fbpx
Начало » Бакалавър » Образование в Обединени арабски емирства

Образование в Обединени арабски емирства

  • bobi
  • 13 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Образование в Обединени арабски емирства

Обединените арабски емирства са разположени в югоизточните части на Арабския полуостров, в югозападните части на Азия. Граничи със Саудитска Арабия и Оман. Има  излаз на Персийския залив на север и на Оманския залив на запад, които са част от Индийския океан. Страната заема площ от 83,600 кв.км. Състои се от 7 емирства, всяко от които се управлява от емир. Имената на емирствата са Абу Даби, Дубай, Аджман, Рас ал-Хайм, Ум ал-Куейн, Шарджа и Фуджейра. Най-голяма площ заема емирството Абу Даби. Неговата територия фактически е много по-голяма от всички останали емирства взети заедно.

Обединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света. Славят се като най-атрактивната туристическа дестинация в арабския свят. Това се дължи на зрелищната архитектура, огромните инвестиции в най-различни туристически атракции, топлия климат и най-вече отвореното и толерантно отношение на местните жители към чужденците. ОАЕ са най-модерната и вълнуваща страна в Югозападна Азия, която интелигентно инвестира приходите от петрол в обещаващи и прогресивни сектори на икономиката.

Висшето образование в ОАЕ

Традиционно богатата на петрол страна ОАЕ, през последното десетилетие започна преход към икономика, основана на знанието. В резултат на това ОАЕ преразгледа своята образователна система, включително и висшето образование и стартира силна промяна. Настоящата система за висше образование включва студентски изследвания, бакалавърска и  магистърска степен, както и докторанти. Правителството отдавна заложи по-висок приоритет на университетите и изследователските програми. Освен университети, ОАЕ залага и на доброто образование първо в обществените и частни училища, а след това да изгражда и клонове на много международни университети.

Защо да учим в ОАЕ?

През последното десетилетие броят на университетите, които предлагат програми за чуждестранни студенти почти се е удвоил и много от тях в момента учат в ОАЕ. По-голямата част от чуждестранните студенти са от САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Австралия и Индия. Магистратурите са доста разпространени в ОАЕ, като сред най-популярните програми са информационните технологии, бизнес, мениджмънт и маркетинг. ОАЕ обяви официално и че основен приоритет в повечето университети ще бъдат информационните технологии. Много от магистърските програми пък са насочени към студенти, които не са от ОАЕ и програмите са предимно на английски език.

Университети в ОАЕ

ОАЕ има 116 висши учебни заведения, в това число три обществени институти и около 30 международни клонове на университети от цял свят, като Университета на Ексетър и Мичиганския държавен университет. Повечето международни университети се намират в Абу Даби или Дубай.

Такса за обучение и Продължителност

Таксата за обучение варира в широки граници в зависимост от университета и програмата. Типична годишна а такса за обучение е от около 10 000 долара до около 24 000 .

Бакалавърът е 4 години, а магистрите са между 1 и 2 години. Разбира се, има и задочни програми, които могат да отнемат и до 5 години. Въпреки това, има и някои ускорени програми, които могат да бъдат завършени за най-малко една година. Обучението е в полза на студента, както му е удобно.

Учебна година

Типичната учебна година включва два семестъра, въпреки че някои ускорени програми използват и три семестъра система с малко по-сгъстен график. Есенният семестър е от септември до декември или януари, а пролетния семестър е от януари или февруари до юни.

Възможности след университет

Има много възможности за чуждестранни студенти да работят в ОАЕ след дипломирането. Основните индустрии включват търговия, транспорт и логистика; хотелиерство и туристически услуги; банкови и финансови услуги; търговия; образование; политика; медии и здраве. Студенти с магистърски степени са много търсени от всички частни индустрии.

Съвети

Освен че е космополитна и мултикултурна държава, ОАЕ е едно от най-сигурните места в света, за живеене и туризъм.

Официалната валута в ОАЕ е дирхам. Въпреки това, почти всички видове чуждестранна валута може да се обменят в страната, тъй като няма никакви валутни разпоредби.

Студентите, които не владеят арабски може да искат да се възползват от свободното времето си в Обединените арабски емирства, за да научат писмено и говоримо арабски, защото има редица курсове в държавата.

Университети:

Както вече споменахме, има 116 висши учебни заведения в страната. Все пак не можем да не представим 2 от университетите, които са едни от най-големите и желаните в ОАЕ.

Американският университет в Дубай (American University in Dubai – AUD) е частно с нестопанска цел висше учебно заведение в Обединените арабски емирства. Основан е през 1995 год. като клон на колежа American InterContinental University в Атланта, Джорджия. През 2007 год. се превръща в частна институция.  Към този момент в него се обучават около 5000 студента.

AUD е акредитиран регионално като отделна единица от Южната асоциация на колежите и училищата. Служи за обучение на граждани на Обединените арабски емирства и на чуждестранни студенти от цял свят. Предлага американски стил на образование.

Университетът има акредитация за всички свои програми. AUD е единственото висше училище извън САЩ и Латинска Америка, което е директно акредитирано от Южната асоциация на колежите и училищата, въпреки че това не е единственият акредитиран американски университет в района на Персийския залив. Висшето учебно заведение в Дубай не е свързано с Американския университет във Вашингтон, DC.

Институцията обхваща три академични сгради, студентски център, административна сграда, общежития, кът с кафене и открити спортни съоръжения.

Водещият принцип за създаването на университета е привеждане на американската образователна система в региона, без да пречи или оспорва по никакъв начин културата и ценностите на местната общност. Институцията постига тази цел, която е ключова за нейния усп

United Arab Emirates University – Най-старият университет в Обединените арабски емирства. Основан е през 1976 г. от покойния Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, UAEU е голям и бързо развиващ се университет с приблизително 14,000 студенти. UAEU предлага пълна гама от акредитирани  бакалавърски програми: Бизнес и икономика; Образование; Инжинерство; Земеделие; Социални науки; IT; Право; Медицина и Здравеопазване. Университетът е един от най-престижните в ОАЕ.

 Университетът има един от най-добрите изследователски центрове, който е от стратегическо значение за страната и региона, като спомагат за критични области – от водни ресурси до лечение на рак. UAEU в момента е вторият най-добър университет в в арабския свят и 385-ти в световен мащаб.

Академичните програми на университета са разработени в партньорство с работодатели, така че студентите могат да си намерят работа и чрез университета и неговите програми.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top