fbpx
Начало » Новини » Bournemouth University предлага една чудесна възможност за поетапно профилиране по време на следването

Bournemouth University предлага една чудесна възможност за поетапно профилиране по време на следването

  • bobi
  • 02 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Bournemouth University предлага една чудесна възможност за поетапно профилиране по време на следването

Антония Тасева е завършила Bournemouth University със специалност „Бизнес и Човешки  ресурси“ преди 3 години. От тогава насам работи с кандидат-студенти, желаещи да продължват образованието си в чуждестранен университет, като наскоро се присъедини и към екипа на консултантска агенция Едланта.

Разкажи ни за твоя университет – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети?

Bournemouth е малко курортно студентско градче, което се намира в южната част на Англия. Особено популярен и на челни места в класациите е за специалности като Анимация, Медия, Туризъм и Хотелиерство, както и за специалности в сферата на Бизнеса. Университетът има партньорства и добре изградени връзки с работодатели, което значително улеснява студентите при търсене на стажовете, както по време на следването, така и след завършване. Материалната база, която предлага също е на много високо ниво, което от голямо значение за самия учебния процес.

Как успя да избереш твоя университет? Имаше ли колебания?

Колебания почти не съм имала. Имах няколко основни критерии и Bournemouth University ги покри. Това бяха възможност за едногодишен стаж като част от програмата, т.нар. сандвич програма и възможност за по-тясно профилиране по време на бакалавъра. Благоприятното местоположение на града и красивата плажна ивица също ме привлякоха. Като курортно градче има и доста възможности за почасова работа за студенти в сферата на обслужването.

Разкажи ни малко повече за твоята специалност.

Bournemouth University предлага една чудесна възможност за поетапно профилиране по време на следването. Това беше и една от главните причини да се спра именно на специалнността Business Studies. През първата година се изучават много различни модули от сферата на бизнеса (право, маркетинг, счетоводство, финанси, човешки ресурси и т.н.) като целта е студентите, запознавайки се с тези предмети, да могат да изберат тези, който са им най-интересни и в които виждат своята бъдеща професионална реализация. Профилирането се случва по време на втората и последната година под формата на засилено изучавани модули в определена сфера. Аз избрах „Човешки ресурси“.

Кое ти харесва и кое не ти харесва в университета?

В университета изключително много ми харесва материалната база. Библиотеката предлага всички ресурси необходими за учебните проекти и проучвания. Студентите имат достъп и до специално оборудван център, в който могат да провеждат групови си срещи по проекти и да се подготвят за прецентации. Има и определени зони, които са специално предназначени за отдих. Университетът стимулира студентите да бъдат активни. Има много възможности за доброволчество, клубове по интереси, социални инициативи, събития и занимания, които карат студентите да бъдат социално ангажирани и да се развиват в различни области.

Какви са финансовите параметри на обучението – колко струва на година, предлагат ли стипендии?

Цената на обучението за една година е £9,250, но аз се възползвах от студентски заем за всички години от обучението ми. Университетът отпуска стипендия за отличен успех от дипломата за средно образование в размер на £1000, както и стипендия за ниски семейни доходи.

Как са структурирани лекции, както и текущия контрол?

Лекциите са обикновено 3-4 дни в седмицата като по всеки предмет има лекция и упражнение. Повечето лекции са доста интерактивни и като преподавателите насърчават студентите да взимат участие и да задават въпроси. През останалото време преподавателите винаги са на разположение, когато студентът има нужда от допълнителни обяснения и насоки. Текущият контрол е през целия семестър под формата на индивидуални и групови задачи. Те биват проекти с практическа насоченост, прецентации и есета, в които се изисква студентът да демонстрира критично и аналитично мислене.

Какви са разходите за живот в града?

Разходите за общежитие/квартира и сметки варират средно между £350 и £450 на месец. За храна около £200, а допълнителни джобните зависят от личните предпочитания за развлечения.

Има ли работа за студенти и как успяват твоите колеги да се справят с финансовата част?

В кариерният сайт на университета могат да се намерят много обяви за почасова работа към и извън университета. Агенциите за подбор на персонал също предлагат работа, подходяща за студенти. Като туристическа дестинация сферата на обслужването е добре развита.

Какви международни студенти има?

В университета има студенти от цял свят. Чуждестранните студенти, с които аз се запознах бяха основно латиноамериканци от Венецуела и Колумбия, от прибалтийските държави и от Азия (Филипините, Индонезия и Южна Корея). Всяка седмица се организират събития и  срещи на международните студенти, за да могат по-лесно да се социализират, да си намерят приятели и да могат да опознаят и други култури.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top