fbpx
Начало » България » 5 причини да учим математика

5 причини да учим математика

  • bobi
  • 24 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за 5 причини да учим математика

Вероятно сте срещали в социалните мрежи изявления от вида: „Още един ден не ми потрябва Питагоровата теорема” или недоволни въздишки на ученици и родители, че в училище има твърде много математика.

Математиката е нужна. Тя е едно от нещата, което е развило мозъка ни и ни е направило човеци. Тя е инструментът на физиците, с който разбират света около нас, а също и на инженерите, които ни го правят по-приятен и възможен.

Математиката ви трябва например, за да „станете богати”.

Трябва ли ни да учим математика?

Да. Ето няколко причини:

1. В бита винаги трябва да се изчисли нещо

Какво ли не ежечасно трябва да пресмятаме – кой заем е най-изгоден, колко сол трябва да добавим в супата, колко бензин ни е необходим, за да отидем до морето, в колко трябва да настроим будилника, за да закусим и да стигнем навреме, как да си поделите с приятели таксито или вечерята и за какво ли не още. На калкулатора няма бутон „за колко часа да настроя будилника“ или „кой кредит е по-изгоден“.

2. Математиката ни помага да развием логическото си мислене

Трудни задачи има не само в уроците по математика, но и в живота и то много често. С помощта на математиката се научаваме да разсъждаваме, да извличаме заключения с помощта на логиката и да вземаме правилните и разумни решения.

3. Усъвършенства способността да се мисли абстрактно и концептуално

Математиката развива най-общо интелектуалните способности – уменията за анализ и обобщения, абстрактно мислене и способност да се мисли с концепции.

Знаем, че една капибара плюс две капибари стават три капибари. Макар че малцина, решаващи тази задача, са виждали на живо капибара. Именно математиката ни учи да правим проекции, да оперираме с неща, които реално нямаме.

Тя ни учи да обобщаваме, т.е. да анализираме отделен случай и да намерим връзка с общия порядък –  от частното към общото.

4. Помага да правим прогнози и планове

Използваме входящата информация в реално време, за да планиране дългосрочното или краткосрочното си бъдеще. Можем да изградим алгоритъм от действия, които да изпълняваме в бъдеще, а за това нужни изчисления. И качеството на планирането силно зависи от нашите математически способности.

5. Добре платена работа

Съвременното общество предполага технологии. Компютри, интернет – всичко това се основава на математиката. Невъзможно е да живеете в информационното общество, без да знаете основни математически правила.

Притежавайки знания по математика, вие ще получите огромно предимство и шанс за интересна и достойно платена работа.

Може би някой ще каже, че има професии, които не се нуждаят от математика. Интересно кои? Лекар – не би могъл без математика, ще трябва да изчисли дозата на лекарствата, един спортист – ако разбира от математика, може да подобри резултите си.

Може би ще станете богат и някой друг ще смята вместо вас? Много вероятно е да ви измамят, ако не знаете математика – тя е нужна най-малкото за контрол.

Без математика не може.

Не казвам, че трябва да знаете всичко перфектно, но е необходимо да можем да се ориентирате в математиката поне на средно ниво.

А вие как мислите?

Източник: https://nauka.offnews.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top