Начало » България » Колко от българите в чужбина искат да се върнат и какви са мотивите им?

Колко от българите в чужбина искат да се върнат и какви са мотивите им?

  • bobi
  • 03 Дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Колко от българите в чужбина искат да се върнат и какви са мотивите им?

Близо 30% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 наши сънародници в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че основната им мотивация да се завърнат е възможността за развитие.

Проучването на БАСКОМ показва, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали, са с висше образование. А най-голям брой желаещи да се завърнат са в Англия, Германия и САЩ.

Данните от проучването показват още, че 57% от анкетираните биха работили в ИТ индустрията в България, но само 20% имат необходимата квалификация. С оглед на тези нагласи и острия недостиг на кадри в сектора от БАСКОМ обявиха, че ще стартират кампания „ЗАвръщането”, за да привлекат тези хора.

„В България имаме вече добре развита екосистема от университети и академии, както и програми на самите компании за квалификация на специалисти. Подготовката е практически насочена, така че се създават кадри с реални умения. В същото време фактът, че тук се разработват нови софтуерни продукти, дава възможност за утвърдени специалисти да работят по проекти с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции“, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата „ЗАвръщането”.

„Истината е, че България вече е едно хубаво място и всеки, който е пътувал много в чужбина, го знае. Затова трябва да оставим едно друго послание, а именно – че тук можещите хора могат да успеят”, каза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

Източник: https://www.economy.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top