fbpx
Начало » Любопитно » Как музиката в Йемен помага на учениците по време на война?

Как музиката в Йемен помага на учениците по време на война?

  • bobi
  • 05 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Как музиката в Йемен помага на учениците по време на война?

Училище в югозападен Йемен отскоро стартира уроци по музика в учебната програма. Надеждата на цялото училище е да облекчи стреса на децата, живеещи в държавата.

Както знаем, в Йемен от няколко години имам гражданска война. Напрежението постоянно ескалира – превземат се пристанища и дори цели градове. Смъртността е жестока. Мнозина умират – някои дори не от бомби, а от гладна смърт.

Част от училищата затварят заради войната. За щастие, едно от тях продължава борбата си да образова децата, въпреки положението в държавата. Понякога занятията се провеждат в различни сгради, но учебен материал има. В случая говорим за училище Al Nawras в град Теес.

Там директорът държи изключително много на всяко едно дете и прави всичко възможно то да бъде освен образовано, добре и психически. Не е тайна, че войната действа изключително негативно на психиката на подрастващите.

„Психологическото състояние на учениците беше доста разклатено, когато отново училището отвори врати. Имайте предвид, че в Йемен постоянно има стрелба, боеве и бомбандировки“, споделя директор Ал-Шараби.

Затова директорът решава да действа по-различен модел и стартира класове по музика. Така музиката става основна част от учебната програма. Въпреки бедността на района, инструменти са намерени. Близкият университет отстъпва назаем част от тях и им дава репертоар от песни. Учителите също помагат с репертоара и така накрая се получава един пълен учебен музикален час.

В час по музика децата пеят класически арабски песни. Опитва се да пеят и песни на английски език, което им дава възможност да научат и нов език.

За сравнително кратко време уроците по музика повишават настроението в учениците и те идват с желание на училище.

„Музиката помага на децата да живеят по-щастливо и да не са толкова стресирани. Имайте предвид, че тези деца носят огромен товар от войната – болката в тях е постоянна и силна. Благодарение на музиката те успяват да излеят чувствата си и да се освободят от напрежението.“, споделя директор Ал-Шараби.

Музиката облекчава военни трамви

Доказано е, че музиката помага да се намалят психологическите трамви и ефекти от война при децата. По принцип тези травми включват депресия, проблеми с паметта, агресия. Те се пренасят и в зряла възраст, ако не се работи от най-малка детска възраст.

През 2014-та година има именно такова изследване в Косово. Тогава се прави проучване между деца, които имат музикално образование. В изследването дело на американската психологическа асоциация става ясно, че децата подобряват паметта си, вниманието им е насочено в учебния процес, по-фокусирани са и учат бързо. Колкото по-дълго учениците се занимават с музика, толкова техните проблеми намаляват.

По отношение на училището в Йемен идеята с музиката е да приповдига настроението в подрастващите, да им осигурява позитивна среда и приятели и да се чувстват защитени.

Положението в Йемен е критично и към момента два милиона деца отстъстват от училище. За съжаление не всяко едно дете в Йемен успява да посещава музикални класове, както и да има подкрепата на училището. Според данни на УНИЦЕФ в Йемен има над 7 милиона деца, като, както казахме, 2 милиона от тях не посещават редовно занятия. Другите неприятни данни са, че едно на пет училища не работи, заради военни действие.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top