fbpx
Начало » Бакалавър » Класации Бакалавър » Най-добрите европейски университети

Най-добрите европейски университети

  • bobi
  • 05 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите европейски университети

В продължение на поредицата от класации, които разглеждаме, тази седмица ви представяме най-добрите университети на нашия континент. Класацията Times Higher Education World University Rankings 2018 подрежда 1,000 университета по света, от които 400 се намират в Европа. Британският лидер се оказва и водещият университет в Европа – това е University of Oxford. Още 92 висши училища от Великобритания попадат в подредбата. Германия е следващата държава с най-много представители – 44 на брой, много от които са в първите 100. От континентална Европа швейцарската институция ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich е с най-висока оценка и попада в първите 5 университета в Европа. В първите 10 попадат и висши училища от Великобритания, Швейцария, Германия и Швеция, като Великобритания доминира.

Университетите са оценени на база качество на преподаване, изследователска дейност и влияние, средни доходи на завършилите и цялостна репутация.

Италия присъства в класацията с 39 университета, като най-висока позиция (74) заема университетът Scuola Superiore Sant’Anna. Скандинавските университети се представят добре, имайки предвид сравнително малката им площ: Швеция е с 11 представители, а Финландия – с 9. Водещият университет в Швеция е Karolinska Institutе, който намира място в първите 40 в света, докато Финландия е начело с University of Helsinki в топ 100. Холандия също се представя много добре.

Други силни участници са Дания със 7 университета и Ирландия с 9. Общо 35 европейски държави взимат участие в класацията, включително Испания, Русия, Гърция. България присъства единствено със Софийския университет, който заема едно от последните места в европейската и световната класация на Times Higher Education.

Ето и първите 5 университета в Европа:

  1. University of Oxford

Не е известна конкретната дата, която поставя началото на Оксфордския университет във Великобритания. Знае се, че е основан през 13 век и оттогава се е превърнал в един от най-престижните университети в света. Любопитен факт е, че до 1878 не са били приемани жени в университета, а от 1920 нататък се е позволила възможността те да получават дипломи. Университетът има най-добре развитата библиотека във Великобритания с над 11 милиона издания. Оксфорд разполага и с много музеи и галерии, включително и най-старият музей във Великобритания и най-старият университетски музей в света – Ashmolean. В него се намират колекции и произведения на артисти като Микеланджело и Пикасо.

  1. University of Cambridge

Кеймбридж е държавен университет от изследователски тип, основан през 1209 година. 800-годишната му история го превръща в четвъртия най-стар университет в света и втория в англоезичния свят. Кеймбридж учат над 18,000 студенти от всички култури и части на света. Близо 4,000 от студентите му са чуждестранни и пристигат от 120 различни държави.  Университетът разполага с 6 факултета по изкуства, биологични науки, клинична медицина, социални науки, физични науки и технологии. Кампусът е разположен в град Кеймбридж. Университетът има над 100 библиотеки, които общо съхраняват над 15 милиона книги. Кеймбридж притежава и 9 музея и ботаническа градина. Университетът може да се похвали и с 92-ма носители на Нобелова награда.

  1. Imperial College London

Imperial College London е единственият университет във Великобритания, който се фокусира изцяло върху наука, инженрство, медицина и бизнес. Университетът се стреми да създаде силни връзки с останалата част на Европа, като инвестира повече от 15 милиона евро в стипендии и програми за изследователска дейност. Той основава фонд за европейски партньори, за да създаде нови възможности за сътрудничество с други европейски университети и Европейската комисия.

Университетът привлича студенти от над 125 държави всяка година и се смята за един от университетите с най-голямо международно присъствие в света.

  1. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich

ETH Zurich е университет за наука, технологии, инженерство и математика. Институтът се гордее със своите 20 носители на Нобелова награда, сред които и Алберт Айнщайн.

Близо 35 процента от състава на студентите е с международен произход. Университетът допринася за световното развитие на науката благодарение на своите 16 факултета, в които се преподават разнообразни дисциплини: от архитектура и биология до химия и физика. ETH Zurich разполага със силни връзки с индустрията.

  1. University College London (UCL)

UCL е първият университет в Лондон и първият изцяло светски във Великобритания, който започва да приема студенти независимо от религиозната им принадлежонст. От 2006 година е част от групата на водещите европейски университети от изследователски тип, а в момента е един от 5-те британски представители (заедно с Кеймбридж, Оксфорд, Единбург и Imperial College London). Основният кампус на UCL се намира в централната част на Лондон, като разполага и с факултет в Доха, Катар.

Ето и останалите университети в първите 10 в Европа:

Място в Европа Място в света Университет Държава
1 1 University of Oxford Великобритания
2 2 University of Cambridge Великобритания
3 8 Imperial College London Великобритания
4 10 ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich Швейцария
5 16 University College London Великобритания
6 25 London School of Economics and Political Science Великобритания
7 27 University of Edinburgh Великобритания
8 34 LMU Munich Германия
9 36 King’s College London Великобритания
10 38 École Polytechnique Fédérale de Lausanne Швейцария

Източник: Times Higher Education World University Rankings 2018

Пълната класация може да видите тук: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top