fbpx
Начало » Любопитно » Пет съвета от милиардери пред 2019 г.

Пет съвета от милиардери пред 2019 г.

  • bobi
  • 03 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Пет съвета от милиардери пред 2019 г.

В света има само около 2 604 милиардери – или 0,0002% от населението на планетата. И над 67% от тези милиардери са ми са създали своето 10-цифрено богатство.

През цялата 2019 година някои от тези селфмейд (или „самосъздали се“) милиардери споделяха уроци за живота и как са намерили успеха.

CNBC подбра пет от тези съвети, които са се откроили, и са споделени от най-познатите милиардери в света.

Ето ги:

Уорън Бъфет: Инвестирайте в себе си

 

Бъфет с Бил и Мелинда Гейтс- Снимка Twitter профил Бил Гейтс

Бъфет, известен още като Йода на инвестирането, казва, че най-добрата инвестиция, която можете да направите, няма нищо общо с парите.

„Най-добрата инвестиция, която можете да направите, е в себе си“, каза Бъфет пред главния редактор на Yahoo Finance Анди Сървър през април.

Най-добрият начин да направите това, предполага Бъфет, е първо да се научите да общувате по-добре „както писмено, така и лично“, тъй като ще увеличите стойността си с поне 50%.

„Ако не можете да общувате с някого, това е като да намигнете на момиче в тъмното. Нищо не се случва – каза Бъфет пред Сървър. „Трябва да можеш да реализираш идеите си“.

Вторият му съвет е да започнете да се грижите за тялото и ума си, когато все още сте млади.

„В този свят получавате точно един ум и едно тяло и не можете да започнете да се грижите за тях, когато сте навършили 50 години. Дотогава ще го изгубите, ако не сте направили нищо. Това е просто изключително важно И ако инвестирате в себе си, никой не може да ви го отнеме “, казва Бъфет. (Интересна е перспективата, тъй като Бъфет яде McDonald’s всяка сутрин, пие предимно продукти на кока-Кола и похапва сладолед.)

Бъфет, който има нетно състояние от над 89 милиарда долара, добавя, че според него „истинският успех” се определя, когато човек удари средата на 60-те и 70-те си години.

„Ммного пъти съм казвал, че ако станеш на 65 или 70 години и повече, и хората, които искаш да те обичат, всъщност те обичат, то ти си успял“, казва Бъфет.

Джеф Безос: Променете нагласата си

 

Безос с баща си – Снимка Twitter профил Джеф Безос

Безос започна да изгражда Amazon, продавайки книги от гаража си в Сиатъл през 1994 г. Днес той притежава повече от 111 милиарда долара.

По пътя Безос казва, че е научил, че е от решаващо значение да бъдеш отворен и готов да промениш нагласата си.

„Това, което открих, е, че правилните хора променят съзнанието си, дори без да получават нови данни,“ каза Безос по време на конференцията на Amazon re:Mars  в Лас Вегас на 6 юни. „Те имат същия набор от данни, който са имали в началото, но се събуждат и непрекъснато реализират нещата и стигат до ново заключение и след това променят мнението си“.

Всъщност Безос казва, че хората, които обикновено печелят в живота, са работили усилено, за да разпознаят какви убеждения или пристрастия имат и „активно се опитват да търсят доказателства, които ги потвърждават“.

Безос твърди още, че като имате този начин на мислене, той ще позволи на вас и вашия бизнес да бъдете по-креативни, гъвкави и в крайна сметка – по-успешни.

Бил Гейтс: Обградете се с правилните хора

 

Гейтс със съпругата си Мелинда и Уорън Бъфет – Снимка Twitter профил Бил Гейтс

64-годишният Гейтс, който в момента е най-богатият човек в света с нетно състояние от 113 милиарда долара, казва, че е намерил начини да задържи егото си под контрол, откакто става милиардер на 31-годишна възраст.

Гейтс остава скромен, като прави нормални неща – мие чиниите след вечеря и кара децата си на училище сутрин, обясни той на събитието на The New York Times DealBook на 6 ноември. Той също се заобикаля с хора, които го държат „на земята“, включително съпругата му Мелинда и най-добрия му приятел, колегата милиардер Уорън Бъфет.

