Република Сиера Леоне. Намира се в Западна Африка, на брега на Атлантическия океан, и граничи с Гвинея и Либерия. Официалният език в страната е английският, но широко разпространени са крио (комбинация от английски и различни африкански езици – това е майчиният език на креолите и националният „лингуа франка“ – универсален език/ жаргон), менде, темне и други местни езици.

Вътрешни конфликти, започнали в края на 80-те и прераснали в брутална гражданска война в периода между 1991 и 2002, бележат историята на страната и са основната причина за негативните асоциации с името й. От края на войната до днес правителството има нелеката задача да възстанови страната и да изгради отново едно функциониращо общество със съответната транспортна, производствена, социална и всякаква друга необходима инфраструктура.

Сиера Леоне е аграрна страна, в която се отглеждат ориз, маниока, царевица, просо и батати. Отглежда се и едър рогат добитък, овце, кози и свине, но като цяло животновъдството е слабо развито. В страната има развита минна индустрия. Добиват се диаманти, но се смята, че по-голямата част тях (близо 90%) се изнасят контрабандно. Освен диаманти има и добив на злато, алуминиева руда и рутил (титаниев диоксид).

Неконтролираният лов по време на гражданската война има пагубно влияние върху животинския свят – слонове, леопарди, лъвове, хиени и диви бикове се срещат рядко извън парковете резервати. По-разпространени са шимпанзета, маймуни, антилопи, хипопотами, крокодили. Типични за района са маларийният комар и мухата цеце.

Интересни факти

  • Сиера Леоне означава „Лъвските планини“. Името й е дадено през XV век от Педро де Синтра – португалски изследовател, първият европеец, картографирал едно от най-големите в света естествени пристанища – Фритаун, и е вдъхновено от редицата хълмове, обграждащи пристанището.
  • Според археолозите Сиера Леоне е била населена още преди 2500 г. от различни номадски племена, идващи от централните части на Африка.
  • В края на XVIII век територията е населена с калвинисти от Нова Скотия. Днес около две трети от населението са мюсюлмани, а останалата една трета – християни.
  • През 1808 г. крайбрежните части на Сиера Леоне са превърнати в колонии на Англия, а през 1896 г. цялата страна преминава под английско владение като британски протекторат. През 1961 г. Сиера Леоне е провъзгласена за независима държава, а през 1971 г. е обявена за република.
  • В страната съществуват 18 етнически групи.
  • Към 2015 г. 80% от населението на Сиера Леоне е на възраст до 29 години.

Климат

Тропически с редуване на дъждовен и сух сезон. Като цяло е горещо и влажно. Средните месечни температури са около 25 градуса, като леко варират в различните части на страната. Най-високите температури достигат до над 30 градуса, най-ниските – до 10 градуса през януари.

Туризъм

Едва ли има място в света, където да няма какво да се види – или като природа, или като култура, или и двете. Сиера Леоне разбира се не прави изключение и предлага разнообразни възможности за туризъм. През последните години Националният съвет по туризъм и Министерството по туризъм обявяват намерението си да променят имиджа на страната и да я превърнат в атрактивна дестинация, надявайки се туризмът да стане основният приход в икономиката на държавата.

Какво може да предложи страната, което да не може да се види другаде? Световна тенденция е туристите да търсят девствени или поне не особено популярни и „изхабени“ локации, предлагащи автентични преживявания – все неща, които могат да се намерят в Сиера Леоне, наред с дълги и ненаселени плажове, уникални културни преживявания и незабравими флора и фауна. Ето и няколко забележителности, които не може да не споменем:

  • Запазената до сега крепост от XVII в. – разходка по протежението на дългата крепостна стена или да се посети пазарът на робите, датиращ от 1670 г.
  • Най-хубавият плаж в Африка, според местното население, който се намира в близост до Тока.
  • Водопадът Шарлота – скокове в студените му води, също така подходящо място за пикник.
  • Фура Бей – най-старият университет в Западна Африка.
  • Националният музей.

Образование

Предлага се в държавни и частни институции и не е задължително. Може би затова грамотността е по-ниска от средната в Западна Африка и е сред най-ниската в света. Има начални училища за деца от 5 до 12 години, средни училища със седемгодишна програма на обучение, технически институти, професионални училища и учителски колежи. Университетът на Сиера Леоне се състои от Фура Бей колеж (основан през 1827), Колежът по медицина и обединени здравни науки, Институтът за публична администрация и мениджмънт (IPAM) и Училището за следдипломна квалификация (SPS). Друг известен вуз е Няла Юниверсити (1964). Въпреки че нито един от тях не намира място в големите световни класации, ето списък със всички университети в страната:

1          Njala University                                                                                Freetown

2          University of Sierra Leone                                                               Freetown

3          University of Makeni                                                                        Makeni

4          Ernest Bai Koroma University of Science and Technology             Magburaka

6          Eastern Polytechnic                                                                          Kenema

5          Milton Margai College of Education and Technology                     Freetown

7          Freetown Polytechic                                                                         Freetown

Таксите за обучение варират – от 400 лева на година най-ниска, през 1600 лева средна за повечето специалности, до 3200 лева на година за най-скъпите магистърски специалности.

Известни личности

Сред известните личности от Сиера Леоне са имената на писателя Ишмаел Беа, автор на „Дълъг път изминат“ (Long way gone, 2007): Мемоарите на едно момче-войник, „Сиянието на утрешния ден“ (Radiance of Tomorrow, 2014) и „Малкото семейство“ (Little family, 2020); Кабба, родена в Сиера Леоне британска певица и автор на песни; футболистът Родни Страсер, играл за Милан и Генуа между 2008 и 2016 г., и Мадию Мохамед Уилямс, бивш играч по американски футбол, играл в Националната футболна лига.

Сиера Леоне е интересна държава с мрачно минало, която се бори да изгради настоящето и бъдещето си. Когато мои познати, работещи за международна образователна институция, трябваше да пътуват за въпросната държава, имаха огромни притеснения за сигурността си. Когато се върнаха, притесненията им се бяха изпарили. След среща с министъра на образованието бяха уговорили разрешение за откриване на филиал на тяхната институция. Днес мои познати преподаватели пътуват редовно до страната, за да водят курсове там. Образованието е една от най-необходимите стъпки за промяна на индивида в частност и на обществото като цяло, и Сиера Леоне е поела по правилния път. А що се отнася до хората – жаждата им за знание и любопитството към останалата част от света ги превръща в перфектни “ученици”, по думите на тези, които работят с тях.

Надявам се, че горенаписаното по-скоро ще ви спечели, ако не за обучение в страната, то поне за туристическо посещение. А след това, кой знае…

Материал на Ива Йохан Ганчева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top