fbpx
Начало » Магистър » Магистратури в САЩ: такси и финансиране

Магистратури в САЩ: такси и финансиране

  • bobi
  • 10 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Магистратури в САЩ: такси и финансиране

САЩ определено е една от най-атрактивните дестинации за получаване на висше образование, особено след вече придобита бакалавърска степен. Какви са таксите в американските университети и какви са възможностите за финансиране на студентите от чужбина? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси в следващите редове.

Такси за магистратури в САЩ

Не е тайна, че цената на американското образование е висока. В същото време е важно да подчертаем, че малка част от студените в САЩ плащат пълната такса за обучение. Съществуват различни възможности за финансиране от самите университети или от външни организации.

САЩ е огромна държава, с голям брой висши учебни заведения, които определят различни такси. Таксите варират и според вида на магистърската програма – академична или професионална.

Таксите в държавните американски университети са по-ниски от тези в частните. Когато ги определят, държавните университети взимат предвид местопребиваването на кандидатите. Това важи и за международните студенти, които по този показател плащат повече. И все пак можем да определим, че средната годишна такса в държавен университет в САЩ варира между 20,000 и 30,000 долара за магистърска програма.

Това са сумите, когато става въпрос за академична програма. Цената на професионална магистърска програма (например MBA – Master of Business Administration) може да бъде два или дори три пъти по-висока, особено в най-престижните американски университети.

По-високи ли са таксите за международни студенти?

Ако сте от друг щат или друга държава, ще плащате по-висока „извънщатска” такса (“out-of-state fee”). Това отразява начина на финансиране на държавните университети, в които предимство имат тези, чиито данъци (или данъците на родителите им) са допринесли за образователната система. Частните университети, които не получават финансиране от щата, не правят разлика между местни и международни студенти. В тях обикновено таксите за обучение са еднакви за всички.

Други разходи

  • Разходи по кандидатстване – кандидатстването в магистърска програма в САЩ може да бъде дълъг процес, в който трябва да заплатите административна такса. Точният размер варира, но обикновено е между 50 и 100 долара. Имайте предвид, че ако кандидатствате в няколко университета, ще трябва да я заплатите няколко пъти.
  • Приемни изпити – повечето американски университети изискват да предоставите резултат от изпитите GMAT или GRE. Таксите за явяването са между 200 и 300 долара, но можете да използвате резултатите си за много кандидатури и в рамките на 5 години.
  • Виза – студентската виза е задължително условие за следване в американски университет. Таксата за издаването й е около 200 долара.

Финансиране от университетите

Повечето големи университети предлагат стипендии на база два показателя: финансова нужда и въз основа на академични/професионални заслуги. Финансирането обикновено е достъпно за кандидати от всякакви националности, но не е изключено някои стипендии да са само за американски жители или само за чуждестранни студенти.

Има два вида стипендии за магистърски програми:

  • Първият вид стипендии (scholarships) се отпускат за покриване на таксите за обучение, макар че понякога тази стипендия може да покрие и част от разходите по настаняване и живеене. Университетът или отпуска конкретна сума, или намалява таксата за обучение. Някои от тези стипендии ще изискват да поддържате определен успех (GPA).
  • Вторият вид стипендии (assistantships) се различават от традиционните стипендии. Вместо просто да предоставят сума, която облекчава разходите по обучение, тези стипендии отпускат сума в замяна на работа от страна на студента в университета. Това може да включва преподаване на студентите в бакалавърска степен или асистиране в лабораториите. Този вид финансиране е популярно в магистърските или докторските програми в САЩ. 

Финансиране за международни студенти

Предвид факта, че САЩ е страната с най-много международни студенти в света, не е изненада, че съществуват редица възможности за подпомагане на кандидатите от чужбина.

  • Програмата Фулбрайт – Fulbright Foreign Student Programme е програма за образователен обмен, която оперира в 150 държави в света и предлага възможности за финансиране на студенти в магистърски и докторски програми. В България програмата е достъпна за кандидати от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. Финансирането на програмата е за една академична година. Всяка година се предоставят между 6 и 8 стипендии. Кандидатите се подбират чрез ежегоден конкурс. Крайният срок за подаване на документи е началото на май. За повече информация посетете сайта на програмата в България: www.fulbright.bg
  • AAUW (American Association of University Women) – програмата подкрепя кандидати от женски пол в американската образователна система. Финансирането е достъпно за жени извън САЩ, които искат да следват магистърска степен в американски университет. Кандидатите се избират на база заслуги. Стипендията е в размер на 18 000 долара и е за една академична година.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top