„Ако се понадуя, те малко ме „орязват“, казва Гейтс.

Трите деца на Гейтс също помагат да го поддържат на земята.

„Трябва да проверявам Instagram, защото най-малката ми дъщеря обича да общува там [и] трябва да проверявам WhatsApp, защото другото ми дете обича да общува чрез тази платформа“, каза той по време на събитието на DealBook. Ако той не се съобрази с молбите на децата си, казва той, те го обвиняват, че „не обръща внимание“ на живота им.

Джак Ма: Всеки може да бъде успешен, ако се старае

 

Снимка Alibaba Group

Милиардерът и основател на Alibaba Джак Ма е убеден, че всеки може да бъде успешен точно като него. След колежа Ма, който израства в Хънджоу, Китай, е отхвърлена от 30 работни места, преди да стане учител по английски. След това през 1995 г., след като тръгва интернет, той излиза с идеята да създаде китайски сайт за електронна търговия Alibaba без умения или пари. Днес Ма има богатство на стойност 46 милиарда долара.

„Мисля, че всеки може да бъде успешен, ако наистина се постарае много”, каза Ма на конференцията Viva Tech в Париж през май.

„Започнах Alibaba през 1999 г. в моя апартамент. Основателите казаха, че ако Джак Ма и неговият екип могат да бъдат успешни, това могат да направят и 80% от хората в света. Защото нямахме почти нищо, но вярвахме в бъдещето ”, каза Ма.

Ма описа и трите ключа към успеха, които са – да мислиш различно, никога да не се отказваш и да използваш уменията, които имаш в момента.

„Ако всички са съгласни, тогава няма възможност“, каза Ма в Париж. За да има успех, каза Ма, е важно да мислиш за неща, за които все още никой не мисли.

Второ – Ма, който също така е бил отхвърлен от Харвард (кандидатствал е 10 пъти), казва, че не можете да оставите отхвърлянето да ви спре.

„Разбира се, не сте щастливи, когато хората кажат „не“. Заспете, събудете се, опитайте отново“, каза Ма в Париж.

И накрая – използвайте уменията, които имате. Ма казва, че когато стартира Alibaba, той не знае нищо за технологиите, маркетинга или каквото и да било за „правни неща“, свързани със стартирането на компания за електронна търговия, но бил добър в обслужването на клиентите.

„Познавах само за хората“, каза той.

„Когато отделяш време за хората, на които служиш, когато те са щастливи – печелиш!“, каза Ма в Париж.

Опра Уинфри: Не чакайте големия пробив

 

Снимка Twitter профил Опра Уинфри
През май, когато милиардерът Опра Уинфри разговаря с абитуриентския клас в колежа на Колорадо, тя даде на учениците трезво напомняне, че успехът не се случва за една нощ.

„Тук съм, за да ви кажа, че животът ви не е някакъв голям пробив, както всички ви казват“, каза Уинфри пред множеството.

Вместо това тя каза, че става въпрос за предприемането на „една голяма стъпка, преобразуваща живота в даден момент“.

„Истината е, че не можете да поправите всичко. Това, което можете да направите тук и сега, е да вземете решение – защото животът е свързан с решения – и решението, което можете да вземете, е да използвате живота си в услуга“, каза тя.

„Истината е, че успехът е процес – можете да попитате всеки, който е бил успешен“, добави Уинфри.

И част от този процес, според нея, включва неуспехи и провали.

„Осъзнавате, че до известна степен [успехът] е извън вашия контрол“, каза Уинфри. „Успех“ по отношение на постигането на цели, по отношение на проявяване на мисия, изразяване на визия, това е добро, особено ако това, което правите, може да създаде добро в света. Но до степента, в която започвате да се самоопределяте чрез традиционни мерки за успех, дотолкова, доколкото това е вашият източник на самочувствие – вие сте предопределен да бъдете нещастен, защото не можете да го контролирате“.
Източник: https://www.economic.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top