fbpx
Начало » Бакалавър » Най-добрите университети за психология в света

Най-добрите университети за психология в света

  • bobi
  • 30 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите университети за психология в света

Психологията е наука за съзнанието и човешкото поведение. Студентите по психология се учат как да интерпретират емоциите и действията и как да подобряват човешките взаимоотношения. Завършилите психология могат да изберат кариера на професионални психолози, но дипломата по специалността отваря врати и в други сектори като социални дейности, човешки ресурси, правни услуги. Тази година класацията на Times Higher Education подрежда 100-те най-добри университета за изучаване на психология по света. В класацията присъстват над 16 държави, като с най-много представители са САЩ, Великобритания и Канада. Почти половината университети в класацията са американски институции – 47 на брой. Следвани са от Великобритания с 13 представители. Германия и Холандия са другите европейски държави с най-голям брой университети – съответно 8 и 7.

Класацията използва методология, която се базира на качество на преподаване, изследователска дейност, средни и доходи на завършилите и международно влияние.

Ето и първите 5 университета:

  1. Stanford University

Факултета по психология в Станфорд е един от най-старите факултети на университета. Предлагат се бакалавърски и магистърски програми, като магистърските наблягат на изследователската дейност. Факултетът е разделен на 5 групи, познати като факултетни области. Те са неврология, когнитивна психология, психология на развитието и социална психология.  Факултетът има силно взаимодействие и с други факултети в кампуса като биология, право, медицина, бизнес. Съществуват множество общи проекти и програми, обединяващи няколко дисциплини. Изследователската дейност се фокусира върху сфери като пристрастяващо поведение и психопатология.

  1. University College London

Факултета по психология и езици към UCL Лондон е най-големият факултет по рода си в страната с над 120 преподаватели и 1,500 студенти. Бакалавърските програми в университета са акредитирани от Британското психоаналитично общество и завършилите могат да станат членове в него. Факултетът предлага и над 20 магистърски програми в сферата на бизнес психологията, неврологията и взаимодействието между човека и технологиите.

  1. Princeton University

Факултета по психология към университета Принстън се гордее с множество носители на Нобелови награди и професионални награди в областта на психологичната наука. Магистърските програми се фокусират върху изучаване на неврология, възприятия и когнитивни науки, личностна и социална психология. Това ниво се смята за подготовка за докторските програми.Факултетът поддържа здрави връзки с центрове и институции в областта.

  1. Harvard University

Програмите по психология в Харвард се преподават от 1800 година, когато психологът и философ Уилям Джеймс започва да преподава психология отделно от факултета по философия, към който предметът се е причислявал дотогава.Психологията е една от най-популярните бакалавърски специалности в Харвард,, а любопитен факт е, че актрисата Натали Портман завършва психология там през 2003 година. Магистърските програми по психология се фокусират върху 4 основни области: когнитивна психология, поведенческа психология, психология на развитието и социална психология.

  1. Duke University

Психологията е една от най-популярните специалности в Duke University. Студентите в бакалавърски програми се радват на разнообразни възможности да прилагат знанията си. Те могат да участват в подготовката на изследователски доклади заедно с някой от преподавателите, а университетът предлага стажове, които позволяват на студентите да получават ценен опит още докато учат. Магистърската програма обхваща 5 области: когнитивна и клинична психология, психология на развитието, социална психология и интегрирана неврология.

Ето и останалите университети в топ 10:

Място Университет Държава
1. Stanford University САЩ
2. University College London Великобритания
3. Princeton University САЩ
4. Harvard University САЩ
5. Duke University САЩ
6. Northwestern University САЩ
7. University of Michigan САЩ
8. University of California, Los Angeles САЩ
9. Carnegie Mellon University САЩ
10. University of British Columbia Канада

Източник: Times Higher Education’s World University Rankings 2018

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top