fbpx
Начало » Бакалавър » Какво се случва с Брекзит в Шотландия?

Какво се случва с Брекзит в Шотландия?

  • bobi
  • 21 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Какво се случва с Брекзит в Шотландия?

Две години след референдума във Великобритания дали страната да остане в Европейския съюз или не, все още няма пълна яснота как ще се промени ситуацията на европейските граждани на Острова. Вероятно промяната за хората, които пребивават в страната преди официалното излизане на страната от Европейския съюз ще е минимална, но това не дава отговори на въпросите относно висшето образование: ще имат ли право новите студенти на заеми за обучение? Ще трябва ли да заплащат такса с размера на таксите за международни студенти или ще продължат да се възползват от преференциални условия, заплащайки такса равносилна на тази на британски студент? Ще могат ли да участват в програмата Еразъм?

За момента се знае, че за учебната 2018/2019 промени в начина на кандидатстване и финансиране за студенти от Европейския съюз, няма да има в нито една от четирите страни, съставящи Обединеното Кралство – финансова помощ или заеми ще са достъпни в Англия, Уелс и Северна Ирландия, а образованието в Шотландия остава безплатно.

Шотландия е единствената страна, потвърдила, че няма да променя условията и за учебната 2019/2020 и висшето образование в страната ще остане безплатно за студенти от ЕС.  Интересно е, че ако сте от друга част на Великобритания, не бихте могли да се възползвате от тази възможност и ще трябва да платите за обучението си. В случая германец, българин или французин са по-привигировани от англичанин, например.

“Много съм доволна от обучението в Шотландия”, разказва Деница Христова, студент по бизнес мениджмънт в университета в Дънди. “Системата работи изключително добре. Най-важният фактор е безплатното обучение и базата от ресурси. Много толерират европейските студенти и особено след референдума за напускането на ЕС, има засилено внимание към всички услуги, насочени към чуждестранни студенти. Създадоха се много отдели към университета, за подкрепа на европейски студенти, а студентските асоциации също са много силно застъпени, предоставяйки много възможности за работа именно на чуждестранните студенти.’’

Шотландия има най-високото съотношение между население и реномирани университети на световно ниво в света. Високото качество на образованието и фокусът на университетите върху уменията абсолвентите да си намерят работа, са едни от основните причини все повече чужденци да избират да учат в Шотландия.

Всички бакалавърски и маистърски програми в Шотландия наблягат на теорията, а много от тях включват и елементи като задължителни стажове и работа в индустрията. Всички университети в страната са водещи по научни изследвания в дадена област, а това създава уникална учебна среда за студентите. В шотландски университети са направени множество изобретения и открития, включително и ядрено-магнитния резонанс. Научната работа в шотландски университети е източник и на най-много научни референции по света.

Едва 4% от абсолвентите са безработни 6 месеца след като се дипломират от шотландски университет, а 91% работят по специалността си или продължават образованието си. В рамките на Обединеното Кралство, именно завършилите шотландски университети имат най-високи стартови заплати.

Заедно с учебната програма, всички шотландски университети се стараят да развият от студентите си и различни умения, които могат да използват, независимо с какво решат да се занимават – умението да мислят самостоятелно, да взимат добри решения, да показват собствена инициатива, да се аргументират и да работят в екип или да бъдат лидери. Всички тези умения са високо ценени от работодатели по целия свят.

Университетите в Шотландия не спират да работят с партньори от индустрията, за да са сигурни, че образованието, което предлагат е в крак с времето. По последни данни, те си партнират и със 115 професионални организации, които също гарантират за качеството на обучението.

Дори и Брекзит да направи Англия по-малко привлекателна дестинация за български студенти, по всичко личи, че високото качество на висшето образование, както и про-европейските настроения в Шотландия, ще продължат да привличат все повече талантливи абитуриенти.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top