fbpx
Начало » Анонси » Великобритания – студентски заеми вече и за магистри

Великобритания – студентски заеми вече и за магистри

  • Ana Avtova
  • 18 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Великобритания – студентски заеми вече и за магистри

Всички, които са обмисляли изучаване на бакалавърска програма във Великобритания, със сигурност са наясно, че могат да финансират обучението си чрез студентски кредити, гарантирани от Британската държава. В края на 2015 обаче една новина, свързана с образованието в Обединеното кралство, обиколи медиите – вече се предлагат и заеми за магистърско обучение на Острова.

Максималният размер на заема ще е 10 хиляди паунда, при средна годишна такса за магистратура от около 6000 паунда. Можете да използвате остатъка от тези пари, за да покриете таксата за общежитие. Разбира се, не трябва да очаквате, че ще получите куп пари в кеш. Финансите ще се превеждат равномерно през периода на обучението – в зависимост от това дали магистратурата трае една или две години. 

Какви са изискванията

Практически всички сегашни кандидат-магистри от България отговарят на профила, необходим за получаване на въпросното финансиране от британското правителство. Накратко трябва да отговаряте на следните две прости условия:

Да сте под 60 години и да нямате завършена магистърска степен.

Да сте граждани на Европейския съюз или да сте живели през последните 3 години в страна от Европейският съюз.

Разбира се, не можем да познаваме всеки индивидуален казус, но може спокойно да направим презумпцията, че на тези условия отговарят повечето хора, които имат интерес към магистратурите във Великобритания.

Как се изплаща

Условията са много сходни със заемите за бакалавърски програми. Заемът ще има 3% годишен лихвен процент и ще се изплаща, като се удържат 6% от месечното възнаграждение, едва тогава, когато заплатата на завършилите студенти достигне 21 000 английски лири годишно. Това, което е важно да се отбележи е и фактът, че заемът има давност от 30 години. Сумите ви се удържат от заплатата. Не е нужно всеки месец да ходите до банки или подобни институции. Няма и никакъв проблем да работите в България (или която и да е друга страна) и да продължите да си изплащате дълга. 

Може да прочетете цялата статия в брой 64/ февруари 2015 на списание „Образование и специализация в чужбина“. В статията може да научите още за:

Какви специалности можете да изучавате?

Защо се прави всичко това? Има ли уловка?

Какво казват експертите?

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top