fbpx
Начало » Без категория » EDHEC е лаборатория за идеи, не е просто бизнес училище, а училище ЗА бизнес, за бъдещи лидери, иноватори и предприемачи.

EDHEC е лаборатория за идеи, не е просто бизнес училище, а училище ЗА бизнес, за бъдещи лидери, иноватори и предприемачи.

  • myotova
  • 04 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за EDHEC е лаборатория за идеи, не е просто бизнес училище, а училище ЗА бизнес, за бъдещи лидери, иноватори и предприемачи.

EDHEC Business School е сред най-реномирамните бизнес училища в Европа и света и активно присъства в България в търсене на млади и амбициозни кандидати.

Лиляна Стоилова е Мениджър в отдел Международен прием за Магистърски програми и в това интерю  споделя опит полезен за всички вас, които са в процес на подготовка за кандидатстване в чужбина.

Бихте ли се представили с няколко думи за нашите читатели какво сте учили досега, с какво се занимавате в момента?

Lilyana STOILOVAС няколко думи ще е трудно… При мен висшето образование – в буквален и в преносен смисъл -беше пътешествие, което ме преведе през няколко страни и университети, а крайната дестинация се оказа отново висшето образование.

Първоначално се бях ориентирала към сферата на дизайна, но впоследствие реших да се пренасоча към медии и комуникации. Също бях решена да следвам в чужбина и избрах Германия като най-достъпната и същевременно реномирана дестинация в Европа.  Тъкмо бях започнала да следвам, мисля, че бях втори семестър в университета в Падерборн, когато получих предложение за работа, на което не можах да се устоя…

францияТака през 2006 прекъснах следването, стегнах един куфар багаж и се озовах в Южна Франция. Бях убедена, че това е кратко отклонение от пътя, но в крайна сметка се установих тук.

През 2008 продължих образованието си в Skema – френско бизнес училище с английски език и се дипломирах с бакалавър Бизнес Администрaция и магистър в сферата на стрaтегическото управление на събития.

Междувременно имах шанса да се докосна до различни култури, дори се върнах временно в Германия, където работих една година в Hewlett-Packard, софтуерна дивизия. Занимавах се също и с организация на бизнес събития, а от няколко години работя в сферата на висшето образование, в EDHEC Business School, отдел международен прием.

Разкажете ни малко повече за Вашите впечатления за бизнес университета. Защо решихте да работите и учите във Франция? Кое е най-важното нещо, което научихте?

Тъй като имам опит в следването както в университет, така и в бизнес училище, мога да потвърдя, че основната разлика е в методиката на обучение. В най-общ смисъл, в университета се набляга на теоретичния подход и се насърчава изследователската дейност и академична кариера, докато в бизнес училището, фокусът е върху приложението на знанието в практиката. Този модел за мен се оказа по-привлекателен. Отделно открих, че дисциплини като икономика, маркетинг и финанси, които в съвременната си форма на науки са много по-достъпни на английски отколкото на немски, френски или български език.  От тази гледна точка за мен образованието в бизнес училище беше едно интересно предизвикателство, не беше лесно, но същевременно се оказа някак си достъпно на интуитивно ниво. Самият модел на обучение насърчава креативността и свободната мисъл чрез презентации, реални проекти и актуална проблематика от света на бизнеса, икономиката и международните отношения, чрез индивидуални инициативи, както и работа в екип..

Не на последно място, в бизнес училище обикновено групите са малки. Това позволява повече дискусии, реален контакт с колеги и преподаватели, докато в един голям университет е крайно вероятно да се премине през следването почти анонимно.

Разкажете ни за Вашия университет – къде се намира, с какво се отличава от останалите университети?

EDHEC Business School е основан през 1906 г. от група предприемачи в Северна Франция. Днес EDHEC е сред най-реномираните европейски и международни бизнес училища, неотменно присъства в класациите на Financial Times, The Economist, QS. Училището има кампуси в Лил, Ница, Париж, Лондон и Сингапур, предлага бакалавърски, магистърски и докторски степени на английски език, като програмите обхващат всички ключови бизнес дисциплини.

