fbpx
Начало » Любопитно » Създателите на Clash of Clans ще финансират безплатно училище за кодиране

Създателите на Clash of Clans ще финансират безплатно училище за кодиране

  • bobi
  • 07 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Създателите на Clash of Clans ще финансират безплатно училище за кодиране

Финландската компания Supercell, създала популярната мобилна игра Clash of Clans, съобщи, че ще финансира ново учебно заведение за софтуерно програмиране, което ще е без такса за учащите. Целта на проекта, който трябва да отвори врати в Хелзинки догодина, е да се реши проблемът с недостига на квалифициарни програмисти, съобщава Ройтерс.

„Supercell ще го финансира изцяло през първите пет години“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Илка Паананен по време на пресконференция във финландската столица. По думите му цялата стойност на инвестицията се оценява между 8 и 10 млн. евро.

Според изчисления на Паананен и други представители на сектора в страната налице е непосредствена необходимост от между 7000 и 9000 нови програмисти, което хвърля светлина върху разрастването на технологично ориентираните компании във Финландия.

По думите на изпълнителния директор на Supercell новото учебно заведение, което ще носи името Hive Helsinki, цели да привлече студенти на възраст между 18 и 30 години, като основен фокус ще бъде поставян върху това да се увеличи броят на жените в технологичната индустрия.

„Програмирането не е само за ориентирани към математиката мъже с наклонности към инженерството“, посочи Паананен. По думите му необходимостта от създаване на софтуер се разпространява в обществото и сред индустриите – от здравеопазване до мода.

Новото учебно заведение ще започне да приема кандидатури още през декември и първите 100 студенти ще започнат своето тригодишно обучение следващия септември, без да заплащат нищо, каквото е правилото за висше образование във финландската образователна система.

Учебната програма ще е базирана на тази на Ecole 42 – сходно безплатно учебно заведение, базирано в Париж.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top