fbpx
Начало » Бакалавър » Топ 10 причини да учиш в Дания

Топ 10 причини да учиш в Дания

 • bobi
 • 01 мар. 2019
 •  Коментарите са изключени за Топ 10 причини да учиш в Дания

Дания е сред европейските образователни дестинации, които привличат международните студенти благодарение на отлично развитите си университетски центрове, постоянните инвестиции в образованието, отличния стандарт на живот и близостта си до други европейски държави и съответно пазари на труда.

Страната си е извоювала почетно място и в световните класации на най-добрите университети.

Днес ви представяме ТОП 10 причини защо да учите в Дания:

 1. Метод на обучение

За разлика от други страни, следването на висше образование в Дания е много практически ориентирано. Още в стартовата седмица на твоето следване, лекторите те запознават с така нареченото “practice based learning”. Това означава, че няма да се преподава и учи „суха теория“, а по-голямата част от материала ще се учи чрез проекти с реални клиенти, в които ще се прилагат знанията научени по време на лекциите.

 1. Атмосферата в университета

Ако сте човек, който се нуждае от повече адаптация на чуждо място, ще се почувствате много приятно приветствани от университета ви. Още на първия ден преподавателите са ясни, че към тях може да се обръщате на малко име. Всеки клас има свои tutor – студент от същата специалност, които е започнал предходната година и има за задача да ви разведе и отговори на твоите въпроси.

 1. Изпити

Изпитите не са неприятно и стресиращо преживяване. Те протичат като спокойни разговори с преподавателя, в които дискутирате – не те питат определения, теореми и т.н., а очакват от теб аргументация за твоя проект.

 1. Материална база на университета

Колкото до материалната база на университета, навсякъде из кампусите (факултети/филиали) има места за почивка и места за групова работа – нещо, което ще е голяма част от образованието ви в Дания. Навсякъде е чисто и подредено, като университетът разрешава на студентите да организират събития вътре.

 1. Работа в екип

Най-характерното за обучението в Дания е работата в екип. Не се води справка за присъствие на лекции, но по някои курсове се изисква работа върху мини-проекти, за  да бъде допуснат студентът до изпит. Работата върху проекта за семестъра се извършва в групи от четири до седем студента и в нея се използва материала от другите курсове през семестъра. Сесиите протичат през януари и юни.

 1. Безплатно образование и стипендии

Както може би вече знаете, в Дания образованието е безплатно за жители на Европейския съюз и Швейцария. Това е един огромен плюс, тъй като в много други държави получаването на висше образование е свързано със заплащане на огромни такси или тегленето на сериозни заеми.

Още по-важното е, че ако работите по минимум 10 часа на седмица и учите, вие отговаряте на условията за държавната образователна субсидия, или така нареченото – SU.

 1. Повече от 500 специалности на английски език

Дания вече се слави като държавата с много чуждестранни студенти – над 20 000. Иманено затова повечето специалности може да ги намерите на английски език. Това прави следването ви достъпно и нямате езикова бариера. Разбира се, във всеки университет е подготвено и обучение първата година на датски език, така че ще можете да навлезете по-леко в обучението ви.

 1. Дипломите на датските университети са международно признати

Висшите учебни заведения в страната са с международна насоченост и предлагат широк спектър от учебни програми и индивидуални образователни курсове. Датската образователна система има дългогодишна академична традиция и се характеризира с динамичен стил на преподаване и отлични научни постижения. Наред с посещаването на лекции, от студентите се изисква да работят в екип по проекти и активно да допринасят към учебните дискусии. Набляга се на развиването на редица индивидуални умения като комуникативност, аналитично и критическо мислене, умения за работа в екип и творчески способности. Голяма част от университетe работят съвместно с различни компании или изследователски центрове, което осигурява на студентите добра учебна среда.

 1. Една от най-щастливите държави в света

Дания вече изпревари Швейцария като най-щастлива държава в света. За справка, България е на 129-то място от общо 156 обхванати държави от последния доклад, в който е изследването.. На последното място е Бурунди, а Сирия, Афганистан и още 7 субсахарски държави са 10-те най-нещастни места за живеене на планетата.

Докладът е изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие и Института за Земята към Колумбийския университет.

 1. Транспорт

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за социалния ви живот в Дания, е транспорта. Независимо по кое време на деня или вечерта излезете, винаги ще се намери транспорт, с който ще можете да стигнете от най-отдалечените краища на града до самия център. Можете да се предвижвате и с колело. В Дания то е един най-използваните начини за транспорт, имайки предвид , че колелата са два пъти повече от хората.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top