fbpx
Начало » Бакалавър » 2381 британски студенти има в България, учат предимно медицина

2381 британски студенти има в България, учат предимно медицина

  • bobi
  • 10 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за 2381 британски студенти има в България, учат предимно медицина

Раздялата на Великобритания с ЕС ще засегне и български университети

Излизането на Великобритания от ЕС вероятно ще се отрази и на някои български висши учебни заведения, които разчитат на внушителен брой англичани. По данни на българското министерство на образованието през учебната 2019/2020 г. в наши университети следват общо 2381 британски граждани.

Най-много те са в Медицинския университет в Пловдив – 987 души

От тях 698 следват медицина, 287 – стоматология, и двама – фармация. На второ място по многобройна английска общност се нарежда Медицинският университет в София с 549 студенти. От тях 403-ма учат медицина, 141 – стоматология, и петима – здравни грижи.

Във варненския Медицински университет британските граждани са 354-ма, а в плевенския – 323-ма.

В Стара Загора също има 130 англичани, които следват. 107 от тях учат за лекари в Тракийския университет, а останалите – за ветеринари.

Интересът към нашите вузове въобще не е случаен. България е сочена като много изгодно място да се следва медицина в редица английски сайтове, които са специализирани в осигуряване на надеждна информация за бъдещи студенти от Обединеното кралство. По-евтино е само в Украйна, но пък изрично се подчертава, че животът там не е много сигурен и получените дипломи нямат същата тежест като тези от България.

Заради европейското си членство страната ни досега е рекламирана на Острова като перфектен портал за медицинска кариера в Германия, Франция и самата Великобритания, където лекарите са добре платени. След Брекзит обаче това вероятно няма да важи за Обединеното кралство, тъй като то не смята да признава автоматично дипломи от страни от ЕС

Затова не е изключено да има спад на идващите да следват у нас англичани. Не е изключен обаче и още по-голям бум на британски студенти в България. Различни проучвания показват, че след референдума за Брекзит се увеличава броят на британските граждани, които искат да учат в чужбина. Ако през 2017 г. те са били 18%, сега вече са 30 на сто. Първата причина, която посочват, е, че това ще им помогне да си намерят по-добра работа, а 14% смятат, че ще е по-евтино.

По последния фактор България е особено конкуретоспособна. За британските граждани е изгодно да следват в чужбина, тъй като таксите са по-ниски. Например в Медицинския университет в Пловдив е 8000 евро годишно

Ако обаче останат да учат медицина в родината си, ще са им необходими 9250 паунда, или 11 000 евро, а и разходите за живот на общежитие или квартира във Великобритания са двойно по-високи от България. Да си студент в Обединеното кралство, излиза 22 200 паунда на година. Кардиф е най-достъпният град за студенти, следван от Абърдийн и Дърам.

Около 24 000 британци избират да учат висше образование зад граница годишно, като повечето отиват във Франция, САЩ, Австралия и Канада. Щатите са на първо място с около 11 000 студенти, но медицинските специалности в американсите университети са по-скъпи и от тези в английските.

Проф. д-р Ани Белчева:  16% от студентите в МУ – Пловдив, са англичани 

Ще съдействаме за плавно протичане на процеса след Брекзит, казва зам.-ректорът на университета 

Проф. д-р Ани Белчева, зам.-ректор на Медицинския университет в Пловдив

Проф. д-р Ани Белчева, зам.-ректор на Медицинския университет в Пловдив

– Проф. Белчева, как ще се отрази Брекзит на Медицинския университет в Пловдив? Очаквате ли да има отлив на британски студенти, след като те ще изгубят правото да бъдат третирани като европейски граждани?

– Все още е рано да се каже какво точно ще се случи, но интересът за обучение е съпоставим с предходните години и нямаме отлив, а и обучаваме на английски език студенти от много други държави.

– Колко плащат в момента те? С колко ще се увеличат таксите за тях и откога?

– Таксите ни са като в останалите медицински университети в България. В момента обучаващите се на английски език чужденци плащат 8000 евро на година и не се предвижда промяна.

– Планирате ли да въведете някакви преференции, за да се запази интересът на англичани?

– Имаме уверение, че ще могат да подготвят своите документи при облекчен режим, дори това да включва издаване на визи. Британският посланик Ема Хопкинс вече се срещна с английските студенти и ги увери, че предстои 11-месечен преходен период, през който да се договорят благоприятни реципрочни условия между двете страни. Ние също ще съдействаме за плавно протичане на процеса.

– Има ли разколебаване на кандидати заради неяснотите дали ще се признават от Великобритания получени дипломи в страни от ЕС?

– Дипломата от нашия университет е гарант за достатъчно високо качество и това ще даде увереност на бъдещите и настоящите студенти да инвестират в своето обучение.

Завършилите МУ – Пловдив, британски граждани не би следвало да имат проблем с признаването на техните дипломи, ако това се наложи, защото те са подплатени със знания и умения.

– Какъв процент са английските студенти от следващите в МУ?

– Те са 16% от всички следващи в университета и 40,8 на сто от чуждестранните студенти в него.

Източник: 24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top