fbpx
Начало » Любопитно » Либерландия – най-новата държава на Балканите

Либерландия – най-новата държава на Балканите

  • bobi
  • 29 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Либерландия – най-новата държава на Балканите

Вит Йедличка – основател на държавата Либерландия. Президент на Либерландия – лесно откриваем по социалните мрежи. Годината е 2015-та! 13-ти април!

Да се върнем малко по-назад и да разкажем историята на тази държава – защо се появява, къде се появява и колко е голяма.

Нашата съседка Сърбия има обща граница с Хърватия. Между тях минава река Дунав. Преди доста години когато се разпада Югославия двете страни трябва да разделят територията и да сложат ясни граници. Да кажем, че са сложили, но тъй като Дунав мината и през двете държави – то реката е като тяхна своеобразна граница, като нито Сърбия, нито Хърватия могат да кажат каква част от Дунава е на другия.

Сърбия приема, че границата минава точно по средата на реката, но Хърватия не е съгласна – според данни от годините на Югославия всички сгради по устието на цялата река принадлежат на Хърватия.

Този спор между двете държави не е решен и са го оставили на този етап така. Повечето територия там е блатиста и не предявява интерес да се спори между държавите за това място. Впрочем Сърбия има най-малко интерес да спори за каквото и да е, защото не са в ЕС и Хърватия може да стопира тяхното бъдещо присъединяване. Така че спора остава нерешен.

В този лек „конфликт“ се появява Вит Йедличка – депутат от Чехия от малка партия. Той забелязва, че край една от извивките на Дунава има земя, която не е нито на Хърватия, нито на Сърбия. На практика земята няма собственик. Нито една от двете страни не претендират, че е тяхно мястото.

Това е добра новина, защото Йедличка търси утопично място – място, на което няма да има олигархия, няма да има проблеми с властта, всеки ще уважава другия, всеки ще живее спокойно спрямо расатата, етноса, религията или сексуалната ориентация.

Така младият Вит решава, че ще основе държава и през 2015-та провъзгласява на света, че има нова държава – „Сввободна република Либерландия“. Мотото е „Живей и остави другите да живеят“. Либерландец може да стане човек, който не е осъждан, не е комунист, нацист или друг тип екстремист.

Важно е да се каже и колко е голяма държавата – тя заема само 7 квадратни километра земя. По територия се нарежда като третата най-малка държава в Европа след Монако и Ватикана. За сметка на това обаче, „поданиците“ са стотици хиляди. Това е образно казано. Няма официални данни колко точно хора искат да бъдат граждани в Либерландия. По последни изказвания на Президента има над 500 000 документи за гражданство, като тази информация не е много нова и може да са много повече. Всеки може да поиска гражданство в Либерландия. За целта има официален уебсайт – https://liberland.org/en/ – в който може да влезете и да попълните формуляр за гражданство. Оттам нататък – чакате отговор. Прави впечатление, че на сайта е качена и конституцията на Либерландия.

Според президента на Либерландия Вит Йедличка – ако човек стане гражданин на Либерландия, би имал доста ползи.  Една от тях е да ползва дипломатическата мрежа, която се създава по света.

Въпросът е, че нито Сърбия, нито Хърватия възнамеряват да признаят държавата на Йедличка: за двете страни Либерландия е някаква шега. Защото в пограничния район няма територия, върху която трета страна да предявява претенции.

Само въпрос на време е „Либерландия“ да стане или сръбска, или хърватска – замрелите преди години преговори по граничния спор между двете страни скоро ще бъдат подновени. „Вярваме, че междудържавната комисия ще поднови работата си, след като формалните предпоставки са изпълнени. Нужно е главно да се назначат нови членове на комисията и да се постигне споразумение по рамковите условия на двустранните разговори за бъдещите отношения между двете страни“, се казва в писменото становище на хърватското външно министерство“ – според информация на Долче Веле по случая.

В Интернет коментарите са положителни за Либерландия – хората коментират, че е хубаво да има държава, в която се зачита свобода на словото, да има свободен пазар и да няма екстремизъм или дискриминация. Засега обаче държавата не е призната от нито една държава, въпреки усилието на Президента. Прави и впечатление, че когато напишете “Liberland” в Google Maps излиза мястото, но се показва като сръбска територия. Ние не можем да вземем отношение по този спор, но ще следим развитието на младата държава все още без нито 1 гражданин живееш на тази теротирия. Светът е виждал всякакви неща – вече видя и Либерландия.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top