fbpx
Начало » Любопитно » 16-годишната стачкуваща Грета е с номинация за Нобелова награда за мир

16-годишната стачкуваща Грета е с номинация за Нобелова награда за мир

  • bobi
  • 15 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за 16-годишната стачкуваща Грета е с номинация за Нобелова награда за мир

16-годишната Грета Тунберг, основателка на глобалната младежка стачка срещу климатичните промени, е номинирана за Нобелова награда за мир.

Тунберг започна самостоятелен протест в Швеция през август 2018 г., но оттогава вдъхновява ученици в цял свят.

Вече има протестиращи младежи и в България. Миналата седмица организаторите от неформалната група „Петъци за бъдеще“ (които са част от световната инициатива FridaysForFuture.org) казаха за „Дневник“, че на 15 март климатичната стачка ще започне заедно с шествието, планирано в протест срещу застрояването на Черноморието.

„Предложихме Грета Тунберг, защото ако не направим нищо, за да спрем изменението на климата, това ще бъде причина за войни, конфликти и бежанци“, каза норвежкият депутат Фреди Андре Йовстегор, един от тримата номинирали Грета. „Тя започна масово движение, което виждам като основен принос към мира.“

Националните политици и някои университетски преподаватели могат да номинират кандидати за Нобелова награда за мир, която ще бъде присъдена през декември. За наградата през 2019 г. се борят 223 души и 78 организации или общо 301 номинирани.

“Много съм благодарна за тази номинация,” каза Тунберг. „Утре продължаваме да протестираме за нашето бъдеще и ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо.“ Грета вече лично предизвика световните и бизнес лидери на срещата на върха на ООН за климата в края на 2018 г. и в Давос през януари, където им заяви, че техният финансов успех е „дошъл с немислима цена“ за планетата. „Промяната идва, независимо дали им харесва, или не“, каза още тя.

През 2014 г. наградата за мир бе присъдена на 17-годишната тогава Малала Юсуфзай, „за борбата ѝ за правото на всички деца на образование”. През 2018 г. 25-годишната Надя Мурад стана вторият най-млад лауреат на Нобеловото отличие за мир. Тя си подели наградата с д-р Денис Муквеге от Демократична република Конго. Двамата спечелиха, защото „са изложили личната си сигурност на риск чрез храбро противопоставяне на военните престъпления и осигуряването на справедливост за жертвите“, посочиха от Нобеловия комитет.

Докато някои политици се противопоставиха на училищните стачки, подети от Грета, мнозина ги подкрепиха, включително Ангела Меркел и Лео Варадкар от Ирландия. Кметовете на Париж, Милано, Сидни, Филаделфия, Портланд, Осло, Барселона и Монреал обявиха подкрепата си в четвъртък.

„Наистина е вдъхновяващо да се видят тези млади хора, водени от блестящи млади жени, които настояват за спешни действия в областта на климата”, заяви Ан Идалго, кметица на Париж. „Моето послание към младите граждани е ясно: нашата отговорност като възрастни и политически лидери е да се учим от вас и да ви дадем бъдещето, което искате.“

Източник: https://maikomila.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top