fbpx
Начало » Без категория » Новите изпити след 10 клас: какво предстои

Новите изпити след 10 клас: какво предстои

  • bobi
  • 19 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Новите изпити след 10 клас: какво предстои

Задължителното външно оценяване по български език и литература и по математика в десети клас, което ще се проведе за първи път в края на учебната 2019/2020 година, ще измерва знанията и уменията за целия първи гимназиален етап, т.е. ще включва материал от осми до десети клас включително. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) в отговор на въпроси на „Дневник“.

Новият задължителен изпит се въвежда заради новия училищен закон, който разделя гимназиалното образование на два етапа. През 2020 г. десети клас ще завършат първите ученици, които се обучават по новите учебни програми. Те ще получат удостоверение за завършен първи гимназиален етап независимо от резултатите на изпитите.

В края на тази учебна година за пореден път ще има външно оценяване на дигиталните компетентности на десетокласниците, което е планирано да се проведе от 10 до 14 юни 2019 г.

Новите изпити

Изпитът по български език и литература ще включва задачи с избираем отговор, задачи с кратък свободен отговор и създаване на текст, обясниха от министерството. По литература в осми клас се учат произведения от Античността и Ренесанса, сред които „Дон Кихот“ и „Хамлет“. В девети клас се изучават Просвещение, Романтизъм и Модернизъм, а в десети – българска литература. В програмата са включени глави от „Под игото“ на Иван Вазов, „Гераците“ на Елин Пелин“, както и стихотворения на Гео Милев, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Атанас Далчев, Никола Вапцаров и др.

Изпитът по математика ще включва задачи с избираем или със свободен отговор. Конкретни модели на задачите ще бъдат оповестявани преди началото на съответната учебна година, съобщиха от министерството.

По желание

По желание учениците могат да се положат още изпити – по чужд език и за определяне на равнището на дигиталните компетентности. При постигнати 60% от максималния брой точки на оценяването по чужд език учениците получават сертификат за ниво по Общата европейска езикова рамка, а при поне 50% от максималния брой точки по информационни технологии – документ за ниво по Европейската референтна рамка за дигиталните компетентности.

След успешно завършен първи гимназиален етап, т.е. след завършен десети клас, учениците ще получават удостоверение. В него оценките от положените изпити ще се записват в точки, както и като процент от максималния брой точки. Резултатите от националното външно оценяване не влияят на завършването на първи гимназиален етап и не са свързани с полагане на поправителни изпити, уточниха от министерството.

Дигитални компетентности

И в края на тази учебна година е предвидено да се проведе онлайн оценяване на дигиталните компетентности на десетокласниците, което да провери уменията по информационни технологии и информатика. Изпитът е разделен на два модула – тест, за който учениците ще имат 30 минути, и решаване на практическа задача в рамките на един час.

При оценяването през учебната 2017/2018 година 66% от положилите изпити ученици са получили удостоверение за дигитална компетентност. Най-добре настоящите учениците са се справили със задачите, свързани със защита на данни, дигитална идентичност и устройства, графична обработка. По-голямо внимание преподавателите трябва да обърнат на формулите в електронни таблици и задачи за компютърни мрежи, съобщиха от образователното министерство.

Източник: https://www.dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top