fbpx
Начало » Бакалавър » 9 неща, които трябва да знаете за обучението в САЩ

9 неща, които трябва да знаете за обучението в САЩ

 • bobi
 • 28 май 2018
 •  Коментарите са изключени за 9 неща, които трябва да знаете за обучението в САЩ

Висшето образование в САЩ се свързва с престижни университети, разнообразни дисциплини и високи такси. Студентският живот там също е една от причините за огромен наплив от кандидати от целия свят. Всички сме гледали поне един колежански филм и имаме идея какво се очаква от американски университет. Но Холивуд не винаги отразява реалността по най-обективния начин. Със сигурност има доза истина във филмите, но подбрахме 9 неща, които всеки кандидат-студент трябва да знае за университетското обучение в страната не неограничените възможности.

 1. Университетите в САЩ се наричат колежи (colleges)

В повечето държави думата „колеж” се свързва с предоставяне на средно или по-ниска степен на образование, или институция за получаване на сертификат в дадена област. В САЩ обаче колежът означава университет и висше образование – добре е да го знаете.

 1. Не е нужно да знаете какво точно искате да учите в началото

В САЩ студентите изучават по около 5 предмета на семестър преди да изберат т.нар. “major” – основната дисциплина, в която ще се дипломират. Често тези предмети могат да нямат нищо общо с финалния основен предмет. Не е изненада да срещнете студенти в специалност Информатика, които взимат курсове по немски, литература, бизнес или нещо тотално различно. Разнообразието и свободата в избора на предмети е един от най-големите плюсове на обучението там.

 1. Учебниците са неочаквано скъпи

Американските издания на учебниците във всякакви сфери са доста скъпи. За щастие, има възможност да поръчате учебници на старо, а вече съществуват и множество групи в социалните мрежи, предназначени за споделяне на учебници и други материали.

 1. Оценяването е строго

В Щатите се наблюдава дисбаланс между спокойните лекции, отзивчивите преподаватели, позитивната студентска общност и строгите методи за оценяване. Дори най-малката грешка при цитиране в курсова работа може да ви отнеме много точки, затова трябва да сте отдадени на ученето и да бъдете много внимателни.

 1. Университетите в САЩ не се изчерпват с Харвард и Принстън

Колежите от т.нар. Бръшлянова лига (Ivy League) са познати по целия свят с престижа и качеството си. Това са институции като Харвард, Принстън, Йейл. Но не е задължително да сте в един от тези университети, за да получите висококачествено образование. Имате избор от над 4,000 университета, в които може да намерите нещо много по-специфично и подходящо за вас, както и да спестите огромна сума пари от такси.

 1. Гъвкавостта е на първо място

Американските колежи могат да се похвалят с високо ниво на гъвкавост, когато става въпрос за програмите и възможността за преместване. Можете да смените основната си дисциплина няколко пъти, докато не се спрете на това, което наистина ви харесва. Също така може да се преместите в друг университет, използвайки вече събраните кредити от преминатите курсове.

 1. Съществуват възможности за финансиране

Американското образование носи славата си на едно от най-скъпите в света. Таксите наистина са високи, но пък в повечето случаи покриват и настаняване. Не са за подценяване и възможностите за стипендии и финансова помощ от страна на самите университети, както и от външни организации.

 1. Спортът в колежа е важен

В Европа университетските отбори по който и да е спорт не са от голямо значение. В САЩ това не е така и спортът в рамките на университета заема важна роля в студентския живот. Ако пък спортът не е вашата страст, то от вас ще се очаква да подкрепяте университетския си отбор. Това създава интересно чувство за принадлежност и може да е много забавно.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top