fbpx
Начало » Любопитно » 3 дни до Брекзит… Какво ще се промени след 31 януари?

3 дни до Брекзит… Какво ще се промени след 31 януари?

  • bobi
  • 29 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за 3 дни до Брекзит… Какво ще се промени след 31 януари?

Десет месеца след очакваната дата, Брекзит все пак е напът да се случи. Последната договорена между Лондон и Брюксел дата за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз е 31 януари. И по всичко личи, че този път раздялата ще се осъществи.

В четвъртък парламентът в Лондон прие закона, с който условията на споразумението за Брекзит стават част от вътрешното право на Великобритания. Кралицата подписа закона по-късно същия ден. Споразумението беше подписано от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет в петък. Предстои Европейският парламент (ЕП) да ратифицира сделката. Вотът е насрочен за сряда. Комисията по конституционни въпроси на ЕП вече даде положително становище и препоръча споразумението да бъде подкрепено в пленарна зала.

Така този етап от политическата сага „Брекзит“ е напът да приключи. Какво ще се промени след 31 януари?

След Брекзит – преходен период

Ако Европарламентът подкрепи сделката за Брекзит, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари със сделка. След това предстои преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 г.

Първоначално идеята на преговарящите от Лондон и Брюксел беше преходът след датата на Брекзит (29 март 2019 г.) да продължи 21 месеца. Излизането на Великобритания от ЕС обаче беше отложено няколко пъти заради разногласия по споразумението за напускане. Крайната дата на преходния период остана същата. Тази дата не е случайна – настоящата многогодишна финансова рамка на ЕС е с продължителност от 2014 до края на 2020 г. На 1 януари блокът влиза в нов седемгодишен бюджетен цикъл. Това има отношение към задълженията които Великобритания би се наложило да поеме към европейския бюджет.

В споразумението за Брекзит е записано, че еднократно удължаване на преходния период за една или две години може да бъде предприето само при съгласие между двете страни и само до 1 юли 2020 г. Консерваторите във Великобритания приеха законови текстове, които забраняват това, но при нужда те могат да бъдат променени.

Какво ще се промени на 31 януари

За гражданите почти нищо. Европейските граждани във Великобритания ще имат същите права както до този момент. Те ще могат да кандидатстват за статут по т.нар. схема за уседналост за граждани на ЕС преди 30 юни 2021 г. Одобрените кандидати ще получават уседнал или предварителен статут.

Хората от страните членки на Европейската икономическа общност (страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и Швейцария, ще могат да влизат във Великобритания само с лична карта и няма да имат нужда от визи за краткотраен престой. Обединеното кралство ще продължи да бъде част от единния пазар на ЕС и от митническия съюз и ще продължава да прилага законите на ЕС.

Обединеното кралство обаче няма да бъде включено в процеса на вземане на решения в ЕС. Британските евродепутати ще напуснат Европарламента, членовете на правителството няма да присъстват на заседанията на Съвета на ЕС, нито премиерът Борис Джонсън ще присъства на Европейски съвет. Обединеното кралство отказа да номинира представител в Европейската комисия, но ако беше, щеше да се наложи той да напусне Комисията.

Великобритания обаче ще има възможност да сключва търговски сделки с трети страни, каквото право няма като страна член на ЕС.

Основната задача на преговорните екипи от Лондон и Брюксел през този преходен период ще бъде да договорят търговско споразумение, по което да се регулират отношенията между Великобритания и блока. Анализатори определят период от 11 месеца като недостатъчен за договаряне на всеобхватно споразумение. Британският премиер Борис Джонсън даде заявка, че може да договори сделка до края на 2020 г., но Брюксел засега не дава толкова смели заявки. Вероятно е да станем свидетели на нова порция среднощни преговори и гласувания в последния възможен момент, каквито наблюдавахме често след референдума на 23 юни 2016 г., при който 51,89% от гласувалите британци подкрепиха напускане на ЕС.

Накъде след преходния период

Какво ще стане с отношенията между Великобритания и Европейския съюз след края на преходния период, зависи от това какво се разберат преговарящите от Лондон и Брюксел по време на този период. Ако не се договорят за нищо, Великобритания и страните от блока ще търгуват по правилата Световната търговска организация (СТО). Изключение ще бъде Северна Ирландия, която по силата на споразумението за Брекзит ще търгува с ЕС без квоти и мита върху стоките, ако няма търговска сделка между Лондон и Брюксел.

По какъв начин гражданите на страните от ЕС ще могат да влизат във Великобритания след преходния период също не е уточнено. Засега на сайта на британското правителство е посочено, че през 2021 г. граничните власти ще спрат да приемат за влизане в страната лични карти на граждани на Европейската икономическа общност. Вместо това ще се изисква валиден задграничен паспорт. Датата, след която това ще стане, ще бъде обявена по-късно.

Европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство от преди края на преходния период и имат статут по схемата за уседналост ще могат да използват личните си карти за влизане във Великобритания поне до края на 2025 г. Тези, които нямат такъв статут и не са подали документи до края на юни 2021 г. ще трябва да напуснат страната.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top