fbpx
Начало » Езиково обучение » Кой сертификат по английски е най-подходящ за мен?

Кой сертификат по английски е най-подходящ за мен?

  • bobi
  • 21 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Кой сертификат по английски е най-подходящ за мен?

Ако искате да учите в чужбина, най-вероятно изборът ви е програма на английски език, за която ще ви е необходимо доказателство за владеенето му. Трите най-популярни изпитa по английски език са IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language) и CAE (Certificate in Advanced English). Всички те тестват знанията ви в 4 области: писане, говорене, четене и слушане. Ако възнамерявате да се явите на един от тези изпити, английският ви би трябвало вече да е на високо ниво. Важно е да се отбележи обаче, че CAE е насочен основно към напреднали кандидати, които попадат между нивата B2 и C2, докато другите два изпита oценяват знанията ви между A1 и C2. Тоест, по-начинаещи кандидати е добре да се ориентират към IELTS или TOEFLS.

Друга важна разлика е срокът на валидност на резултатите. Оценките от TOEFL и IELTS важат до 2 години след датата на явяване. За разлика от тях, CAE е валиден до живот, но може да очаквате от много университети да имат изискване да сте се явили на изпита не по-отдавна от 2 или 3 години. Важно е да отбележим и различните версии на трите изпита. IELTS е два вида: Academic (най-разпространеният) и General Training, който се използва за кандидатстване за работа. TOEFL най-често се държи на компютър, като изпитни дати има над 50 пъти в годината. Съществува и писмен вариант, който се различава от компютърния по това, че няма задача за говорене, а вместо това има граматическа част.

Когато избирате между един от тези изпити, е важно да си зададете следните въпроси. По-комфортно ли ви е да решавате изпит на компютър или на ръка? Ако предпочитате клавиатурата, изберете TOEFL. CAE се предлага и в двата варианта. Притеснявате ли се от частта с говорене? Ако разговорът с реален човек ви смущава, изберете TOEFL – при него разговорът се осъществява с компютър. CAE и IELTS изискват разговор с изпитващия (а при CAE и с още един кандидат). Колко бързо се нуждаете от резултати? Ако бързате, изберете TOEFL или IELTS, тъй като изпитните дати са много по-често отколкото тези за CAE.

Нека да видим и основните компоненти на всеки един от изпитите.

IELTS е с продължителност 2 часа и 55 минути и е изцяло писмен. Listening (30 минути): състои се в слушане на 4 записа и отговаряне на въпроси по тях. Reading (60 минути): състои се от 3 извадки от книги, списание, вестници и отговаряне на различни въпроси за тях. Writing (60 минути): писане на 2 текста. Първият е анализ на таблица, графика или диаграма (150 думи), а вторият – кратко есе за дадена тема (250 думи). Speaking (11-15 минути): 3 части, в които трябва да се представите, да говорите по дадена тема и да отговаря на въпроси.

TOEFL iBT е с продължителност 4 часа и се провежда на компютър. Listening (60–90 минути): слушане на академични текстове и няколко разговора, по време на които може да се водите записки, а след това отговаряте на въпроси. Reading (60–80 минути): четене на 3 до 5 текста и отговаряне на въпроси по тях. Writing (50 минути): създаване на 2 вида текст. Единият е анализ на статия и лекция по нея, а другият е отговор на дадено становище. Speaking (20 минути): изразяване на мнение по популярни теми, отговаряне на въпроси.

CAE е с продължителност 3 часа и 55 минути и има опция за компютърен и писмен вариант. Listening (40 минути): 4 части с отговори на въпроси от радио извадки, лекции, разкази. Reading (90 минути): 8 части, разделени на четене с разбиране и т.нар. Use of English. Въпросите са от отворен и затворен тип, попълване на изречения.Writing (90 минути): писане на 2 вида текст. Единият е базиран на дадена статия, а другият е специфичен текст, който може да е есе, официално писмо, статия и т.н. Speaking (15 минути): 4 части, в които си партнирате с някой от другите изпитвани. Ще обсъждате интересите ви, ще описвате картинки, ще водите дискусия по тях и ще отговаряте на въпроси.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top