fbpx
Начало » Класации » Топ 10 най-иновативни университети в Европа

Топ 10 най-иновативни университети в Европа

  • Lyubina Panayotova
  • 06 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Топ 10 най-иновативни университети в Европа
Възможно ли е влиянието на политическата несигурност на континента да даде отражение върху висшите учебни заведения. Изглажда отговорът е да. Поне този извод може да се направи от класирането на най-иновативните европейски университети, изготвено от Reuters като подкласация на топ 100 на най-иновативните университети в света. От резултатите му се вижда, че 21-те университета от Великобритания, които попадат в подреждането, са паднали с общо 35 места, а обяснението за това е Брекзит.
В останалата част от класацията изненади няма. Тенденцията е най-ясна, ако се вземе предвид общият сбор от рейтингите на институциите във всяка от държавите. Двайсет и трите германски университета в класацията нарастват с общо 23 места в тазгодишния топ 100, повече от всяка друга страна. Швейцария е на 2-ро място, с пет университета на общо 8-мо място.
Класацията откроява и голямата иновативност на малките държави. Белгия например има седем университета в подреждането, но с население 11 млн. души тя може да се похвали с много повече иновативни институции на глава от населението от всяка друга европейска държава. По същия критерий на второ място се нарежда Швейцария, последвана от Дания, Холандия и Ирландия. Въпреки по-голямото си население и икономика някои по-големи страни не могат да достигнат същите добри резултати. Например Русия е най-гъсто населената в Европа и се гордее с петата по големина икономика в региона, но нито един от университетите й не попада в топ 100.

Ето и класацията на Топ 10 на най-иновативните университети в Европа: 

1. KU Leuven

2. Imperial College London.

3. University of Cambridge.

4. Federal Institute of Technology in Lausanne.

5. University of Erlangen Nuremberg.

6. Technical university of Munich.

7. University of Manchester.

8. University of Munich.

9. Technical University of Denmark.

10. Swiss Federal Institute of Technology Zurich.

 

Защо Брекзит „потапя“ университетите на Острова

Брекзит се случва вече повече от година в Англия, а това мотивира научната общност от острова да се премести при други научноизследователски институции на континента. Проучване от 2018, публикувано от базирания във Великобритания Център за световно висше образование, сочи, че много немски учени смятат Брекзит за „предимство“ и се надяват да го използват, за да привлекат повече британски изследователи в германските университети. От своя страна британските учени съобщават, че собствените им постдокторанти не търсят позиции във Великобритания, а се ориентират към ЕС и САЩ. И тъй като Брекзит все още е в развоя си, това може да влоши картината. Проучване от 2017 на Училището по международни фючърси към Британското кралско дружество описва евентуално разединено Обединено кралство, в което университетите ще се конкурират за квалифицирани работници, проектите, създадени чрез европейски средства, ще претърпят финансови проблеми, изследователите ще получават по-малко покани за участие в консорциуми и конференции, а международното сътрудничество ще е ограничено. По подобен начин бизнесите, които финансират проучванията в университетите в страната, биха предпочели да запазят инвестициите си в техния регион, за да избегнат евентуалните данъчни и регулаторни проблеми при работа с британските институции след Брекзит.

Какво поддържа германските университети силни

Германското правителство се утвърди като изключително научно ориентирано, увеличавайки правителственото финансиране за изследователска дейност и насърчавайки растежа в нововъзникващите индустрии като възобновяемата енергия. Германският канцлер Ангела Меркел всъщност има докторска степен по квантова химия и е работила като изследовател, преди да влезе в политиката. Според анализ от 2017 на научното списание Nature изследователите се „стичат“ в страната отчасти поради инициативата Excellence Initiative на страната, която е помогнала за привличането на най-малко 400 хиляди чуждестранни учени в Германия от 2005 досега. През 2016 германската научноизследователска фондация Deutsche Forschungsgemeinschaft, която е основният финансиращ орган на страната, отпусна рекордните 2.9 млрд. евро грантове.

Източник: www.capital.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top