fbpx
Начало » Бакалавър » Студентски живот: Следвайте мечтите си и бъдете упорити!

Студентски живот: Следвайте мечтите си и бъдете упорити!

  • bobi
  • 03 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Студентски живот: Следвайте мечтите си и бъдете упорити!

Бихте ли се представили с няколко думи (Как се казвате, откъде сте, какво сте учили досега, какво работите в момента…)

Здравейте! Името ми е Светла Гърчова на 23 години съм от град Димитровград. Завърших езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград. Реших да продължа образуванието си в IT сферата. Това ме отведе във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, където четири години следвах бакалавърска степен в специалност „Информатика“. По време на образованието си участвах в W&T програмата, две поредни лета.

Труден ли беше изборът да продължите магистърска степен извън България? Кое наклони везните в крайна сметка?

В интерес на истината, не. Докато бях в гимназията много исках да уча в чужбина, но предполагам, че не ми достигна смелостта да замина сама в друга държава. В крайна сметка останах в България. Разбира се имаше и други фактори в решението ми да остана, но този бе най-решаващият. Докато следвах във ВТУ, често се замислях какво щеше да бъде, ако бях заминала. Когато реших, че искам да продължа образованието си веднага се насочих към университети в чужбина. Животът е твърде кратък да го пилеем в съжаление.

Защо решихте да се заминете за Великобритания? Какво ви привлече?

Защо Великобритания? Най-вече заради езика. Като човек, завършил гимназия и участвал в W&T програмата два пъти, бях сигурна, че няма да се сблъскам с особено много проблеми, свързани с езиковата бариера.

Как се спряхте на университета Sunderland и конкретната специалност?

Когато си избирах университети, UoS нито беше в списъка ми, нито бях чувала за него като цяло. За кандидатстването ми съдействаха от офиса на Интеграл във Велико Търново. Консултантът Цветанка Антова, която се занимаваше с мен, бе впечатлена от общата оценка от бакалаварската ми степен и се зае със задачата да намери университети, които предлагат стипендии за новодошли магистри, с отлични резултати. Г-ца Антова ми предложи да разуча информация за университета. Ако проявя интерес към някоя специалност, да кандидатствам. Киберсигурност веднага привлече вниманието ми, тъй като е доста динамична и актуална професия.

Как протече кандидатстването? Има ли специфики, за които трябва да предупредите бъдещите кандидати?

Кандидатстването протече малко инфарктно, което беше по моя вина. В периода между Март и Юни, активно се занимавах с разработката на дипломната ми работа. Това се отрази на кандидатурата ми или по точно липсата на такава. През тези месеци не мислех въобще за магистратура. В края на Май, началото на Юни започнах малко по-активно да се занимавам с кандидатурата и бях малко притеснена, че съм изпуснала крайните срокове. Г-ца Антова звъня на всички университети, към които проявих интерес за да пита до кога приемат кандидатури. За мой късмет при магистърските програми във Великобритания често няма ясно определен срок.  След това последва бързо събиране на документи, явяване на изпит за сертификат и подаване на документите към университетите. Г-ца Антова ми оказа невероятна помощ през цялото време.

Към бъдещите кандидати бих отправила съвет да започнат процеса за придобиване на сертификат за владеене на език възможно най-рано.

Кое е най-важното нещо, което научихте от образованието си дотук?

Параноята е твой приятел, когато използваш интернет. Трябва да си много внимателен с информацията, която споделяш онлайн. Това е може би най-важното нещо свързано с Киберсигурност, което научих досега.

А кое беше най-трудното във вашата специалност? Имаше ли нещо, което ви изненада в обучението?

Най-трудното в специалността е може би писането на доклади. Като чуждестранен студент все още ми е трудно да формулирам дълги доклади. Трудно е да направиш връзка между български и английски език. Тъй като съм завършил бакалавърска степен на български език е доста трудно да преведа правилно техническите термини от един език на друг. Което е малко проблематично, когато трябва да напишеш технически доклад. Предполагам, че това е проблем с който се сблъскват всички студенти, които избират да учат в чужбина.

Нещо, което ме изненада доста, когато започнах обучението си тук, бяха колегите ми. Доста от тях нямат предварителни познания в сферата на ИТ, което според мен е много важно за успешното усвояване на материала. Предполагам, че от университета са искали повече студенти в специалността, тъй като е за първа година в списъка на UoS. Учебният материал е създаден с удеята, че студентите ще са завършили бакалавърска степен в IT сферата, което съответно е проблем за по-голямата част от курса.

И за финал, какво бихте казали на младите хора, които тепърва обмислят да заминават да учат във Великобритания?

Пожелавам им да следват мечтите си и да бъдат упорити. Не е лесно да си сам в чужда страна, но с упоритост всичко е постижимо. Да не се предават в трудните моменти. Обучението във университет в чужбина е невероятна възможност. То изгражда характер и помага за придобиването на самостоятелност. Ако им се предостави тази възможност да не се замислят, а да я сграбчат с двете ръце.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top