fbpx
Начало » Любопитно » Йемен – Милиони деца без образование, борят се за живота си!

Йемен – Милиони деца без образование, борят се за живота си!

  • bobi
  • 17 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Йемен – Милиони деца без образование, борят се за живота си!

Йемен – една държава в много страшно положение. Смъртта е постоянно по улиците. Цялата е окупирана. Няма храна, няма дори вода, образование липсва, бизнес няма… Това не е сюжет от филм, а истината, която се случва в 21-ви век – 2019-та година!

Какво се случва там? От 2004-та година в Йемен има гражданска война. В последните години пък се превърна в борба между държави – от една страна борба между Саудитска Арабия и ОАЕ и от друга страна Иран. Всички тези държави воюват на територията на Йемен.

Саудитска Арабия и ОАЕ искат да върнат на власт сваления от хутите йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади, от друга страна Иран подкрепя хутите, които контролират големи територии в северен Йемен.

Бомбите падат като дъжд, разрушени са много къщи, работа няма за никой. Цените на хранителните продукти са изключително скъпи. Затова и гладът в Йемен не може да бъде измерен.

Първо искам да ви споделя това видео, което е направено миналата година – 2018-та от една американска журналистка. С риск за живота си (буквално) тя влиза във вражеските територии, снима бомбандирането и най-вече – как децата буквално умират от глас.

  • Моля, имайте предвид, че някои кадри са травмиращи, така че на ваша отговорност пуснете репортажа.

 

Както виждате, картината е страшна. Проблемът с гладът е огромен. Населението на Йемен е почти 30 милиона. ООН помага, не може да се спори по въпроса, но помага с хранителни продукти за 9 милиона души. Останалите са на произвола на съдбата. Затова и децата не оцеляват и буквално умират… от глад. Тъжна картинка за 21-ви век. ООН не прави достатъчно, такива са обвиненията.

Във видеото видяхте, че и частния бизнес е съсипан. Буквално няма частен бизнес. Правителството плаща единствено за войната. Не се плаща за служители, на докторите се плаща незначително… За учители да не говорим.

По тази тема пък днес видях една снимка от първия учебен ден в Йемен. Както виждате децата по този начин учат там. В разбита сграда с учители, които са изпратени от ООН. Условия няма никакви. Имайте предвид, че това са само деца, които успяват да се справят с глада… Защото там е въпрос на оцеляване, а не на образование. Когато умираш от глад, не ти е до образование…

Бомбите са навсякъде… Дори към децата. Борбата на международните организации е голяма. Искат да защитат децата, но не винаги успяват. Точно затова ви споделям и това видео, в което училищен автобус е ударен от бомба… Трагедия!

Отново споделям какво се случва в Йемен – война между подкрепяните от Иран бунтовници, наречени хуси, и правителството, което е поддържано от Саудитска Арабия и ОАЕ, които пък започнаха да бъдат по-пасивни във войната.

В тази война са убити хиляди хора, а милиони продължават да бъдат на ръба на гладна смърт…

Ако се чудите къде е САЩ в тази война, и те са там, макар и задочно. Както знаете, САЩ са партньори на Саудитска Арабия и са против Иран, така че във войната се намесва и САЩ. По последните новини хусите (подкрепяни от Иран) удариха голяма рафинерия на Саудитска Арабия, която доведе до голям спат на доставките на петрол. Тогава се намеси и САЩ, които обвиниха Иран за атаките.

Войната не се вижда да спре. Децата гладуват и умират… Но за Великите сили е добре дошло. През лятото президентът на САЩ Донал Тръмп помогна на американските оръжейни концерни да подпишат договори за милиарди. С две думи – да се продават оръжия натам. Германия също продължава да издава разрешителни за износ на оръжие в Йемен.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top