fbpx
Начало » Любопитно » Японско момиче съди училище, задето я принудило да боядиса косата си черна

Японско момиче съди училище, задето я принудило да боядиса косата си черна

  • bobi
  • 30 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Японско момиче съди училище, задето я принудило да боядиса косата си черна

Японска девойка съди училището си за 2.2 млн. йени (около 19 000 долара), задето са я принудили да боядиса косата си черна, съобщава електронното издание Quartz. Момичето твърди, че е страдала и че боята е увредила скалпа и косите и.

Преди две години на момичето е било забранено да присъства в клас и да участва в училищна екскурзия, освен това е било премахнато от училищните списъци. Тя не учи там от края на 2016 г. Причината – косите ѝ са естествено кестеняви вместо черни. По настояване на учителите тя неколкократно е боядисвала косата си, но ѝ е било обяснявано, че цветът не е достатъчно тъмен, докато накрая е била наказана.

Много японски училища имат строги правила за външния вид, които забраняват боядисването на косата – нo oчевидно не и боядисването ѝ в по-тъмен и традиционен за местния етнос цвят. В някои бижутата и дори скубането на веждите са забранени. От училищната управа са обяснили на адвоката на момичето, че „дори руса чуждестранна ученичка ще трябва да боядиса косата си черна“.

През 90-те години боядисването на косите в кестеняво (в цвят на чай, както го наричат в Япония) бе изключително модно и прието от по-консервативните части на обществото като знак за бунтовнически настроения. Близо 60% от училищата в Токио изискват от подопечните си документ за „истинския цвят на косата им“, за да не дискриминират родените с естествено по-светла коса ученици.

Източник: www.dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top