fbpx
Начало » Бакалавър » Чуждестранните студенти може да трябва да плащат по-високи такси

Чуждестранните студенти може да трябва да плащат по-високи такси

  • bobi
  • 12 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Чуждестранните студенти може да трябва да плащат по-високи такси

На чуждестранните студенти в Холандия ще се предлага помощ при изучаване на холандски език, а студентите извън ЕС могат да бъдат изправени пред по-високи такси, ако влязат в сила нови предложения за справяне с интернационализацията на нидерландската система за висше образование. Министърът на образованието Ингрид ван Енгелсховен заяви, че иска да намали ръста на броя на чуждестранните студенти в холандските университети. Те сега представляват около 11,5% от всички студенти, два пъти повече от преди 10 години. В Холандия нараства безпокойството относно броя на чуждестранните студенти, които посещават холандски университети, което налага много специалности да се предлагат само на английски език. Миналата година холандските университети публикуват документ, призоваващ да се ограничи броят на курсовете, дадени на английски език, за да се ограничи нарастващият брой на международните студенти.

Въпреки че студентите от други страни допринасят за холандската икономика, пазара на труда и академичните среди, това не трябва да се допуска „твърде далеч“, каза министърът. Изследванията на министерството показват, че нарастването на броя на международните студенти оказва натиск върху финансирането, качеството и достъпността на образованието. „За да постигне по-голям баланс, кабинетът иска да преразгледа правилата за предлагане на езици, които не участват в холандски език“, каза министърът. Също така на чуждестранните студенти ще бъдат предлагани и курсове по холандски, които да ги насърчат да останат в Холандия след завършването и да допринесат за холандската икономика.

Министърът също така планира да въведе минимални такси за студенти извън Европейското икономическо пространство, за да се увери, че те няма да повлияят неблагоприятно на финансирането на университета. Те биха били в съответствие с максималните такси, плащани от студентите в ЕИП.

Според уебсайта Science Guide, студентите извън ЕИП биха платили поне 7 612 евро такси за бакалавърска степен  или 15 178 евро, ако посещават технологичен университет, а магистърските програми ще струват минимум 29 452 евро годишно. Също така, броят на стипендиите за чуждестранни студенти ще бъде намален, както и броят на безвъзмездните помощи за холандски студенти в чужбина ще бъде удвоен до 1540, каза министърът.

Изследване, публикувано от правителствения мозъчен тръст CPB, показа, че чуждестранните студенти генерират стотици хиляди евро за хазната. Общата сума, чуждестранните студенти извън ЕС генерират за правителството е до 94 000 евро. Това е така, защото таксите им са много по-високи и около 30% от тях остават в Холандия след дипломирането си. За разлика от тях, студентите от ЕС допринасят между 7 000 и 15 000 евро, и не повече от 15% остават нататък, след като завършат.

През юли правителството обяви, че реорганизира организацията Nuffic, създадена за насърчаване на интернационализацията на образователната система. Мерките включват съкращаване на бюджета му и затваряне на 10-те бюра за подкрепа на образованието, разположени в страни като Китай, Русия, Индия и Турция. 10-те страни, в които се намират бюрата, са изпратили близо 14 000 студенти в холандските колежи и университети през последната академична година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top