fbpx
Начало » България » Топ 7 английски странности

Топ 7 английски странности

  • bobi
  • 31 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Топ 7 английски странности

Преместването в нова страна не е лесна задача – трябва да помислиш за квартира, бюджет, транспорт и какво ли още не. Но щом веднъж се установиш, процесът на адаптация те първа започва – трябва да свикнеш с всички странности на мястото, което от сега ще наричаш  твой дом”.

Великобритания е страна пълна с подобни странности и карането в обратната страна на движение е само началото. Тук ще разгледаме топ 7 на странностите, с които ще се сблъскате в първите няколко месеца от пребиваването ви на Острова.

Обратно движение

Не се притеснявайте от обратното движение – ще ви трябва известно време да свикнете с него и вероятно ще започнете да се оглеждате на всички страни. Ако шофирате, вероятно ще са ви необходими само 10-15 минути, за да се почувствате уверени зад волана. Ще се изненадате, че толкова бързо ще свикнете с обратното движение, че след като се приберете или отидете в друга държава, ще трябва отново да свиквате със стандартната страна на движение.

Английска закуска 

По традиция английският уикенд започва с английска закуска. Ако сте на диета или се интересувате от нивото на холестерола си, вероятно не бихте прекалявали с нея. Сред нещата, които ще намерите в чинията ви, ако съквартирантът ви реши да ви приготви  full English” са: боб, яйца, бекон, наденички, хашбраун (картофени хапки), пържени домати, гъби и черен пудинг (доближава се до кървавицата). Всичко това може да е гарнирано с препечена филийка.

След като изядете всичко в чинията ви, вероятно няма да имате нужда от обяд и ще може да преминете директно на…

Неделна вечеря (Sunday roast)

Неделната вечеря е друг ритуал в повечето семейства – тя може да бъде домашно приготвена или консумирана в някой пъб. Основните компоненти и тук не са малко – месо, печени картофи, плънка, варен грях, печени моркови и пащърнак, Йоркширски пудинг (прилича на голяма бухтичка), карфиол със сирене и сос.

Чай

Ако предните две неща се консумират предимно през уикенда, всеки ден е ден за чай. Под  нормален” чай, англичаните разбират черен чай с мляко. Той може да варира по цвят (в зависимост от това колко е силен) и всеки има свой начин на правене – някой слагат млякото преди чая; други чакат определен брой минути преди да сипят млякото и тн).

Банята 

Но хранителните навици далеч не са най-странното нещо във Великобритания. Знаете ли например, че в по-старите къщи има две кранчета за вода – едно за топла и едно за студена вода. Миенето на чинии или ръце по този начин се оказва интересна задача.

Лампата в банята пък не се пуска от обикновен ключ, а от въже, което виси от тавана. Това е мярка за безопасност. В тоалетната, а понякога и в банята, често пък може да видите мокет вместо плочки.

Учтивост 

Само след няколко часа във Великобритания ще забележите колко учтиви са всички. Извинявай’’ и  „благодаря’’ вероятно са едни от най-често използваните думи. Няма значение дали вие ще се бутнете в някого – почти със сигурност човекът ще ви се извини. Англичаните често разказват истории за това как без да искат са се извинили на масата или стола, който са ритнали.

Скъпи влакове, евтини автобуси

В България сме свикнали, че междуградските автобуси са по-бързи и по-скъпи от влаковете. Във Великобритания е точно обратното – използвайте Megabus или National Express, ако искате да се предвижите за няколко паунда до друг град в страната.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top