fbpx
Начало » Бакалавър » Най-добрите студентски градове в Европа

Най-добрите студентски градове в Европа

 • bobi
 • 23 май 2018
 •  Коментарите са изключени за Най-добрите студентски градове в Европа

В избора на университет в чужбина един от най-важните фактори са държавата и града, в които ще искате да прекарате няколко години от живота си. Представяме ви 10-те най-подходящи места за студенти в Европа според класацията на QS Best Student Cities 2018. В нея те са оценени по редица фактори, сред които мнението на студентите, присъствието на университетите в класациите за световно образование, студентския наплив и т.н.

 1. Москва

Започваме със столицата на Русия, която заема 28-мо място в световната класация тази година. В Москва има 9 университета, сред които Lomonosov Moscow State University.

Най-добър резултат в категорията: Активност на работодатели и кариерни възможности (11-то място заедно с Милано)

 1. Амстердам

Познат като популярна дестинация за туристи и парти център в Европа, Амстердам има много повече какво да предложи. Това е град, в който са съсредоточени голяма част от творбите на холандската култура. Той заема 27-мо място в тазгодишното издание на класацията. В Амстердам се намират два от университетите с най-много международни студенти в Европа – University of Amsterdam и Vrije Universiteit Amsterdam (VUA).

Най-добър резултат в категорията: Привлекателност за студентите (3-то място заедно със Сидни)

 1. Манчестър

Първият от трите града във Великобритания, които присъстват в класацията. Манчестър е познат с приятната си атмосфера, престижния футболен клуб и историческата си роля. Студентите могат да избират сред 3 престижни университета, сред които най-известен е University of Manchester. Градът заема 24-то място в класацията.

Най-добър резултат в категорията: Студентски микс (разнообразие от националности сред студентите)

 1. Единбург

В избора на следващия европейски град класацията обръща поглед на север и по-конкретно Шотландия и Единбург. Градът заема 16-то място в света тази година с три водещи университета, сред които University of Edinburgh.

Най-добър резултат в категорията: Мнението на студентите (базирано на студентски проучвания, проведени от QS)

 1. Виена

Австрийската столица за малко не попада в първите 10 в света и заема почетното 11-то място тази година. Родният град на Моцарт е един от най-стилните градове в Европа със зашеметяващи сгради на почти всеки ъгъл. Два от университетите в него заемат челни позиции в световните класации – University of Vienna и Vienna University of Technology.

Най-добър резултат в категорията: Мнението на студентите (5-то място заедно с Берлин, Амстердам, Стокхолм И Бърно)

 1. Цюрих

Швейцарският град заема осмо място сред най-добрите градове в Европа за студенти. Не е тайна, че стандартът на живот тук е много висок и не очаквайте разходите ви да са ниски. В някои университети таксите за обучение обаче не са сред най-високите в Европа. Два университета в Цюрих попадат в ежегодната класация за най-добри висши училища на QS, като  политехническият ETH Zurich попада в първите 10 в света.

Най-добър резултат в категорията: Привлекателност за студентите

 1. Берлин

Берлин е атрактивна дестинация за обучение на студенти от Европа и света. Безплатното обучение със сигурност е един от определящите фактори, но Берлин има още много какво да предложи. Освен дългогодишната му история, в него се случват разнообразие от културни мероприятия. За студентите с бизнес насоченост финансовият район на Берлин е особено подходящ за стажове и започване на кариера. Сред най-известните берлински университети този с най-добро представяне в класациите е Humboldt-Universität zu Berlin.

Най-добър резултат в категорията: Мнението на студентите

 1. Мюнхен

Най-добрият град за студенти в Германия, Мюнхен, изпреварва Берлин с няколко места в световната класация. Градът на известния бирен фестивал Октоберфест има много какво да предложи на международните си студенти. Университетите в него също нямат такса за обучение, а двата най-престижни са Technische Universität München и  Ludwig-Maximilians-Universität München.

Най-добър резултат в категорията: Мнението на студентите

 1. Париж

Доскоро Париж беше най-добрият град за студенти в света, но в момента е на второто място в Европа и на пето в света. Трудно е да се сетим за по-красив и романтичен град, а ако изберете да учите тук, пред вас съществува разнообразие от възможности. Общо 18 университета присъстват в класацията на QS, като ENS Paris се смята за най-престижен.

Най-добър резултат в категорията: Присъствие в класациите – с толкова много университети не е изненада, че Париж е на второ място по качество на академичните институции.

 1. Лондон

Най-доброто място за учене в Европа и света според последното издание на класацията. Да, може да е скъпо и дъждовно, но никой друг град не предлага такава комбинация от висококачествено обучение и фантастично студентско преживяване. Лондон предлага по нещо за всеки, а програмите в един от 17-те университета са пряк път към кариерен успех.

Най-добър резултат в категорията: Присъствие в класациите – след Париж Лондон е номер едно света по качество на академичните институции.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top