fbpx
Начало » Любопитно » Канада – огромна страна с огромни възможности

Канада – огромна страна с огромни възможности

 • bobi
 • 10 ное. 2017
 •  Коментарите са изключени за Канада – огромна страна с огромни възможности

Канада е наистина голяма държава – заема почти 10 милиона квадратни километра. Това я поставя на второ място (след Руската Федерация). Същевременно населението на Канада е много малко – около 35 милиона души. За сравнение – доста по-малката Полша има 37 милиона. До 80-те години дори Румъния е имала по-голямо население от нея.

Това определя много от особеностите на Канада и нейното общество. Страната приема с отворени обятия хора от цял свят без предразсъдъци, за да увеличи населението си. За разлика от САЩ, пристигналите запазват своите идентичности, култури и езици, което кара много хора да определят Канада като страната-мозайка.

Образованието в Канада

Предвид политиката на страната по-активно привличане на мигранти, не е изненада, че и образователната система е отворена към прием на чуждестранни студенти. Статистиката показва, че цели 25 на сто от студентите в Канада са от други страни.

Иначе, в много отношения канадското образование не се отличава особено от познатото ни в България и на Стария континент, с някои препратки към системата в САЩ. Бакалавърските програми отнемат по 3 (в някои случаи 4 години), а магистърските – по 1 или 2 години.

Общото със САЩ е популярността на колежите. Тези “полувисши” учебни заведения дават т.нар. associate degree, което е приблизително равностойно на професионален бакалавър у нас. Обучението в колеж стандартно отнема по 2 години. Едно от предимствата на тази форма на обучение – освен по-краткия срок – е, че колежаните имат множество избираеми предмети.

Добри ли са канадските университети

Ако се доверим на международните изследвания за качеството на образованието, отговорът е “по-скоро да”. ARWU изчислява, че 22 канадски университета са в топ 500 в света, a според QS World University Rankings са 20. Така или иначе, това е доста добър резултат за страна с относително малко население, но далеч не е толкова впечатляващ в сравнение с колоси в международното образование като САЩ, Великобритания или Германия.

Няма единна официална класация в Канада, която да покрива качеството само университетите в страната. Една от причините със сигурност е, че Канада е федерална страна, където всяка провинция има собствено образователно министерство и изисквания към висшите училища. Това прави стандартизираната класацията, каквато има в България например, доста трудна.

Най-добрите университети

Въпреки по-горните обяснения, прегледа на онлайн пространство разкрива, че някои висши училища се спрягат с по-добро име от други. Макар да не можем да дадем конкретно цифрово изражение и класация, трябва да кажем, че следните висши училища се ползват с особено голям респект: University of Toronto; McGill University; University of British Columbia, Simon Fraser University, Dalhousie University, University of Ottawa и много други.

Канада е разнообразна страна, с разнообразни специалности. Никъде другаде няма да намерите програми, които изучават особеностите на Арктика или на северноамериканските индианци. Това са предимства на местните университети, които няма как да се видят в сухата класация и статистика. Разбира се, стига да може да си намерите и работа после, но затова ще поговорим малко по-късно.

Квебек и останалата част на Канада

Вече споменахме, че Канада е федерация – много важна особеност за цялата й образователна система. Повечето провинции обаче си приличат… с изключение на една – основаният от френски заселници Квебек. Това продължава да е единственото място в Северна Америка, където болшинството от населението говори френски като роден език.

Местната образователна система също е доста по-различна и следва моделът на Франция, а не доминиращия в останалата част на Канада. Квебек се ползва с много широка автономия от централните власти и взема самостоятелни решения относно миграционната си политика. И тъй като на студентите се гледа като на потенциални имигранти, това може да има значение при приема и изискванията на висшите училища. В тази провинция няма как да минете без да знаете френски.

Английски или френски език

Френският и английският са официални и равнопоставени в цяла Канада, но фактически няма да ви се налага да използвате френски, освен ако не живеете в Квебек. Ако знаете само френски, може да се оправите и в другите провинции, тъй като повечето хора разбират поне частично езика, но… без английски преживяването няма да е същото.

Езикът обаче е много важен критерий при избора на университет. Има франкофонски и англофонски висши училища, както и такива, които използват и двата езика. Канада е страхотно място за получаване на образование на френски език, като по нищо не отстъпва на континентална Франция.

Документи за кандидатстване

Практиката в канадските вузове е да се кандидатства не с изпити, а по документи – преведена и легализирана диплома и академична справка и езикови сертификати или езиков тест. Документи се изпращат най-вече през януари и февруари, но все пак това зависи от самия вуз и неговите изисквания. До болка втръсналото правило е, че колкото по-рано, толкова по-добре. Възможно е документите, макар и закъснели, да не се отхвърлят, а да се пренасочат за други приемни дати.

Да започнем с езиковите сертификати. Много от тях са добре познати на редовните ни читатели:  IELTS (6.5), TOEFL (поне 550 точки, iBT 80 и нагоре), CAE, CPE или Canadian Academic English Language assessment CAEL (70) за английски език. Франкофонските университети, разбира се,  изискват от кандидатите да докажат ниво на владеене на френски език чрез Test de français international (TFI).

Необходими документи (примерен вариант):

 • Формуляр за кандидатстване
 • Диплома за завършено средно образование
 • Уверение от ВУЗ
 • Академична справка
 • Диплома за завършено висше образование (ако има такова)
 • Служебна бележка за стаж по специалността (ако има такъв)
 • Такса за разглеждане на досието (гарантирано плащане)
 • Препоръки (ако това се изисква от програмата, за която кандидатствате)

Живот в Канада

Онтарио, Британска Колумбия и Квебек са най-скъпите провинции, а Монреал, Торонто и Ванкувър – най-скъпите градове. Едностаен апартамент можете да наемете срещу сума между 500 и 1 200 канадски долара в зависимост от града. Добавете още 1 000 канадски долара за останалите разходи и картината ще е пълна. Без да гарантирате поне 1 000 долара за издръжка на месец ще ви е трудно да убедите властите да ви издадат студентска виза.

Говорейки за визите – те отпадат от 1 декември 2017, което е наистина страхотна новина. Но процесът ще става поетапно и не се наемам да обещая със сигурност, че кандидатите за следващата учебна година ще се разминат с тях. Ако обаче сте в 11 клас и засега само разучавате, най-вероятно няма да ви се налага да се занимавате с тази бюрократична процедура догодина.

Възможности за кариерна реализация

Канадската икономика е десетата най-голяма в света. В страната е особено добре развита минната промишленост и преработвателната промишленост. Там се добиват и обработват никел, азбест, цинк, сребро, олово, мед, злато, желязо, нефт, природен газ, въглища, уран и много др. Това обяснява ненаситния глад на Канада за инженери, енергетици, механици, специалисти по логистика и т.н. Ако се насочите към такава специалност – реализацията ви е в кърпа вързана. Дори е възможно бъдещия ви работодател да се свърже с вас още докато сте студент.

Ако не е технологиите не са вашата страст – не се отчайвайте. Канада е страна с добре развита социална система и има нужда от хора, които говорят добре чужди езици, специалисти по психология, социални дейности, педагогика и т.н. С канадска диплома може да се върнете и в България. Тук ще ви е по-трудно да си върнете инвестицията, която сте направили, но успешната реализация е напълно възможна.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top