fbpx
Начало » Любопитно » 8 неща, които да избегнем преди полет

8 неща, които да избегнем преди полет

  • bobi
  • 10 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за 8 неща, които да избегнем преди полет

„Да пътуваш и да се чувстваш жив“ – това е начинът, по който искам да живея и който ме кара да бъда щастлива. Ако сте от хората, които не обичат да прекарват времето си в пестене за нов дом, кола или друго, а да инвестират в това да разгледат света, запознавайки се с нови и различни култури, тогава настоящият материал е точно за вас.

Представям ви 8 съвета за контролиране на възможни ситуации, с които да преминете всички необходими процедури, които често карат дори най-опитните пътници да се чувстват изморени или изнервени.

1. Дръжте документите на удобно място, близо до вас

Няма как да не сте забелязвали този тип хора, които поставят всичките им необходими документи в малка торба, за да могат винаги да бъдат до тях. Но колкото повече чанти имате, толкова по-трудно е да следите всичко. Една мъничка чанта може да бъде забравена на седалката в таксито или на дивана в летищно кафене. По-добре е да поставите личната си карта (или паспорта) в джоба на по-голяма чанта, както и да сложите малки суми пари на различни места, за да се презастраховате за всяка евентуална ситуация.

2. Информирайте се как да стигнете до летището предварително

Абсолютна необходимост е да знаете предварително колко време ще ви отнеме да стигнете до летището, особено когато се намирате на непознато за вас място. Ако искате да отидете до аерогарата с градския транспорт, не забравяйте да се инфомрирате за трафика в съответния час. Някои нощни маршрути често се отменят или изобщо не съществуват, така че може да се наложи да намерите друга възможност да стигнете навреме. От друга страна, в някои градове има експресни влакове, които се движат денонощно и улесняват придвижването ви. Така че, ако имате тежък багаж и живеете в близост до гара, можете да избегнете харченето на излишни пари за такси или непредвидени ситуации с приложението Uber.

3. При по-дълъг престой на летище – уплътнете времето си пълноценно

Всички знаем, че големите самолетни компании препоръчват да бъдем на летището между 2 и 3 часа преди отпътуване. Но понякога това е твърде много и в крайна сметка, ако не уплътним времето си, ще се наложи да го прекараме в чакане. От друга страна, тези, които не искат да пристигат предварително, рискуват да закъснеят и вероятно да пропуснат полета си. Като човек, който не обича да седи на едно място, винаги организирам времето си в зависимост от часа за чекиране. Винаги проверявам на бюро Информация какви услуги предлага летището – спа център, магазини, места за престой. За тези, които имат проблем с управлението на времето си, вече има невероятни приложения, които известяват кога бордът е отворен и навигират плановете ви по часовник.

4. Не забравяйте да се чекирате онлайн

Много авиокомпании предоставят възможност за регистрация онлайн, защото това е икономически изгодно за тях самите (понеже не е необходимо да наемат допълнително служители). Нещо повече – някои авиокомпании, особено нискотарифните, дори „наказват“ тези, които не са се регистрирали онлайн. Например, Wizzair начислява 30 евро такса, ако се регистрирате на летището.

5. Винаги проверявайте за ъпгрейд и ползване на бизнес lounge при нощен престой на летище

Това е едно от най-лошите неща, които могат да ви се случат късно вечер на летище. Повечето аерогари не са снабдени със седалки, на които да прекарате нощта, а имат само неудобни столове. На тях няма да имате възможност да се отпуснете и да си починете пълноценно, а на следващия ден ще се чувствате ужасно и ще прекарате част от ваканцията си в наваксване на съня. Ако не искате да спите на чантите си, можете да попитате директно на бюро Информация за цените в бизнес зоните за комфорт. Истината е, че те не са толкова високи и определено ще успеете да си вземете душ, да хапнете и да отпочинете, а на следващия ден да се чувстват нормално. Още по- добър вариант е да направите ъпгрейд за това още преди да тръгнете, защото винаги има шанс в по-големите летища всичко да е резервирано и да се окажете в безизходна ситуация.

6. Не се нареждайте да чакате на първите два секюрити пункта

Първите два брояча на контролно-пропускателните пунктове за сигурност, по правило, са най-претъпкани. Опитайте се да отидете една идея по-далеч и ще разберете, че линиите не са толкова дълги там. Има още една грешка, която да избегнете – по възможност обличайте дрехи, които нямат твърде много метални елементи, защото в противен случай рискувате всеки скенер да „пищи“ и да ви проверяват една идея по-обстойно.

7. Не пробвайте „нетипични“ ястия преди полет

Когато сте в чужбина, винаги искате да опитате местната кухня. Но не се препоръчва да ядете много екзотична храна преди полет, тъй като не знаете как стомахът ви ще реагира на тези необичайни ястия. Лошо храносмилане и други проблеми със стомаха, могат да развалят вашето пътуване или дори да повлияят на вашето здраве. Моят съвет е да избягвате морска храна, гъби и други по-тежки ястия, за да не прекарате времето в тоалетната, а в най-лошия случай, дори да не успеете да излетите.

8. Заявете менюто си 48 часа преди полет, ако имате алергии или нужди към специални храни

Хората със специални хранителни нужди, които искат да заявят различно от останалото хранително меню по време на полет, трябва да информират за това възможно най-рано, поне 48 часа преди полет. За хората с алергии или непоносимост към лактоза, глутен и др., авиокомпаниите са предвидили специално меню при поискване, но това трябва да стане по-рано. Направете резервация сами или говорете с вашия туроператор за съдействие, за да избегнете подобни главоболия. Той ще ви инофрмира за промените при авиокомпаниите и тяхната политика, за да сте наясно с вашия план.

Източник:  https://trafficnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top