fbpx
Начало » Бакалавър » Обучение в Холандия – Вижте всички подробности!

Обучение в Холандия – Вижте всички подробности!

  • bobi
  • 24 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Обучение в Холандия – Вижте всички подробности!

Обучението в Холандия става все по-популярно не само за кандидат-студенти от България, но и от целия свят. Причините за това са много: високо качество на образованието, практически насочено обучение с много възможности за стажове, широк избор от програми на английски език, световно признати дипломи. Но не на последно, а може би даже и на първо, е причината, че образованието в Холандия е много по-достъпно, отколкото в други образователни дестинации.

Учебните такси

Холандия привлича своите кандидат-студенти с достъпни учебни такси. Таксата за обучение в бакалавърска програма в Холандия за учебната 2018/2019 година е 1030 евро за всички първокурсници в бакалавърски програми. Това е нов проектозакон, който следва да бъде одобрен от Сената (Първата Камара), и е бил одобрен от Втората Камара на 26.04.2018. В 90% от случаите, ако даден закон е одобрен от Втората Камара, то той ще бъде одобрен и от Първата.

След първата година, таксата става 2060 евро.

За повечето магистърски програми таксата също е 2060 евро.

Финансова Помощ

Първата част, от финансовата помощ, която може да ползват абсолютно всички студенти от ЕС, е студентския заем. Той покрива само таксата на обучение, като лихвата му е 0,1% за 2017 година. Условията за получаване на този заем са:

– Студентът да е под 30 години от държава-членка на ЕС
– Студентът да е приет в програма редовно обучение в университет в Холандия
– Студентът да има холандски граждански номер (BSN) и банкова сметка в Холандия

Втората част се нарича студентска субсидия и е на стойност 389.16 евро месечно. За нея студентите могат да кандидатстват при следните условия:

– Родителите на студента да имат доход под 30 000 евро годишно
– Студентът да има минимум 14 работни часа седмично (56 часа на месец) ИЛИ да сте живяли 5 поредни години в Холандия (възможно е и ваш родител) без прекъсване за повече от 6 месеца.

Като допълнение към тази субсидия, студентите могат да се възползват и от безплатна карта за транспортната мрежа в Холандия – OV Chipkaart.

Работа като студент в Холандия

Много от българските студенти в Холандия работят почасова работа, която им позволява да кандидатстват за допълнителна финансовата помощ. Освен субсидията от 389.16 и заплата (около 350-400евро на месец за минимума часове), студентите могат да кандидатстват за допълнителен заем в размер до 481.30 евро на месец. Обикновенно това са длъжности в сектора на услугите, като  работа в кафета, ресторанти, барове, разнасяне на храна, в супермаркети, гледане на деца и много други варианти. Нека да погледнем няколко примера за настоящи студенти, които работят в Холандия:

Михаела Крачолова, 1-ва година студентка в HZ University of Applied Sciences, Влисинген

Уча в програмата International Business and Languages. Влисинген се намира в Южна Холандия на брега на Северно море. Именно фактът, че сме ситуирани на крайбрежието, отваря много възможности за студентите, когато стане въпрос за работа, особено през лятото. През активния сезон курортът се пълни с туристи от съседните държави като Германия и Белгия. Тогава е засилен интересът към сервитьори, бармани и всички други възможни позиции в индустрията на туризма. Разбира се, има много други варианти като работа в супермаркет, разхождане на кучета, разнасяне на писма или пици. Относно заплащането почти навсякъде в Холандия е приет минимален праг от €10 на час, като разбира се има и известни разлики в зависимост от самата работа и обемът, който се покрива. На повечето места се изисква владеене на холандски език, но това не трябва да ви отчайва. Например, аз успях да си намеря работа, за която най-важните качества са отборния дух и умение да се забавляваш и да контактуваш лесно с хората. От скоро започнах да помагам на APV – фирма, която работи заедно с университета и съдейства на всички студенти в намирането на жилище. В момента разполагаме с общежития и къщи в градчето. Целият екип на APV е страхотен и се радвам, че съм част от него, като се опитваме да улесним и помогнем на всеки студент в търсенето на най-доброто място за живеене. Това, което ни предстои лятото, е почистване на общежитието и къщите и тяхната подготовка за новите студенти както и предстоящото им настаняване на есен. Това, което ми допада, е че работните часове могат да бъдат съгласувани с учебната ми програма и не се чувствам толкова натоварена. Доста хора намират за трудно съчетаването на работата с лекциите и наистина е така особено през първата година, но ако имате хъс, желание и умеете да организирате правилно времето си, то тогава сте на прав път към успеха.

Красимир Стоянов, 1-ва година студент в Hanze University of Applied Sciences, Гронинген

Уча в програмата Game Design & Development. Малко след като започнах своето обучение, се наложи да започна някакъв вид работа. Oще преди да замина за Холандия бях работил като доставчик на храна. След като премина търсенето ми на квартира, имах завързан контакт с една българка майка, която също има син 1-ва година в Гронинген. Това запознанство стана във FB, а освен съвети и евентуални контакти с брокери, тя ми даде номера на един собственик на заведение за бързо хранене (Taco Mundo). Той беше с отворени обятия към нови работници и моментално ме нае (нищо, че не знам холандски). В крайна сметка аз вече работя там повече от половин година и се старая да правя по минимум 56 часа на месец, като максимума ми е през месец февруари – 74 часа. Целта на този минимален брой часове е да взимам финансиране от държавата. След като вече повече от 3 месеца взимам финансирането, мога спокойно да кажа, че ако работите и взимате това финансиране, без никакви заеми, може да се издържате всеки месец, като в това включвам: наем, храна, домашни потреби, дрехи и обувки. Или пък понякога билети за самолет за България 😉

Консултантите на UNIFY – единственият специализиран образователен консултант за Холандия, съдействат напълно на всички свои кандидатстващи студенти за информация, срокове и документи за кандидатстване за студентски заем. Може да получите най-подробна и точна информация, ако си запазите безплатна консултация и изберете да направите процеса си на кандидатстване в Холандия с тях.

Може да се свържете с тях на www.unify.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top