fbpx
Начало » Класации » Най-добрите университети за изучаване на компютърни науки

Най-добрите университети за изучаване на компютърни науки

  • bobi
  • 11 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите университети за изучаване на компютърни науки

Вижте кои са най-добрите университети в сферата на компютрите и информационните технологии според класацията Times Higher Education’s World University Rankings за 2018 година.

Изборът на образование в технологичната сфера е една от най-добрите инвестиции в днешно време. Възможностите за кариера за завършилите се увеличават с всяка изминала година. Паралелно с това има голям избор на университети и програми, предлагащи такова обучение. В последното издание на класацията на Times Higher Education 300 университета попадат в подредбата. Близо четвърт от тях се намират в САЩ, а половината са европейски университети. 40 от 300-те институции са в Азия. Класацията използва методология, която се базира на качеството на преподаване (30%), качеството на научната дейност (30%), както и на други фактори като иновации в програмите и репутация на получените дипломи.

Ето и първите 5 университета:

  1. Stanford University

Компютърният факултет на Станфорд е основан през 1965 година. В него се изучават бакалавърски, магистърски и докторски програми по специалността. Факултетът провежда значителен обем научна дейност в сферата на изкуствения интелект, роботиката, системите за програмиране. Фокусът също така попада и върху познанията в областта на химията, генетиката, лингвистиката и медицината. Компютърният факултет се помещава в сградата Gates Computer Science, носеща името на Бил Гейтс, който е дарил над 6 милиона долара за проекта.

  1. Massachusetts Institute of Technology

Факултетът по електрическо инженерство и компютърни науки в MIT гордо заявява, че неговите студенти „променят света“. Голям брой от завършилите института са в списъка на влиятелни предприемачи, които допринасят за технологичното развитие по сфера. Студентите са стимулирани да развиват собствени компании и изследователски проекти. Бакалавърските програми са изключително гъвкави и комбинират теория с практика в сферата на компютърните науки. Студентите могат да специализират в компютърни науки или молекулярна биология.  Завършилите се развиват успешно в областта на видео игрите, роботиката, програмирането и много често са част от компании като Google и Microsoft.

  1. University of Oxford

Макар и компютърните науки да са сравнително нова дисциплина, Оксфордският университет притежава един от най-старите факултети в страната, познат като Оксфордската компютърна лаборатория. От основаването му факултета предлага програми в ниво бакалавър и магистър. В допълнение към основните дисциплини в областта на компютрите, студентите могат да избират допълнителни предмети като квантово програмиране, информационни системи, софтуерно инженерство и компютърна лингвистика. Бакалавърските програми са 3: компютърни науки, математика и компютърни науки и компютърни науки и философия.

  1. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich

ETH Zurich е познат с разработването на софтуер и компютърни системи. Дейността на университета в тази област допринася за създаването на факултет по компютърни науки през 1981 година. Той покрива много области на компютърните науки, включително компютърна интелигентност, системи, алгоритми и информационна безопасност. Различни езици на програмиране също се изучават в програмите по софтуерно инженерство. Университетът поддържа връзки с останалите факултети и с партньори в индустрията – големи компании като IBM, Microsoft, Google, SAP, Disney. ETH Zurich е основан през 1855г. като център за научни изследвания и иновации и остава водеща институция за изучаването на редица дисциплини.

  1. University of Cambridge

Факултетът по компютърни науки към University of Cambridge предлага бакалавърски програми с продължителност 3 или 4 години, магистърска и докторска програма в дисциплината Компютърни науки.  Изследователската дейност се концентрира върху изучаването на изкуствения интелект, киберсигурност и компютърна архитектура.

Ето и останалите университети в топ 10:

Място Университет Държава
1. Stanford University САЩ
2. Massachusetts Institute of Technology САЩ
3. University of Oxford Великобритания
4. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich Швейцария
5. University of Cambridge Великобритания
6. California Institute of Technology САЩ
7. Carnegie Mellon University САЩ
8. Georgia Institute of Technology САЩ
9. Imperial College London Великобритания
10. École Polytechnique Fédérale de Lausanne Швейцария

Източник: Times Higher Education’s World University Rankings 2018

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top