fbpx
Начало » Бакалавър » Техническите университети в Австрия

Техническите университети в Австрия

  • bobi
  • 07 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Техническите университети в Австрия

Австрия и в частност Виена е обявена за най-добрият град за живеене за 2019 година. Класирането разгледа няколко фактора, включително жилищна, икономическа, политическа и социална среда и здравни съоръжения, за да се определи качеството на живот във всеки град.

Виена се слави със своята култура на кафенета и сладкарници, световно известни музеи и императорски дворци. Според класирането градът също има стандарти от световна класа, когато става въпрос за области като отдих и наличие на потребителски стоки. Точно заради горе изброените причини това би било перфектното място за следване в университет. Но както вече сте видяли от заглавието, тук ще се фокусираме върху техническите специалности в Австрия. Преди това нека все пак обърнем внимание на това кои са топ университетите в страната.

Най-престижните висши училища в Австрия

Класиране в Австрия Класиране в света Висше училище
1 154 University of Vienna
2 192 Vienna University of Technology
3 266 Universität Innsbruck
4 311 Graz University of Technology
5 412 Johannes Kepler University Linz
6 545 Karl-Franzens Universität Graz
7 623 University of Klagenfurt
8 872 Paris Lodron University of Salzburg

Източник: QS World University Rankings 2020

Избор на университет

Водещите техническите университети в Австрия са три на брой и тяхното място в световната ранглиста може да видите в таблица. Тези три висши училища са не само водещите в страната си, но и едни от най-добрите технически университети в света.

Технически университет Виена е възникнал първоначално под името Политехнически институт с основна цел да обучава военни, миньори  и строителни инженери. Близо 150 години по-късно е преименуван на Технически университет Виена и към момента университетът разполага с осем факултета, в които се обучават над 30 000 студенти. В университета тепърва се въвеждат нови иновативни и все по търсени специалности, а някои от предлаганите в момента такива са: архитектура, строително и машинно инженерство, техническа физика, техническа математика, техническа химия или екологично инженерство, геодезия.

Технически университет Грац е основан няколко години преди този във Виена през началото на 19ти век.  Университетът се състои от седем факултета, които предлагат около 18 бакалавърски и 33 магистърски програми, от които 16 на английски език. Във висшето училище се обучават над 13 000 студенти, като около 2000 завършват всяка година. Интересен факт е, че висшето заведение е възпитало изобретателя Никола Тесла, двама нобелови лауреати и куп известни австрийски инженери. Някои от предлаганите в момента специалности са: архитектура, био медицинско инженерство, електрическо инженерство, молекулярна биология, софтуерно инженерство, геодезия и гео науки.

Техническия университет на Грац заедно с Минно-геоложки университет в Леобен и Виенския технически университет, формират сдружението на Австрийските технически университети.

Йоханес Кеплер университет в Линц е създаден сравнително късно – средата на 20ти век, под името Колеж по социални науки, икономика и бизнес. Има четири факултета, в които днес се обучават над 19 000 студенти, като съотношението австриец – чужденец е едно към девет. Някои от предлаганите специалности са: биоинформатика, молекулярни бионауки, техническа физика, химия и химическа технология, полимерно инженерство, изкуствен интелект, мехатроника и др.

Universität vs Fachhochschule

Важно е да се направи уточнението, че университетите в Австрия са два вида – Universität и Fachhochschule, което буквално се превежда като „професионално висше училище“, но често се среща и като „университет по приложни науки“. Включването на хуманитарните университети в общата класация изтласка тези висши училища от топ 10, но въпреки това те не предлагат по-лошо по качество на образованието и много от тях са с техническа насоченост.

Всъщност, самата идея на австрийската образователна система е, че изучаващите този тип специалности трябва да имат по-кратки учебни планове, да са по-практически насочени и с по-тесни връзки с потенциалните си работодатели. Именно това се опитват да постигнат професионалните висши училища.

Изисквания за прием

Изискванията за прием често варират според университета или специалността, която сте избрали. Тук можем да споменем част от документите, които със сигурност ще са ви необходими. Това са диплома или академична справка, в случай, че още не сте завършили, преведени и легализирани на немски или английски език. Някои висши училища могат да поискат мотивационно писмо, препоръка, лично интервю или ваше портфолио (например за кандидатстващи архитектура).

Друга подробност, която няма как да забравите е  немският език. Да, в Австрия е пълно със специалности на английски език в много висши училища, но когато говорим за технически науки, обучението почти винаги се провежда изцяло на немски. Като добавим и задължителните стажове, с които се свързва образованието, доброто ниво на немски език става задължително. Начинът да докажете такова пред висшето училище са сертификатни изпити като ТеstDaF, Deutsches Sprachdiplom (DSD), telc C1 Hochschule, с ниво по Общоевропейската рамка от В2 до С2.

Разходи за живота

Никой не може да каже точно колко ще са разходите ви за живот където и да е, защото това зависи от редица фактори като стандарта на живот както в държавата и града, така и вашия. Имайки предвид дали обичате да излизате често по кафета и ресторанти, или предпочитате да се съберете с приятели в жилището ви и да си сготвите домашна храна. Друг фактор е самият наем за квартира, който в Австрия никак не е нисък и ако се сметне грубо биха ви трябвали поне 1000 евро на месец за всички разходи. Тук добрата новина е, че висшето образование в държавните университети е безплатно, макар да има символични административни такси.

Всички биха искали още от първи курс да започнат работа но опитът показва, че обикновено студентите в технически специалности започват работа едва в трети или четвърти курс покрай задължителните си стажове. Този стаж обаче е доста по-важен, от това, с което сме свикнали в родните университети, защото много хора остават на работа в същите компании след завършването си.

Материал на Кристина Пенчева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top