fbpx
Начало » Любопитно » Новото най-голямо летище в света – за 12 млрд. долара (снимки)

Новото най-голямо летище в света – за 12 млрд. долара (снимки)

  • bobi
  • 15 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Новото най-голямо летище в света – за 12 млрд. долара (снимки)

На 6 април Летище Ататюрк в Истанбул, което се счита за едно от най-натоварените летища в света със 70 милиона пътници годишно, официално преустанови дейността си. Всички търговски полети бяха прехвърлени към новото водещо международно летище в Турция, което означава, че Новото летище на Истанбул (така е официалното му име – Istanbul New Airport) вече е отворено за бизнес.

Първият полет от новото летище в Истанбул се състоя през октомври 2018 г., а сега е завършена първата фаза на строителството на летището, която включва три писти и 15 милиона кв. фута площи на терминалите.

Има четири фази, които трябва да бъдат завършени до 2025 г., на обща стойност от около 12 милиарда долара.

Новото летище ще е разположено на площ от 76 милиона квадратни метра и в момента може да поеме 90 милиона пътници годишно във фаза първа. Когато цялото летище бъде завършено, то ще може да поеме 200 милиона пътници годишно. Това ще го превърне в най-голямото летище в света по пътнически трафик.


За сравнение, международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, което в момента е най-натовареното летище в света, има 107 милиона пътници годишно.

Ще има 55 000 кв. м. безмитни магазини. Duty Free зоната, вдъхновена от Босфора, ще има седем секции с различни концепции, включително Модна градина (Fashion Garden), Семеен дворец (Family Palace) и Стилен плаж (Style Beach), във всяка от които ще се продават тематично свързани продукти и марки.

Летището разполага и с Yotel, бутиков хотел с 451 стаи, който има достъп както до земята (т.е. територията на Турция), така и до „въздуха“ – т.е. зоната за полети. Онези, които резервират от страната на „въздуха“ (разположени в близост до Duty Free), не трябва да напускат летището, след като кацнат. Резервациите в другата зона (земя) са за пътници, които все още не са преминали през митнически и паспортни проверки.


Кулата за контрол на въздушното движение в новото летище в Истанбул, която е на 22 мили от Истанбул, е оформена като лале, популярно и символично цвете в турската култура. Докато тя обаче стане готова, както вече сме писали, българската компания РВД ще управлява трафика на летището.
Мащабният растеж на Turkish Airlines е една от основните причини за изграждането на ново летище в Истанбул.

Международното летище Daxing в Пекин, което ще бъде открито през септември 2019 г., също струва 12 млрд. долара. То се изгражда, за да поеме част от натоварването на международното летище Пекин, което в момента е второто най-натоварено летище в света с 95 милиона пътници. Международно летище Пекин няма да затвори.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top