EDHEC е лаборатория за идеи, не е просто бизнес училище, а училище ЗА бизнес, за бъдещи лидери, иноватори и предприемачи.

Разкажете ни за възможностите в EDHEC и за бъдещите ви планове за присъствие в България?

Всяка година български студенти биват приемани в едни от най-селективните ни програми. Това до голяма степен се дължи на академичните постижения и мотивацията на всеки отделен кандидат, когото представяме. Нещо повече, българските студенти имат отлична репутация сред преподавателите и комисиите на EDHEC. С други думи, това са международни студенти с доказани качества и мотивация за академичен и професионален успех.

Как подпомагате кандидатите в университета?

Нашият екип работи директно с кандидати и им съдейства през целия процес – от избора на програма до подаване на документите.
Що се отнася до българските студенти, всяка година участваме в редица събития на местно ниво – Access Masters, образователния форум организиран от Френския институт в София. Отделно се срещаме директно със студенти, организираме уъркшопи в университети в страната.

Като част от процеса на селекция за нас е важно да опознаем кандидатите лично и да се уверим, че са се насочили към най-подходящата програма, която отговаря на техните очаквания и професионални амбиции.

В контекста на сегашната ситуация, срещи и събития се провеждат онлайн, както и по телефона.

Отделно предлагаме набор от стипендии, които да подпомогнат способни кандидати да продължат образованието си. Стипендиите са важно признание за усилията и потенциала на човека, като същевременно намаляват финансовата тежест при следването за студента и семейството му. Надявам се скоро да можем да предложим и стипендия ексклузивно за български студенти.

Споделете ни какви са възможностите за извънкласни дейности и стаж в рамките на следването?

Винаги съм смятала, че едно от най-важните неща, които човек може да извлече от следването си е мрежата от професионални и лични контакти – това е нещо, което ще го съпътства, подкрепя и насърчава през целия му професионален път.

Затова е изключително важно да има възможности за професионална и извънакадемична дейност по време на следването. EDHEC Career Centre е съставен от група специалисти, които помагат на студентите при търсенето на стаж и работа чрез професионални събития, коучинг и срещи с представители на компании от различни сфери.

Отделно в EDHEC има над 90 клуба и асоциации създадени за или от студенти, някои с професионална насоченост като Consulting club или Finance club, други посветени на спорт, благотворителна дейност или културни мероприятия.

И за финал, какво бихте казали на младите хора, които тепърва обмислят да заминат да учат в чужбина?

Преди няколко години, когато се замислих за пътя, който изминах, за да стигна от България до Франция, а той наистина беше дълъг и заобиколен, дори включи и околосветско пътешествие, стигнах до важно заключение:

Човек може да подходи възможно най-методично при избора на кариера, специалност, университет и учебна дестинация (независимо в кой ред си ги избира) и пак да сбърка в избора на поне един от тези аспекти, толкова важни за бъдещото му развитие.

Основното нещо, което има значение е да не забравя главната си цел, това, което му е нужно, за да продължи да се развива не само като студент, но и като специалист и човек за в бъдеще.

Това светоусещане има значение и при самата кандидатура – кандидатите, които успеят да убедят комисията в амбицията си да постигнат нещо са обикновено най-успешните.

Някои имат конкретни идеи и планове, други са наясно, че им липсват опит или знания, но успяват да демонстрират защо точно EDHEC или защо точно тази специалност са най-подходящи за тях и защо именно те биха били ценно допълнение към нашите редици.

Естествено, отличният успех, биографията както и резултатите от тестове са изключително важни, но най-важното са потенциалът и мотивацията.

Другото важно нещо, което бих посъветвала бъдещите кандидати, е да се възползват от експертизата на екипа за международен прием. Ние сме част от комисиите за селекция на кандидати и познаваме изискванията. На разположение сме на всеки кандидат, който има нужда от съвет за това как да усъвършенства кандидатурата си или се колебае при избора на програма.

Нашата основна цел е да помогнем на студентите да успеят, защото когато нашите студенти успяват, това е успех и за EDHEC.

Накратко, търсим студенти, които да реализират мотото на EDHEC:

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top