fbpx
Начало » Бакалавър » Швеция – скандинавско образование на достъпни цени

Швеция – скандинавско образование на достъпни цени

  • bobi
  • 19 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Швеция – скандинавско образование на достъпни цени

Швеция не е сред най-популярните дестинации за следване на висше образование сред българските кандидат-студенти. Държави като Великобритания и Германия привличат по-голямата част от българите, но скандинавската държава има много какво да предложи и никак не е за подценяване.

Защо Швеция?

На първо място, Швеция се свързва с чистота, ред, безопасност и висок стандарт на живот. Тя може да се похвали с дългогодишна история на своите университети и въпреки малкото си население е дом на едни от най-добрите висши училища в света. Шведската образователна система има репутация на една от най-иновативните в глобален аспект, а няколко шведски университета попадат на челни места в международните класации на Times Higher Education и QS World University Rankings.

Образователната система е пригодена към нуждите на международните студенти. Швеция  е една от държавите в света с най-разпространена употреба на английски език. Всеки там говори английски, тъй като това е вторият официален език след шведският. Най-важното му приложение е това в университета – не ви е необходим шведски, за да учите в която и да е шведска програма.

Една от особеностите на живота в Швеция е грижата за околната среда и устойчивото развитие, които са неизменна част от мирогледа на всеки швед. Тази философия е внедрена във всеки един аспект, включително и в образованието. Следването в Швеция ще промените отношението си към природосъобразния начин на живот в по-добра посока. Неслучайно Швеция може да се похвали с невероятна природа, която предлага отлични възможности за зимни спортове, разходки в планината, колоездене.

Швеция е и една от най-иновативните нации. Обучението стимулира креативността и генерирането на идеи от всички. Това обяснява и защо шведските университети са водещи в областта на технологиите.

Не на последно място, висшето образование в Швеция е безплатно за граждани на Европейския съюз. Това важи както за бакалавърските, така и за магистърските програми.

Университети и програми

В Швеция има 38 университета, от които три попадат в топ 100 на класацията Times Higher Education за 2018 година. Това са Karolinska Institute, Uppsala University и Lund University. Ето и останалите университети на първите 10 места в Швеция:

Място Университет Град
1. Karolinska Institute Стокхолм
2. Uppsala University Упсала
3. Lund University Лунд
4. Stockholm University Стокхолм
5. KTH Royal Institute of Technology Стокхолм
6. University of Gothenburg Гьотеборг
7. Chalmers University of Technology Гьотеборг
8. Swedish University of Agricultural Sciences Упсала
9. Umeå University Умео
10. Linköping University Линшьопинг

Образователните институции са международно ориентирани и залагат на обучението в групи, с фокус към практическо решаване на казуси, което е особено полезно за бъдещото професионално развитие и изграждането на ценни за работодателите качества. Основно предимство е безплатното обучение в бакалавърските и магистърски програми за граждани на държави от ЕС, както и наличието на разнообразие от програми, преподавани на английски език. Продължителността на обучението е 3 години за бакалавърските и 1 година за магистърските програми.

Кандидатстване и прием

Приемът в Швеция, както обикновено в чужбина, става по документи. Първото и най-основно изискване е владеенето на английски език и съответно, предоставянето на сертификат – TOEFL, IELTS, CAE. Необходими са и останалите стандартни документи като диплома за завършено средно образование или бакалавър (преведена и легализирана), препоръки. Кандидатстването се осъществява през платформата  Universityadmissions.se, централизирана услуга, която дава възможност за кандидатстване в до 4 програми в различни университети в Швеция само с една кандидатура. В платформата се качват всички необходими документи и се попълва онлайн апликационна форма. Няма такса за кандидатстване за студентите от ЕС.

Важно е да отбележим, че сроковете за кандидатстване са сравнително ранни. Трябва да имате готовност с всички документи най-късно до средата на януари.

Финансиране и разходи за живот

Висшето образование в Швеция е безплатно, но Швеция е страна с висок начин на живот. Въпреки това обаче в сравнение с други популярни дестинации като Великобритания, Швеция не е особено скъпо място за следване. Средните разходи за живот на един студент са около 700 Euro) месечно.

Няма централизирана служба, която администрира студентското настаняване. Университетите в по-малките населени места имат повече места в общежития за настаняване на чуждестранните студенти, но не така стоят нещата в големите градове и традиционните студентски градове – в тях местата често не достигат. Тоест – хубаво е да започнете търсенето възможно най-рано, тъй като наемът на апартамент би излязло по-скъпо начинание.

На месец за стая в общежитие на висшето училище са необходими между 200 и 450 евро, според това дали университетът е в по-малък или по-голям град. Препоръчителната сума, с която трябва да разполага един студент на месец, според официалния образователен портал, е 750 евро, от които 200 за храна, 320 за жилище, 50 за транспорт, 25 за здравна застраховка и 75 за лични разходи.

Международните студенти имат право да работят без ограничение на времето за периода на следването си в Швеция и така да финансират издръжката си.  Ученето е на първо място, но студентите нямат лимит на работните часове. Важно уточнение е, че на повечето места ще ви е необходим шведски език за започване на работа. Но пък в голяма част от университети ще намерите курсове по шведски за международни студенти – възползвайте се!

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top