fbpx
Начало » Любопитно » Пет библиотеки от бъдещето (галерия)

Пет библиотеки от бъдещето (галерия)

  • bobi
  • 20 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Пет библиотеки от бъдещето (галерия)

Библиотеката някога е била мълчаливо светилище на книгите, но днес – благодарение на новите технологии и вдъхновяващия футуристичен дизайн – нейните съвременни интерпретации далеч не са тихи.

Стъпете в най-модерните библиотеки в света и ще намерите динамични инструменти и пространства, от подкаст студия за запис до лаборатории за разработка на игри.

Роботизираните системи за книги са направили място за общите помещения с изкуство, превръщайки библиотеката в място за социализация.

Много от днешните библиотеки са проектирани да вдъхновяват. И докато историците смятат, че 17-и век е „златната ера на библиотеките“, тези съвременни проекти предполагат, че библио-ренесансът е в ход.

Вижте пет библиотеки, излезли сякаш от бъдещето.

1. Централната библиотека на Калгари, Канада


Един от най-очакваните проекти в Канада през 2018 г., новата Централна библиотека в Калгари бе открита на 1 ноември, като отговор на бързо развиващата се библиотечна система на града. Проектът за 245 млн. долара, проектиран от норвежката архитектурна фирма Snøhetta и канадската фирма Dialog, се вдъхновява от облачните формации Chinook в Алберта.

Функционалният шестоъгълник на фасадата говори за фокуса на библиотеката върху колективната общност. Отвътре запазеният западен интериор от червен кедър съчетава една елегантна цифрова учебна лаборатория с програми за игри и подкасти. Творби на местни художници също може да се видят в библиотеката.

2. Националната библиотека на Катар, Доха


„Уау” факторът на Националната библиотека на Катар започва още на входа, който непосредствено довежда посетителите до центъра на 485 000 квадратни фута пространство, проектирано от холандската фирма OMA. С повече от един милион книги от Националната библиотека на Доха, Обществената библиотека и Университетската библиотека колекциите на библиотеката се преглеждат най-добре чрез кръстоска между асансьор и ескалатор.

От откриването си през 2017 г. програмата на библиотеката се съсредоточава върху съчетаване на миналото и настоящето чрез концерти и изложба на исторически архиви в стъклени витрини с ширина шест метра, символизиращи изкопни работи.

„От основната библиотека на площада можете да погледнете надолу и да видите всички книги от наследствената колекция“, казва Винсент Керстен, старши архитект в ОМА.

3. Централната библиотека на Остин, Тексас, САЩ


Известно като най-осветената библиотека в САЩ, Централната библиотека на Остин – проект на стойност 120 млн. долара, привлича вниманието със свръх гъвкавия дизайн и устойчивото използване на ресурсите. Съвместно разработена от архитектурните фирми Lake Flato и Shepley Bulfinch е завършена през 2017 г., тя събира дъждовна вода.

В допълнение към своя зареден със светлина атриум, библиотеката предлага на жителите и гостите на Остин и възможност да четат на открито, с две читални на верандите и тераса на покрива, покрита със слънчеви панели.

4. Библиотека Тянжин Бинхай, Тянджин, Китай


Не е изненадващо, че снимките на Библиотеката Тянжин Бинхай станаха невероятно популярни в инернет, когато сградата отвори врати през 2017 г. и веднага прие над 10 000 посетители за ден. Футуристичната библиотека, разработена от холандската фирма Mvrdv, разполага с атриум със стелажи от пода до тавана, които изглеждат като безкраен брой книги. Има обаче уловка: не всички книги са реални.

Недостъпните рафтове са запълнени с алуминиеви плочи, отпечатани цифрово с изображения от книги.

Независимо от този спорен детайл, популярността на сградата в социалните медии превърна проекта в номер едно туристическа атракция на Тянжин и свидетелство за важната роля на дизайна в присъствието на библиотеката.

5. Филологическата библиотека, Берлин, Германия


Наричана „Мозъкът на Берлин“ заради формата си, Филологическата библиотека в кампуса на Свободния университет в Берлин е аплодирана от откриването си през 2005 г. за своята екологична интелигентна структура. Британският архитект Норман Фостър е прекарал години в изследване и експериментиране с това как могат да се строят сградите, използвайки активни и пасивни технологии за повишаване на енергийната ефективност. В резултат на това естествено вентилиращата, подобна на мехурче, облицовка на сградата се състои от три части. Външната обвивка включва алуминиеви и стъклени панели, които регулират вътрешната температура. Опорната стоманена рамка, оформена от радиални геометрии, отделя вътрешния и външния слой.

И накрая, полупрозрачната вътрешна мембрана филтрира дневна светлина, позволявайки да свети подходящото количество околна светлина и да създаде перфектна учебна среда.

Източник: https://www.economic.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top