fbpx
Начало » Любопитно » Местата, където да не ходите пред 2020-та година!

Местата, където да не ходите пред 2020-та година!

  • bobi
  • 07 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Местата, където да не ходите пред 2020-та година!

Ще прочетете множество статии за това къде трябва да пътувате през 2020 г. Но какво ще кажете за градовете и регионите, които трябва да избягвате през следващите 12 месеца?

Независимо дали дадена дестинация има опасения от свръхтуризъм или прекалено завишени туристически такси, екологични проблеми или други – ето местата, които може да извадите от списъка си за пътешествия през 2020 г., препоръчани от редакторите на в. „Индипендънт“:

Брюж, Белгия

 


Всеки, който е видял Брюж, знае колко е очарователен този град със своите канали, калдъръмени улици и средновековна архитектура. Но точно това място привлича куп туристи – и затова властите вземат мерки.
Кметът на града Дирк Де Фоу обяви, че подкрепя няколко мерки за справяне с прекомерния туризъм и избягване на „Диснификацията” на града през 2019 г.

Те включват ограничаване на броя на круизните кораби от пет до два по едно и също време, плюс край на всички рекламни кампании, насърчаващи пътуванията без нощувка. Корабите също ще бъдат помолени да акостират в делнични дни, а не през почивните дни, за да намалят пренаселеността, докато туристическият борд планира да спре промоцията на дестинацията в близките градове като Париж и Брюксел.

Исландия

 


През последните пет години в Исландия се наблюдава огромен туристически бум: от 2015 г. насам има 80% увеличение на туристите – от 1.3 млн. до 2.32 млн.

По-рано тази година исландски каньон дори временно беше затворен за посетители след огромен приток от туристи, като някои обвиниха Джъстин Бийбър за проблема. Каньонът Fjaðrárgljúfur в югоизточната част на Исландия по-рано беше извън радарите на масовите туристи, но придоби известност след като беше показан в музикалния клип на попзвездата за сингъла от 2015 г. “I’ll Show You”..

Броят на посетителите на каньона почти се удвои от 2017 до 2018 г., нараствайки от 150 000 на 282 000 – и скокът на популярността доведе до увреждане на растителността.

Ню Орлиънс, САЩ

 


Посетителите се тълпят тук заради оживената музикална сцена на живо и изключителната кухня на Мисисипи. Но тази година жителите обявиха, че ще вземат мерки. Историческият център на града в Луизиана понастоящем получава повече от пет пъти повече туристи на жител, отколкото центъра на Венеция.

Работната група за устойчив туризъм в Ню Орлиънс, независим колектив от заинтересовани граждани, стартиран през 2018 г., публикува доклад, в който изтъква основните проблемни области след година на проучвания и анализи.

Те включват маркетинга на града като град за нон-стоп парти: „Последвалото влошаване на качеството на живот на жилищата поставя сериозен стрес върху историческите квартали на града и влошава опита на посетителите“, се казва в съобщението.

Рим, Италия

 


Италианската столица дълго страда от тежестта на собствената си популярност, като най-големите атракции привличат огромни тълпи през пролетните и летните месеци. Това е отразено в градския списък на регулациите за туристи, разширени и актуализирани тази година.

Италианската столица е забранила мъжете да се събличат от кръста нагоре на публично място и практиката да се свързват „любовни катинари“ към мостове, като и двете провинения носят глоба.

Яденето около популярни туристически атракции като фонтана Треви също е забранено според новите разпоредби, както и докосването на устните до чучура, когато пиете от римски обществени чешми за вода.

Дори подскачащите куфари на колела или колички нагоре по Испанските стъпала вече е забранено.

Комодо, ИндонезияОстров Комодо, дом на комодските варани, първоначално беше предвидено да бъде затворен за посетители през цялата 2020 г. поради спад в популацията на най-големите гущери в света.

Правителството обаче промени позицията си: сега островът ще остане отворен тази година, но със силно завишена входна цена.

По-рано посетителите можеха да посетят индонезийския остров, който е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, срещу 10 долара. Но цената вече ще скочи до 1000 долара за целогодишно членство, което ще отблъсне много туристи.

Индонезийските власти обявиха промените през октомври, които включват и ограничения за броя на посетителите на острова.

Киото, Япония

 


Въпреки че на Киото традиционно се гледа като на едно от най-спокойните места в Япония, градът стана жертва на собствения си успех. По-рано тази година бяха регистрирани случаи на тормоз над местните гейши и затова беше въведена глоба в размер на 10 000 (71 британски лири) за туристи, които се снимат с тях без съгласието им, или се опитват да ги докосват.

Амстердам, Нидерландия

 


През 2019 г. холандският туристически борд реши да спре активно да популяризира Нидерландия като дестинация, поради опасения, че градовете и атракциите й са твърде претъпкани (градината с лалетата на Keukenholf е почти непристъпна).
Амстердам, с около 1 милион жители, е затрупан със 17 пъти повече туристи всяка година, всички желаят да видят забележителности като каналите, къщата на Ане Франк и величествения Rijksmuseum.

За щастие на туристите, Ротердам е на малко над 30 минути с влак и предлага съкратено холандско изживяване, с приказна архитектура – и заслужава туристическите разходи.

Улуру, Австралия

 


След години на групово изкачване на Улуру, това най-накрая бе обявено извън закона в края на октомври 2019 г.

Това обаче не спря стотици хора да се редят на опашки, за да го изкачат в дните преди влизането в сила на забраната за катерене. Това не означава, че изобщо не бива да го посещавате: има много други начини да посетите тази свещена скала за аборигените, включително да разглеждате забележителности с мотоциклет, хеликоптер или Segway. Възможно е също да се правят обиколки с хората от Анангу, традиционните пазители на тази земя.

Венеция, Италия

 


Красивата Венеция отдавна е синоним на проблемите с глобалния туризъм и свръхтуризма, а през 2019 г. имаше много заглавия от типа „туристи глобени с 854 паунда за приготвяне на кафе на стъпала на моста на Венеция“.
След силното наводнение през есента венецианците излязоха да протестират срещу круизните кораби, които акостират в града.

Има начини да посетите устойчиво: чрез избягване на круизни кораби; посещението на Сан Марко – веднъж; и отсядане на близък остров, а не в самата Венеция.

Мачу Пикчу, Перу

 


Най-известната туристическа атракция в Перу, цитаделата на инките от 15-и век Мачу Пикчу, отдавна е сред първите в списъците с дестинации за посещение на милиони хора. Всъщност обектът от световното културно наследство на ЮНЕСКО стана толкова популярен, че бяха въведени строги времеви интервали, за да се спре пренаселеността: посетителите трябва да дойдат в рамките на определения им час, или рискуват посещението им да бъде отменено.

Този ход беше въведен, за да се ограничи броят на посетителите, който се движи около 5000 на ден – двойно повече от броя, препоръчан от ЮНЕСКО.
Плановете за ново международно летище в близост до древнта забележителност предизвикаха възмущение. Далеч по-добре да посетите по-малко туристическата северна част на Перу, където ще намерите селището Куелап, наречено „Мачу Пикчу на Севера“.
Източник: https://www.economic.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top