fbpx
Начало » Класации » Най-добрите университети в Германия: изборът на работодателите

Най-добрите университети в Германия: изборът на работодателите

  • bobi
  • 02 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите университети в Германия: изборът на работодателите

В Класацията на Times Higher Education – Global University Employability Ranking 2017, компании от Европа и света подреждат университетите, чиито студенти най-често започват работа при тях.

Инвестирането във висше образование най-често е свързано с намирането на доходоносна работа след това. В повечето класации за международно образование кариерната реализация на завършилите студенти е само част от факторите, които определят подреждането на университетите. Затова съществуват специализирани класации, като тази на Times Higher Education, които определят най-изявените университети сред водещите работодатели в света.

Франция, Германия и Швейцария са с най-много представители в световната класация, заедно с Великобритания и САЩ. Общо 11 университета от Германия участват в последното издание на класацията, изработено съвместно с водеща компания за подбор на кадри. Подредбата разкрива мнението на работодателите относно това кои са най-добрите университети в подготовката на кандидати за работа. Най-високо оценената немска институция е Техническият университет в Мюнхен (Technische Universität München).

  1. Technical University of Munich

Най-добрият университет в Германия според работоспособността на завършилите е определян като „предприемаческия университет” заради фокуса му към поддържане на здрави връзки с индустрията. Много от преподавателите там са на високи позиции в компании като BMW и Siemens, а проектите на студентите са свързани с реални случаи от местния бизнес. В 14-те факултета на университета се предлагат общо 172 бакалавърски и магистърски програми. Всяка година изследователи от университета създават повече от 100 технологични иновации с приложение в бизнес средата.

  1. LMU Munich

LMU Munich е шестият най-стар университет в Германия и вторият по големина според броя на студентите в него. Разполага с 18 факултета по право, икономика, медицина и социални науки. Университетът привлича голям брой международни студенти и се слави с отлична репутация сред водещите компании в Германия. Дипломата от LMU Munich може да даде страхотен старт на кариерата заради близките връзки на университета с местните технологични и медийни компании. Голям процент от завършилите започват и свои успешни стартъпи.

  1. Goethe University Frankfurt 

Университетът във Франкфурт се свързва с 18 носители на Нобелова награда, сред които физиците Макс Борн и Макс фон Лауе. Университетът има 16 факултета, а отделните кампуси на университета са изградени на основа предметите, които се преподават в тях. Франкфурт е известен като финансовия център на Европа и в него са разположени офисите на голям брой международни компании. Студентите имат възможността да живеят в близост до тях, а университетът поддържа връзки с голям брой от тези организации.

  1. Heidelberg University

Heidelberg University ( на немски Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg) е основан през 1386г. и е най-старият университет в Германия и един от най-старите в света. В него има 12 факултета и над 100 дисциплини в бакалавърски, магистърски и докторски програми. Езикът на преподаване най-често е немски, но голяма част от магистърските програми са на английски език. Университетът се свързва с 56 носители на Нобелова награда, както и с иновативните си научни дисциплини като психиатрична генетика, физика на околната среда. Сред завършилите Heidelberg  са редица държавни глави и министри в Германия и по света. 

  1. Humboldt University of Berlin

Основан преди повече от 200 години, през 1810 година, е един от най-престижните университети не само в Германия, но и в Европа. Репутацията му се дължи най-вече на програмите в областта на изкуствата и хуманитарните науки. Този университет са завършили около 30 носители на Нобелова награда. Сред известните личности, свързвани с Humboldt University of Berlin, са основателите на марксизма Карл Маркс и Фридрих Енгелс и белетристът Алфред Дьоблин. Алберт Айнщайн пък е бил сред преподавателите в този берлински университет.

Ето и останалите германски университети в класацията Global University Employability Ranking 2017: 

Позиция в Германия Позиция в света Университет
1. 8 Technical University of Munich
2. 31 LMU Munich
3. 47 Goethe University Frankfurt
4. 54 Heidelberg University
5. 58 Humboldt University of Berlin
6. 64 Frankfurt School of Finance and Management
7. 80 Karlsruhe Institute of Technology
8. 87 University of Göttingen
9. 89 Technical University of Berlin
10 120 Free University of Berlin

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top