fbpx
Начало » Бакалавър » Специалност на бъдещето: Генетика

Специалност на бъдещето: Генетика

  • bobi
  • 18 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Специалност на бъдещето: Генетика

Специалността към Медицинския университет във Варна „Медицинска генетика” е вид специализация с продължителност 3 години, за която могат да кандидатстват само студенти, завършили магистър по обща медицина.

  • Медицински университет Пловдив

Специалност „Медицинска генетика” – специализация с продължителност 4 години.

Генетика в чужбина

САЩ и Великобритания се нареждат на първите места за изучаване на биологични специалности, сред които и генетика. Двете дестинации са прочути с иновативните си методи на преподаване и са държавите, които задават стандартите за обучение във всякакви области. Като се има предвид, че Генетиката като обособена специалност е все още рядкост, най-популярни са програмите на широко разпространения английски език. Макар в чужбина да съществуват повече възможности за обучение, и там програмите са най-вече магистърски и докторски, като обикновено няма изискване за завършена степен по Медицина. Разбира се, за да започнете програма по Генетика след бакалавър, се предполага, че сте завършили специалност от сферата на биологията.

Някои университети, като Кеймбридж във Великобритания и Iowa State University в САЩ, предлагат бакалавърски програми в специалност Генетика, подходящи за кандидат-студенти без никакви знания в областта. Можем да обобщим, че програмите по Генетика се предлагат от водещи институции с доказана репутация на глобални изследователски центрове, които задават тенденциите в световното образование. Това означава, че приемът там в специалност Генетика е труден и изисква отличен успех и задълбочен интерес в областта. 

Кариерно развитие

Благодарение на специалисти в областта на генетиката се предлагат все повече индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката, разработени на базата на уникалния ДНК профил на всеки човек. Целта е ранна превенция на заболявания, лечение и подобряване на качеството на живот. В този смисъл специалистите по Генетика имат сигурна професия, а което е и по-важно – смислено призвание.

Позициите, които завършилите могат да заемат, обхващат разнообрази области, от доктори и работа с пациенти до преподаватели и изследователска дейност.  Лекар клинична медицина, молекулярен биолог, лаборант, биохимик, биоинженер са само част от професиите, които можете да упражнявате след завършване на Генетика.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top