fbpx
Начало » Любопитно » Какво печелим от образование в чужбина?

Какво печелим от образование в чужбина?

  • bobi
  • 21 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Какво печелим от образование в чужбина?

Опитът в чужбина все по-често е сред изискванията на българските и международни работодатели за редица позиции. Дали това ще е опит от работа, следване или обменна програма, не е от голямо значение, защото независимо от това с каква цел е, животът в чужбина предоставя множество възможности за развитие и трупане на уникален по рода си опит. Но заслужава ли си да излезем от познатата среда, дори и за малко, само за да сме по-конкуренто-способни? Какво ще получим освен добре изглеждащ ред или два в CV-то?

Проучване сред 4,565 американски абсолвенти, проведено от Института за Интернационално Образование, показа, че 76% от отговорилите, които са прекарали осем или по-малко седмици са развили умения за работа в екип, сравнено с 69% от отговорилите, които са учили в чужбина за година. В същото време, резултатите от други области като любопитство, лидерски умения и работна етика не са били повлияни от продължителността на програмата за обучение в чужбина.

Освен осъвършенстването на различни умения, образованието в чужбина има още куп предимства – ще развиете международна мрежа от експерти във вашата област, ще станете по-отворени към нови култури и изживявания и ще се научите да бъдете самостоятелни.

Приятели

Дори и без да полагате особено много усилия, следването в чужбина ще ви срещне с много различни хора от цял свят, които ще се намират в същата позиция като вас и лесно ще успеете да създадете доживотни приятелства. Използвайте тази възможност, за да научите повече за културите на новите ви приятели и направете обядите, в които всеки приготвя нещо, характерно за неговата кухня, традиция.

Ако ви предстои да останете по-дълго в университета, вижте какви възожности за извънкласни дейности има. Запишете се на спорт или станете част от някое общество и посещавайте често събиранията им. Така ще се запознаете с хора, с близки до вашите интереси, докато се забавлявате.

Отваряне на мирогледа/ разбиране на чужди култури

Ученето в чужбина ще ви помогне, както да опознаете чужди култури, така и да разберете по-добре своите собствени културни ценности и пристрастия. Ще станете по-толерантни и отворени към различното и непознатото. Повечето студенти, учили в чужбина, забелязват, че тази промяна е трайна и опитът им от чужбина се отразява на това как те общуват с хора от различни култури и след като се завърнат в собствената си страна.

Езикови умения

Ежедневното общуване на чужд език в съответната езикова среда много бързо ще ви позволи да общувате свободно на чуждия език, дори и да не сте уверени във всички граматични правила. Ще свикнете с различните акценти или диалекти и вероятно ще откриете, че в училище сте изучавали толкова книжовен вариант на езика, че ви е трудно да разбирате състудентите си.

Кариера

Според различни проучвания е два пъти по-малко вероятно млади хора, които са учили в чужбина да са безработни за дълъг период от време, в сравнение с връстниците им. Безработицата пет години след дипломирането на студенти, участвали в програмата Erasmus, e 23% по-ниска

Храна

Освен всичко друго, ученето в чужбина е отлично извинение да пробвате много нова храна, за да опознаете по-добре културата на мястото, в което учите. Дори и да попаднете на място, което не е известно с добрата си кухня, като например Великобритания, огледайте се какви възможности предлага. Почти във всеки град във Великобритания ще намерите огромно разнообразие от световни кухни, които трябва да опитата поне веднъж – от индийска кухня за вкъщи до автентични италиански ресторанти.

Разлики в обучението

Още първите дни от обучението ви в чужбина вероятно ще забележите разлики в системата на преподаване, оценяване или това, което състудентите ви са учили в гимназията. Потопете се в атмосферата и вижте кои от начините на преподаване са най-подходящи за вас.

Самостоятелност

Ако все още се чудите дали обучението в чужбина е за вас, поговорете с познат или приятел, който е минал по-този път и не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт, защото вероятно по пътя ще се случат хиляди неочаквани приятни изненади.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top