fbpx
Начало » Любопитно » Сагата „Брекзит“ – сценариите след решението на Върховния съд

Сагата „Брекзит“ – сценариите след решението на Върховния съд

  • bobi
  • 25 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Сагата „Брекзит“ – сценариите след решението на Върховния съд

Британският Върховен съд добави нов епизод към впечатляващата сага на Брекзит, обявявайки за незаконно решението на евроскептичния премиер Борис Джонсън за временно преустановяване на работата на британския парламент. Това доведе незабавно до призиви за оставката на Джонсън, отбелязва „Франс прес“. Какви са възможните сценарии оттук нататък?

Борис Джонсън подава оставка

Веднага след решението на Върховния съд лейбъристката опозиция и просепаратистката Шотландска национална партия (ШНП) призоваха премиера консерватор да подаде оставка.

Борис Джонсън дойде на власт през юли и със сигурност смята да остане на поста и да изведе страната от ЕС на 31 октомври, както се предвижда. Макар и да е загубил мнозинството си в парламента, той остава популярен сред електората, който гласува за Брекзит с 52 на сто от гласовете през юни 2016 г.

Ново отлагане на Брекзит

Първоначално се предвиждаше Брекзит да се осъществи на 29 март 2019 г., но вече беше отлаган на два пъти поради липсата на единство в британския парламент за формата на това напускане.

Закон, гласуван на 10 септември от депутатите, задължава Борис Джонсън да поиска удължаване на срока за Брекзит с три месеца, ако няма споразумение. Според Джонсън това би било „капитулация“ и той заяви, че няма да поиска отлагане, без да обясни как смята да пренебрегне закона, приет на 10 септември. Подобно отлагане изисква освен всичко одобрението на останалите 27 страни.

Предсрочни избори

В ситуацията на постоянна криза, в която се намира Великобритания, предсрочните парламентарни избори изглеждат неизбежни през идните седмици или месеци и всички политически партии се готвят активно за тях.

На лейбъристката годишна конференция в Брайтън беше решено да се организира втори референдум, ако Лейбъристката партия победи. На този референдум гласоподавателите ще трябва да правят избор между предоговаряне на споразумение с Брюксел или оставане в европейския клуб. За Борис Джонсън тези избори са жизненоважни, защото той вече загуби мнозинството си в парламента. Парадоксално решението на Върховния съд може да му помогне да привлече гласовете на избиратели, които виждат в това заговор на елитите за блокиране на Брекзит, за който гласува народът.

Брекзит без споразумение

Дискусиите между Лондон и Брюксел не водят до никъде, 27-те отказват ново удължаване на Брекзит или Борис Джонсън печели предсрочните избори и извежда Великобритания от ЕС без споразумение.

От този сценарий се опасяват най-много икономическите среди, които се страхуват от обезценяване на лирата, спад на износа, ръст на инфлацията и дори рецесия, с възстановяване на митническите прегради и призрака на недостиг на хранителни продукти, бензин и медикаменти.

Правителството на Борис Джонсън се готви активно за този сценарий, като говори за милиарди лири, предназначени за омекотяване на шока.

Брекзит със споразумение

Лондон и Брюксел успяват да се споразумеят по критичния въпрос за ирландската предпазна клауза – механизъм, целящ да се избегне възстановяването на граница в Ирландия между британската провинция Северна Ирландия и републиката, член на ЕС.

Мишел Барние, който води преговорите за Брекзит от името на ЕС, заяви по-рано тази седмица в Берлин, че ще е „трудно“ да се стигне до споразумение с Великобритания навреме за европейската среща на върха на 17 и 18 октомври въпреки формулираните от Лондон нови предложения.

Никакъв Брекзит

Лейбъристката опозиция, водена от Джереми Корбин, печели предсрочните парламентарни избори и с подкрепата на проевропейската центристка либералдемократическа партия и шотландските сепаратисти организира втори референдум за Брекзит. Избирателите гласуват с „не“ на напускането на ЕС.

Източник: https://www.dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top