fbpx
Начало » България » Обменяме опит с Финландия за приобщаващото образование

Обменяме опит с Финландия за приобщаващото образование

  • bobi
  • 12 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Обменяме опит с Финландия за приобщаващото образование

Опит с Финландия по проблемите на приобщаващото образование обмени в рамките на проект по програма „Еразъм+” преподавателят по английски език от Професионалната гимназия по транспорт Бойка Борисова. Участници от 8 държави (Великобритания, Финландия, Италия, Испания, Литва, Латвия, Гърция и България) споделиха добри практики по време на семинар в Младежки център в град Пийспала.

„Целта на работната среща бе да обменим опит в грижата за децата и младежите, които не ходят на училище и не работят. Всяка една от страните участнички, чрез презентация и различни интерактивни игри, представи методиката и начините на приобщаване на тези деца към учебната среда. Колегите от Финландия са абсолютни лидери и имат изключителни постижения. Те залагат на три основни принципа – общуване с природата, грижа за животни и спорт. За постигане на добри резултати в тази сфера във Финландия има изградени 20 младежки центъра, далеч от населени места, където младите хора отглеждат животни, спортуват и общуват с природата чрез дълги разходки в гората и изпълняване на различни учебни задачи. Построена е изключителна спортна база. Напълно безплатно се използват плувният басейн, ледената пързалка, ски-пистите, залите за боулинг и баскетбол, както и огромното закрито футболно игрище. Целият престой на младежите е безплатен, като разходите се покриват от Министерство на образованието на Финландия”, разказва Бойка Борисова.

В своята презентация тя акцентирала върху стратегиите за привличане и задържане на децата и младежите от малцинствата в образователната ни система, и най-вече учениците от ромски произход. Като представител на гимназия за професионално образование, тя представила възможностите за завършване на средно със специалност, която веднага след това гарантира реализация на пазара на труда. Освен това по време на обучението учениците могат да вземат и шофьорска книжка. Борисова обяснила за Механизма за обхват на застрашените от отпадане и за спецификите на ромския етнос, обръщайки внимание на ранните бракове.

Учителите от Великобритания представили терапия с коне за деца с проблеми на опорно-двигателната система, а италианците презентирали терапия с магарета за деца с аутизъм.

Източник: http://u4avplovdiv.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top