fbpx
Начало » Бакалавър » Холандия: задължителен стаж в международна компания

Холандия: задължителен стаж в международна компания

  • bobi
  • 24 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Холандия: задължителен стаж в международна компания

Голяма част от програмите в Холандия изискват преминаването на задължителен  практически опит в работна среда. Това най-често се случва в специалностите по туризъм и хотелиерство, но и компютърните науки, социалните науки, програмите по бизнес и мениджмънт. Това е и едно от основните предимства на холандското образование, тъй като на студентите се дава страхотна възможност да се запознаят с бъдещи работодатели и да тестват знанията и уменията си в реална среда. Ако стажът е задължителна част от програмата, няма нужда от допълнителни разрешителни и документи, тъй като компанията подписва договор с университета и студентът е максимално улеснен в процеса.

Видове  стаж

Няколко са видовете стаж, през които може да премине един студент или току-що завършил в Холандия.

  • Стаж по време на обучение или т.нар. „work placement”  – това включва поне един семестър работа в компания като част от екипа. Културата в Холандия е такава, че на стажантите се възлага голяма доза отговорности, така че опитът да е ценен и да добави стойност към обучението в университетската зала. Такъв тип стаж започва с договор между университета и компанията и често е задължително условие за получаване на финалната диплома. Продължителността на стажовете варира – може да сте заети няколко пъти в седмицата преди лекции или да прекарате цял семестър само в практика, но при всички случаи все още се водите студент. По този начин след дипломиране преминалите такъв стаж могат да се похвалят и с професионален опит от ден едно на пазара на труда.
  • Писане на дипломна работа  – във финалната фаза на обучението много програми изискват дипломна работа.  Холандските университети предлагат опция подготвянето й да се случва паралелно със стаж в компания и на тема, свързана с конкретния бизнес. Това е страхотен начин студентите да адресират истински казус в индустрията, докато имат достъп до ценни ресурси и контакти.
  • Стаж след завършване – много корпорации предлагат платени стажове на току-що завършили студенти. Често срещано явление са и специално създадените програми по набиране на кандидати без опит, тъкмо излизащи от университета. Такъв тип стажове обикновено не позиционират стажантите на конкретна позиция, а дават възможност за цялостна представа и опит в различните отдели на компанията. Идеята е младите таланти да се обучат и да дадат старт на кариерата си в съответната бизнес среда.

Продължителност

Днес стажовете по време на учене в Холандия масово са на пълно работно време и студентите работят като регулярните служители. Това отново дава предимство след завършване, защото преминалите такъв тип стаж вече имат опит с работната седмица и натоварване и много по-бързи се приспособяват към прехода от студент към работещ. Продължителността на стажовете варира и може да бъде от 3 до 6 месеца или дори година за някои програми (особено в сферата на хотелиерството и туризма). Стажовете в Холандия нямат изискване да са платени, но повечето са, като размерът на заплащането отново варира и зависи от уговорката на работодателя с университета. Компаниите предлагат заплати за стажанти от 100 до 500 евро на месец, в много случаи и повече.

Стаж в международна компания

Холандските университети са добре позиционирани на световния пазар и често имат договори не само с местните офиси на големите международни компании, но и с такива по целия свят. Процесът по кандидатстване, одобрение и признаване на стажа в чужбина е в повечето случаи идентичен с този, ако изберете стаж в Холандия. Организацията по едно такова начинание става основно чрез самия университет и неговите договорки с партньорски организации. Имайте предвид, че намирането на стаж в чужбина може да отнеме повече време, особено ако е извън ЕС и е необходимо издаването на виза.

Едни от най-разпространените програми в Холандия, които идват със задължителна практика в чужбина по време на ученето, са тези по нашумелите през последните години специалности хотелиерство, туризъм, хотелски мениджмънт. Това са и сфери, в които Холандия е водеща образователна дестинация. Пример за такава програма е тази в Hotel School The Hague, чиито студенти преминават през 20-седмичен стаж в 4 или 5-звезден партньорски хотел в Европа. Задължително условие е практиката да е в хотел или ресторант извън Холандия, като пред студентите стои разнообразие от възможности. По този модел оперират и повечето останали университети, специализирани в тази сфера.

Какво да очаквате от стаж в Холандия

Холандската работна култура е иновативна, неформална и сравнително спокойна, но това не значи, че като студенти ще стоите със скръстени ръце. Напротив – работодателите ще очакват да покриете високите стандарти, но все пак ще получите подкрепа и необходимото обучение от тях. Все пак това е времето, в което ще научите много за кратко време, а и вие самите като бъдещи потенциални кадри ще искате да дадете всичко от себе си, за да се представите на ниво.

Намиране на стаж и кандидатстване

Най-лесният начин за намиране на стаж е чрез самия университет, в който учите. Това може да стане в т.нар. кариерни центрове към вузовете. Те поддържат връзки с компании от различни браншове и често вече имат договори и изобилие от позиции, за които се търсят стажанти. Друга опция, разбира се, е интернет и сайтове като Graduateland, както и платоформата LinkedIn. Последните обаче са по-подходящи за търсене на работа след завършване. Щом говорим за задължителен стаж по време на следване, най-добрият вариант е да се обърнете към самия университет, който ще ви помогне в избора на най-подходящия за вас стаж, съобразен с учебната програма, необходимите знания и опита, който ще е ценен за съответната специалност.

След като сте намерили подходящото място, очаквайте да ви бъде изискано мотивационно писмо и резюме, като за нормална позиция. Бъдете подготвени и за интервю – както стана ясно, стажовете са нещо сериозно в Холандия и се възприемат като истинска работа.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top